Annons:
Etikettövrigt
Läst 7942 ggr
medde
2010-10-15 13:08

Däggdjur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Detta är ett ord vi hör ganska ofta. Men vad är ett däggdjur?

Ryggradsdjur som är endoterm. Dessa har hår på sina kroppar och producerar mjölk till sina avkommer. Många däggdjur föder levande ungar, dessa är oftas små och hjälplösa, mjölken producerars för att föda upp dem. Det gör att de utvecklas lite långsammare, sen brukar de umgås med vuxna för att lära sig de färdigheter som behövs som vuxen.

Det finns tre klasser eller man kan säga huvudyper monotremes, pungdjur, och moderkakan däggdjur.

Monotremes är vad man säger det mesta primitiva och det finns bara tre arter.

Det är  näbbdjuret och två stycken arter av Echidna. Dessa däggdjur har hår och producera mjölk, men de lägger ägg. Äggen är läderartade, liknande reptilägg. Ungarna som kläckes är små och inte väl utvecklade, dessa klamrar sig fast vid/på pälsen vid moderns mage och suger mjölk, denna kommer från porer i huden och inte som vanligt från "nippeln"

Pungdjuren är små outveclade som "nyfödda" dessa växer i mammans kropp i stället för ägget. Då de föds klättrar dom upp genom mammans päls och in en påse/pung för att stanna och växa till sig. Då de växt till sig och är klara för ett liv utanför kommer de ut. Kända pungdjur är kängurun och koalan

Placentala däggdjur är absolut  största gruppen, dessa ungar utvecklas inne i sin mammas kropp, där dom är anslutna till moderkakan. Därifrån får dom allt som behövs näring,syre, blod och möjligheten att växa till det stadium då det är dags att födas. Djur som lever och utvecklas via en moderkaka är som exempel katt, björn, apor och naturligtvis vi människor.

Man uppskattar att det finns över fyratusen arter av däggdjur, det minsta däggdjuret är Kittis Hog-nosed bat Craseonycteridae thonglongyai som endast har en vikt på 1,4 gram!

Blåvalen är den stora giganten i gruppen med sina 30,5 meter lång och en vikt som brukar ligga på 136 ton!

Men det största som finns på land räknas nog hanen av afrikans elefant som kan bli hela 3,2 meter och ha en vikt på cirka 6,800 kilo.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Leffe
2010-10-15 14:22
#1

Däggdjur är väl den djurart vi känner mest samhörighet med. Det kanske inte är så konstigt då vi också tillhör den arten

medde
2010-10-15 14:30
#2

Både ja och nej

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: