Annons:
Etikettdjurparker
Läst 9713 ggr
Kjelle
6/30/12, 12:55 PM

Grattis till 50 år

Gustaf Sigvard Berggren föddes den 2 oktober 1923 i Brännkyrka som ligger i Stockholm. Han växte upp och blev med tiden ingenjör, affärsman och författare. Han grundade Brämhults Juice.

Borås <a href=Djurpark 50 år" />

Jaha tänker du - vad har detta med Borås Djurpark att göra. Lugn vi kommer dit. Låt mig berätta det på mitt sätt. Var inte så otålig.

Sigvard Berggren växte upp i Stockholm, en stockholmare med andra ord. Han arbetade bland annat på LM Ericsson. Som alla vet så heter det företaget idag bara Ericsson. 1950 flyttade han till Borås och Frufällan. Du ser nu börjar vi sakta närma oss kärnan i historien.

Han började så småningom med råsafttillverkning vid Råsaftscentralen i Tosseryd. Det blev senare Brämhults Juice. Vad intressant tycker du, men vad har det med djurparken att göra. Tyst det kommer mer. För Sigvard Berggren var en man som hade många järn i elden.

Bland annat konstruerade han en bil som fick namnet Futurecar. Den finns på Svedinos Bil- och Flygmuseum i Ugglarp, Halland. Jaha. men ett bil- och flygmuseum är väl ingen Djurpark, eller hur. Det är helt rätt, men ta det bara lungt.

Som jag redan skrivit så var Sigvard Berggren en man med många järn i elden. Han reste också en hel del. Under en av sina resor till Sudan hittade han en lejonunge, vars mor blivit skjuten. Sigvard tog hand om den stackars lejonungen och döpte den till Simba. Simba fick följa med honom till Tosseryd. Nu börjar du lägga ihop två och två. Vänta bara.

Simba medverkar i Nils Poppe-filmen Lejon på stan från 1959. Simba fick snart sällskap av andra djur och 1962 grundade Sigvard Berggren Borås Djurpark, där han förverkligade sin idé om att låta olika djurarter leva tillsammans på savannen. Han var chef fram till 1969.

Du ser bara du har tålamod så kommer vi fram till målet. Borås Djurpark grundades alltså av en stockholmare. Det finns en del bra som kommer från Stockholm.

Savannen

Nu firar alltså Borås Djurpark 50 år och vad finns det att se efter dessa 50 år där alltså Simba var det första djuret. Ja visst ja, det finns en bok om Simba som Sigvard Berggren gav ut 1960 "Simba - mitt Lejon, i Afrika, i Tosseryd, vid filmen".

Simba lever så klart inte längre, men det finns många andra Lejon där och andra djur. Det finns cirka 500 djur av 60 olika arter i djurparken.

Sigvard Bergren får inte vara med om djurparkens 50-års jubileum. Han dog den 30 april 2009.

Ja och hur ska då djurparken fira sina 50 år. Man har bland annat gjort om hemsidan helt och hållet, Det finns en jubileumsutställning i Aphuset. En fotoutställning med bilder från djurparkens unika historia, från den dagen Simba kom till Borås och fram till idag. Gå en jubileums-tipspromenad och var med och tävla om en safariresa till Östafrika för två personer (värde circa 60 000 kr). Finns i Djurparken t.o.m. 16 september 2012.

Text: GittanL från sjuksängen Foto: Mikael Ejdemyr This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license
Källa: Svenska Wikipedia och Svenska Wikipedia 27 juni 2012 samt Borås Djurparks hemsida


Annons:
medde
6/30/12, 1:35 PM
#1

Vilken fin artikel, Fanns mycket bra information som jag hade ingen aning om. Det har är verkligen en guldstjärna värd.

Grattis =)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
6/30/12, 1:42 PM
kamera0710
6/30/12, 3:31 PM
#3

Jag rekommenderar alla medlemmar på denna sajt att läsa Sigvard Berggrens bok Vilda vänner, om Boråsparkens grundande. Det är den bästa bok jag läst av någon som grundat en Djurpark eller varit djurparkschef.

Den är också en rejäl kontrast till den bok som Ulf Svensson, grundaren av Kolmårdens Djurpark, skrev. Berggren fokuserar på hur han resonerat för att göra det så bra som möjligt för djuren. Svenssons fokus ligger istället på hur han tagit sig fram i byråkratin, hur han raggat pengar och vilka kändisar som gillar Kolmårdsparken etc.

Tycker också att Boråsparken är en av Sveriges bästa. Mycket trevligare än Kolmården trots att de hade samma arkitekt vid grundandet, Tage Hedlund. Kolmården tycker jag har blivit väldigt mycket "plastigare" sedan parken privatiserades, med anläggningar som smälter in väldigt dåligt i omgivande natur. Senaste exemplet på detta är påstigningsstationen till safarilinbanan. (Sedan är det ju en förbättring med denna linbana efterom safaridjuren slipper bilavgaserna, men nog hade denna byggnad kunnat fås att smälta in i omgivande natur lite bättre.)

En bidragande orsak till denna skillnad är väl att Boråsparken tillåts gå med några miljoner i förlust varje år. Ägaren Borås kommun menar att parken trots allt gynnar kommunen i sin helhet, med alla sidoeffekter i form av övernattningar på hotell osv.

Sedan får man väl säga att tiden har sprungit ifrån också en del av Boråsparkens anläggningar. Det mindre gepardhägnet är väl knappast något att skryta med, även om det förmodligen var ett stort steg framåt när det byggdes på 60-talet. Apöarna är annars det som gör mig mest beklämd i denna annars så underbara park. Den som inte varit där rekommenderas varmt att göra ett besök!

Leffe
7/1/12, 12:55 PM
#4

#0 och 3. Oj vad mycket jag nu fått veta om boråsparken. Tack för det

medde
7/1/12, 1:16 PM
#5

Visst blev hela artikeln bra, så mycket bra som framkommer i denna artikel och dess inlägg

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Maria
7/1/12, 8:55 PM
#6

Tack för all information.

Mycket bra artikel.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
medde
7/1/12, 9:47 PM
#7

#6 Ta och kolla lite i arkivet bland artiklar. Läs Gittans artiklar. Ibland känns det som man är med i djungeln elle rvar hon är då hon skriver. Man är på plats där det hela händer i artiklarna.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Maria
7/1/12, 10:19 PM
#8

Jag ska göra det. Tack för tipset.Glad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

medde
7/1/12, 10:21 PM
#9

#8 I bland är dom som magiska..Opps vi tapppade ämnet lite..

Jag ska verkligen försöka ta mig till Boräs Djurpark i sommar

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Bettan
7/2/12, 11:15 AM
#10

Hela den här tråden om Borås Djurpark var mycket intressant och lärorik.

Ha en bra dag

Sport iFokus

medde
7/2/12, 11:38 AM
#11

Instämmer med dig Bettan80

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: