Annons:
Etikettparkenzoo
Läst 890 ggr
[Jimmy.L]
2012-07-31 17:18

Sveriges första gulbukade kapuchinunge

– Att vi nu får Sveriges första gulbukade kapuchinunge är en stor händelse. Dessutom reagerar vi på att ungen var så stor när den kom ut, säger djurparkschef Helena Olsson.

Länk

Annons:
Leffe
2012-07-31 21:48
#1

Jättebra och samtidigt ett bra betyg för djurparken. Hoppas de lyckas med studierna och planerna också

kamera0710
2012-08-01 13:24
#2

Vad gäller utplaceringsplanerna:

"Men det skulle vara självbedrägeri att se djurparkerna som en räddare i klass med den bibliska arken. Det skriver Edward O. Wilson, biologiprofessor vid Harvard University i USA, i sin senaste bok The Creation. Djurparkerna har helt enkelt inte plats för mer än en mycket liten bråkdel av alla behövande djurarter. Dessutom har många djur uppfödda i fångenskap svårt att klara sig i naturen. Det gäller inte minst rovdjur.Brittiska forskare har nyligen gått igenom publicerade resultat från 45 försök att återinföra Lodjur, europeisk vidkatt, varg, brunbjörn, Utter och ett dussin andra köttätare på olika håll i världen. Djuren var antingen vildfångade eller uppfödda i en Djurpark. Drygt hälften av de vildfångade djuren överlevde i minst tre månader i sin nya miljö. För djuren från zoo var motsvarande andel inte ens en tredjedel, enligt en rapport i tidskriften Biological Conservation.

- Förmodligen är andelen i verkligheten mycket lägre. Vi har bara analyserat publicerade resultat, och projekt som misslyckas blir sällan publicerade, säger Kristen Jule, huvudförfattare till rapporten och doktorand i etologi vid University of Exeter, Storbritannien."

Läs artikeln i sin helhet här:

http://fof.se/tidning/2008/4/parken-som-arken

Har inte hört något om att det gått särskilt mycket bättre med apor. Hos lejontamarinen verkar det ju dock som det gått ganska bra att sätta ut djurparksfödda individer. Någon som känner till fler lyckade försök?

Leffe
2012-08-01 13:28
#3

Aporna vet jag inte, men Visent har väl varit lyckat

[Jimmy.L]
2012-08-01 13:39
#4

#2 Det finns flera lyckade utsättningar som Havsörn, ugglor. Även Utter har man lyckas med här.

kamera0710
2012-08-01 15:47
#5

#3 När det gäller visenten är ju dock flera biologer väldigt tveksamma till de långsiktiga överlevnadsmöjligheterna. Detta eftersom stammen har varit nere i något 50-tal djur och detta innebär ju inavelsproblem. Detta är såklart ingen kritik mot djurparkerna, hade de inte varit hade ju visenten varit utdöd.

#4 Ja med fåglar verkar det ju ha gått bättre när det gäller utplanteringsförsök.

[Jimmy.L]
2012-08-01 15:52
#6

#5 kycklinggrodan har man ju satt ut med lyckad resultat. i ditt inägg i #2 är ju artikeln 4 år gammal.

Annons:
kamera0710
2012-08-01 17:23
#7

#6 Ja artikeln är 4 år gammal. Är det något som inte längre stämmer så ta gärna upp det. Poängen är att vi kanske inte ska se djurparkerna som någon Noaks ark även om det finns en del lyckade utsättningar. Och det är ju lättare med "lägre" djurgrupper som groddjur.

Däremot tror jag att zoodjur kan vara ambassadörer som kan öka intresset för sina vilda släktingar, om detta tar FoF-artikeln inte upp mycket och det tycker jag är en brist. Det vore också intressant att få veta hur mycket pengar som kommer in till naturvårdsändamål via djurparker och deras besökare.

Just Parken Zoo pratar ju dock väldigt mycket om möjliga framtida utsättningar av zoodjur. Själv är jag lite mer skeptisk, främst när det gäller Däggdjur.

Har jag fel om dessa möjligheter är jag dock bara glad över detta. De försök som gjordes med flytt av vargvalpar förra året verkar ju lovande. Och kanske kan detta tillämpas på fler arter som lever isolerade (som Sveriges vilda vargstam, där nya individer måste genom renbeteslandet) i små utspridda reservat och därför på sikt hotas av inavel.

Upp till toppen
Annons: