Annons:
Etikettparkenzoo
Läst 2988 ggr
Ypsilon1
2012-05-31 12:21

Fossor har flyttat till Eskilstuna

Breaking news! Ett gäng fossor har precis flyttat till Parken Zoo.

Klick på länkarna nedan för att få en smygtitt på de nya och fascinerande invånnarna i Parken Zoo

länk1

länk2

Annons:
calendrium
2012-05-31 14:09
#1

Nej vad häftigt! De kan väl inte vara så vanliga i fångenskap? Eller?

Ypsilon1
2012-05-31 14:28
#2

#1 de är ganska ovanliga, men det finns flera djurparker i, till exempel, UK, Tyskland eller USA som har dem. I Sverige är det en primiär i alla fall :)

calendrium
2012-05-31 14:41
#3

#22 okej, där ser man :)

Jag har länge velat se röda pandor och de fick ju premiär på Kolmården iår, de har väl inte heller funnits i Sverige tidigare(?)

Kul med lite ovanligare arter i Sverige iaf!

Ypsilon1
2012-05-31 15:01
#4

Parken Zoo har haft dem i flera år, eller honan Nina har bott där i en tid innan hon fick en kompis från Frankrike för drygt ett år sedan. Även Nordens Ark har haft dem i minst ett år.

Ulricah
2012-06-01 21:29
#5

Jag såg röda pandor på Nordens Ark för 8 års sen första gången Glad

[Havsödlan22]
2012-06-01 21:32
#6

Röd panda är absolut ingen ny art för de Svenska djurparkerna.

Annons:
kamera0710
2012-06-02 07:40
#7

Visst skall det bli kul att se dem. Samtidigt tycker jag att Parken Zoo har lite för stor omsättning på djurarter. Många olika djurslag har ju genom åren "mellanlandat" för att bli Årets Nyhet. 3-4 år senare är de borta eftersom nästa Årets Nyhet skall tas emot. Några exempel från de senaste 10-15 åren är näsbjörnar, sebramanguster, valrossar, genetter osv. Själv har jag större sympati för parker som bestämmer sig för vissa arter och satsar på dem långsiktigt.

I Parken Zoo känns det ibland som ett "hafsverk" när nya arter tas emot. Binturongerna t ex är enligt parkens information till största delen trädlevande. Men i deras hägn finns ju knappt några träd eller någon ersättning för träd. Samtidigt skryter de om att de minnsan anpassar sina anläggningar till djuren istället för att djuren skall anpassa sig till parkmiljön. Detta klingar falskt hos mig.

Å andra sidan förstår jag såklart att parker behöver nya attraktioner för att locka publik och därmed gå runt ekonomiskt. Men jag skulle önska att fler kommuner som driver parker var lika framsynta som Borås. Där får parken gå med ett antal miljoner i underskott. Pengarna skjuts till via kommunen, som menar att parken trots allt gynnar kommunen i sin helhet med alla sidoeffekter i form av övernattningar på hotell etc.

calendrium
2012-06-02 12:16
#8

#4 Aha, hade ingen aning om det.

[Jimmy.L]
2012-06-03 08:40
#9

#3 Röd panda såg jag på Parken Zoo redan 1998, så dom har funnits ett tag i Sverige.

#7 Kan hålla med om att det blir rörigt med massa nya djur hela tiden. Jag tycker ändå Parken Zoo gör rätt som försöker gå sin egenväg med att välja arter som andra parker i Sverige inte har. Har inte sätt deras inhängnad så det är svårt att avgöra hur man har skapat mijön för dom är tillräckligt bra.

kamera0710
2012-06-03 10:33
#10

# 9

Tror du missar min poäng. Ibland får jag intrycket att anläggningarna är ganska dåligt anpassade för de nya arter som tas emot, se exempel ovan om binturongen. Jag undrar också om personalen hinner skaffa sig så mycket kunskap om de arter som bara hålls i 3-4 år. Min främsta invändning är således inte att det är rörigt för mig som besökare utan att det inte verkar så djurvänligt. Och detta väger tyngst för mig.

Kan i sammanhanget nämna att när Orsa började bygga världens största isbjörnsanläggning skickades de blivande djurvårdarna till Skandinavisk Dyrepark i Danmark för att utbilda sig om dessa djur. Det kallar jag framsynt planering! Har svårt att tro att Eskilstuna har någon sådan policy med den artomsättning som råder. Rätta mig om jag har fel, någon.

Att Eskilstuna satsar på udda arter har jag annars inga invändningar emot. Men mitt intryck att anskaffandet av nya arter verkar ske med ganska dålig planering kvarstår.

[Jimmy.L]
2012-06-03 11:37
#11

#10 Har du frågat Parken Zoo då om vad deras personal har för kundskaper? Är ju inte svårare än att sända ett mejl eller lyfta mobilen och ringa dit så får du svar på engång.

Ypsilon1
2012-06-12 07:33
#12

#10 Det är värt att påpeka att Parken Zoo har anställt ny djurskötare med inriktning mot rovdjur. För ett par år sedan, innan de fick in flera olika arter apor, har de anställt en primatolog.

När det gäller just fossorna, presenteras dem i filmen ovan som viverrider. Efter genetiska studier som utförts på sistone, har man kommit fram att de utgör en egen systematisk grup - Eupleridae. Det kan vara dock diskutabel hur förberedda är individerna som fick tjänsterna, men parken har försökt i alla fall anställa experter.

Sen man ska inte glömma att Parken Zoo har bytt profil för inte så länge sen vilket kan skapa intrycket av att det är många djur som flyttar fram och tiillbaka. Parken ingår ett europeisk nätverk (EAZA) och det är nätverket som bestämmer om parken har de rätta förutsättningar för att ta in vissa utrotningshotade arter. EAZA har en egen databas med skötselråd, organiserar flerar olika konferenser och träff för djurskötare osv, så att alla har möjligheten att ständigt utvecklas. Jag skulle också vilja se större hägn till samtliga arter, men samtidigt kan jag inte glömma att Parken Zoo har lyckats väldigt bra inom flera av dessa avelsprogram.

kamera0710
2012-06-16 13:20
#13

#12

Att de tog in någon kunnig när det gäller apor var nog på tiden. Under 2000-talets första decennium tycker jag att en av de största skamfläckarna i någon svensk Djurpark var gibbonapornas minimala ö i Parken Zoo. Tack och lov har de fått lite större sedan dess. Dock undrar jag hur mycket plats de har inne vintertid, nu när parken håller 2 gibbonarter.

Jag är också väldigt undrande över den utformning de valt för spindelapornas inomhusutrymme, där de måste krypa 1-2 meter genom trånga gallergångar för att ta sig mellan de olika delutrymmena. Hur svårt hade det varit att sammanlänka dessa utrymmen med stora öppningar så att de kunnat röra sig friare? Möjligheten att stänga av utrymmena hade de väl kunnat ordna ändå.

Således, mitt intryck av hafsverk vid anskaffningen av vissa nya arter kvarstår.

Min kritik på vissa punkter ändrar dock inte min grundinställning: Parken Zoo är tveklöst värd ett eller två besök per år, även om den inte hör till mina favoritanläggningar. Är vädret i morgon någorlunda kan det bli ett besök. Jag ser fram emot att få se såväl fossorna som jaguarerna.

Annons:
[Jimmy.L]
2012-06-16 14:23
#14

#13 Har du pratat med Parken Zoo? Är ju enklare att du framför dina önskningar om förbättringar till ansvariga för parken. Finns troligen brister i alla Svenska parker om man ska granska förvaringen av djuren inomhus, skulle säkert krävas mycket större anläggningar hos alla djurparker än vad det finns idag.

kamera0710
2012-06-16 17:05
#15

#14

Har inte kontaktat Parken Zoo om mina synpunkter, funderar på att göra det. Detta bottnar främst i att jag inte varit någon flitig besökare i denna park innan jag flyttade till min nuvarande bostadsort Södertälje.

Parker där jag framfört förbättringsförslag är Lycksele, Orsa, Skansen, Skansen-Akvariet, Borås och Kolmården.

Visst finns det fler anläggningar där man kan vara kritisk. Kolmårdens gorillor exempelvis tycker jag är rätt beklämmande att se i sina minimala utrymmen. Detta har jag, lite mer diplomatiskt formulerat, också framfört till parken. Har också tagit upp det här på sajten och noterat att fler tycker att många ap-anläggningar är för små i svenska parker.

En annan park som inte alls faller mig i smaken är Frösö Zoo. Jag gör inte ens ett besök per år, trots att jag är till Östersund flera gånger om året. Då är Eskilstuna tveklöst trevligare!

[Jimmy.L]
2012-06-16 17:22
#16

#15 Då bor vi i samma stad. Djurparkerna har blivit bättre än vad det var förr, jag minns hur trångt elefanterna på Skansen hade det. Även hållningen i Parken Zoo har blivit bättre än det jag såg när jag var där 98. Ska dit på måndag igen och kolla in dom nya djuren och få en uppfattning hur dom har det i anläggningen.

kamera0710
2012-06-16 18:49
#17

#16

Visst har det generellt blivit bättre i parkerna, dels tack vare att parkerna tagit egna initiativ till förbättringar, dels tack vare skärpt lagstiftning.

Skansen, t ex, hade ju dispens i flera år för elefanterna, där utrymmeskravet utomhus i början på 90-talet var 2000 kvadratmeter. Sedan dess har kravet skärpts ytterligare. Och att isbjörnarna inte är kvar är ju också pga att anläggningen inte klarade lagkraven. Av samma skäl skall ju knubbsälarna få en större bassäng etc.

Jag är glad att min favorit bland Skansens arter, lodjuret, har ett av Sveriges största hägn för arten. Där har jag, apropå lagkrav, också svårt att begripa att inte kravet på utrymme är större än 500 kvadratmeter, när exempelvis vargen skall ha 2000.

Beldt_13
2012-06-20 20:47
#18

Gjorde i våras tre veckors praktik på Parken zoos rovdjuravdelning. Kan berätta att folket som jobbade där hade god koll på djuren som bodde där. Binturong hägnet kan jag hålla med om att det inte är helt perfekt.

[Jimmy.L]
2012-06-20 21:02
#19

#17 Jag besökte Parken Zoo i måndags jag tyckte Fossorna har en bra yta att röra sig på tre rum inomhus med smart lösning iform av rör mellan dom byggnaden var nybyggd. Utomhus fanns även det men det kyliga vädret gjorde att man lät dom var inne.

kamera0710
2012-06-21 12:55
#20

#19 Jag var där i söndags och var inte lika imponerad. Detta med trånga gångar mellan delutrymmena verkar inget vidare i mina ögon. Tycker det vore bättre med lite mer sammanhängande utrymmen, det går ju att ha avstängningsmöjligheter ändå. Såg att binturongerna fått större inomhusutrymme med samma utfromning, dvs trång passage mellan delutrymmena.

(Samma kritik har jag när det gäller flera av Skansens hägn, där exempelvis minken måste krypa genom ett långt rör för att röra sig mellan de 2 hägnen.)

#12 Träffade en etologistuderande (etologi - läran om djurens betende) som höll på med examensarbete om drillen. Hon tyckte i likhet med mig att det är märkligt att lagkraven inte är hårdare när det gäller utrymmen för så intelligenta djur som apor. Och att både drillerna och grannen l'hoestes apa har på tok för små inomhusutrymmen i parken. En del här på sajten har ju framfört liknande synpunkter.

Bland de positiva överraskningarna var att jätteuttrarna fått ett utrymme utomhus. Jaguarerna var också väldigt mäktiga att se. Och visst kommer jag att göra fler besök, det positiva överväger trots allt.

Annons:
Ypsilon1
2012-06-21 14:31
#21

#20 Jag delar faktiskt samma syn. Som redan sagt, skulle jag vilja se större och bättre anpassade hägn till samtliga arter. Samtidigt, försöker jag vara realistisk och inse att det kommer att ta en tid innan lagen kommer att ändras. Även om det händer ganska mycket just nu för att harmonisera lagar inom EU området. Men eftersom lagar grundas på forskning, allt jag kan göra är att (hoppas kunna) fortsätta mitt arbete.

kamera0710
2012-06-21 16:04
#22

#21 Jag menade inte att du försvarat de små utrymmena för vissa apor i Eskilstuna och andra parker.

Jag är ändå förvånad att ingen park satsar på större utrymmen åt apor. Detta med tanke på de satsningar på hägn långt större än lagens minimikrav som många parker gjort på senare tid (exempelvis geparder och björnar i Borås, Kolmårdens tigrar, isbjörnarna i Orsa etc.). I Eskilstunas fall känns det ibland som de vill klämma in lite för mycket på den begränsade ytan. Detta kan ju i värsta fall avskräcka besökare.

Såg att exempelvis Skansen fick en rejäl publikökning i början på 70-talet när de minskade sitt djurbestånd drastiskt och i stället satsade på större utrymmen åt de arter man fortsatte att hålla.

Till sist önskar jag alla läsare och medverkande här på sajten en trevlig midsommar!

Ypsilon1
2012-06-21 16:25
#23

Ok, jag var lite förvirrad eftersom kommentaren var riktat till mig.

Ang. gibbonerna, tycker jag att de fortfarande har det vädligt trångt (de 2 arterna turas om varannan dag för att få tillgång till utomhusanläggningen). Samtidigt är jag väldigt förvånad att under de senaste åren båda arterna har fått ungar. Det vithandade paret (Tarzan och Jane) även vid en så gammal ålder.

kamera0710
2012-06-21 16:48
#24

#23 Det är nog inte alltför ovanligt att djur förökar sig regelbundet även om de har ganska små utrymmen. Skansens isbjörnar, t ex, verkar periodvis ha fött ungar på löpande band, jag tror för den skull inte att de trivdes särskilt bra i sitt minimala hägn.

Har för mig att gibbonaporna i Eskilstuna fick flera ungar även när deras ö var mycket mindre än den är nu.

kamera0710
2012-12-18 16:41
#25

Nu när granskningsrapporten är klar kanske man kan påminna om denna diskussionstråd från i somras, långt innan Kalla fakta sänts.

Noterar, apropå diskussionen ovan, bland annat följande ord i rapporten:

"Den snabba utvecklingen av Djurparken har givit flera sekundära effekter som vi anser inte är förenligt med god djurhållning. Målet – ”en bevarandeanläggning utan motstycke i Sverige” – har uppenbarligen påverkat djurhållningen negativt. Vårt intryck är att ledningen tillåtit avsteg från grundläggande principer när hägn inte färdigställts för optimala förhållanden för inkommande djur och att individer avyttrats inte enlig plan utan för att bereda plats för nya arter. Djurparken har tagit emot överskottsdjur med förhoppningen att senare få ett avelspar. Detta har skett till anläggningar som inte har varit optimala utan att anpassas eller att nya byggts. Vid flera tillfällen har Djurparken anskaffat nya, ofta spektakulära, arter inför ny säsong för att senare avyttra eller avliva dem. En verklig och långsiktig vilja att satsa på dessa nya arter tycks många gånger ha saknats."

Upp till toppen
Annons: