Annons:
Etikettdjurparker
Läst 16304 ggr
Ypsilon1
2012-06-01 14:39

Orsa Björnpark

Del 1: Vinter som sommar förblir Orsa Björnpark en spännande destination. Djurparken har vuxit ständigt runt Grönklittstoppen och nya anläggningar byggs nästan varje år för att välkomna de fascinerande invånare som flyttar hit från hela nordklotet.

Det första förslaget om att bygga en park där folk kunde uppleva björnar och andra svenska rovdjur i en naturlig miljö kom redan 1983. Kanske också som en följd av de många diskussionerna kring björn och människa som ägde rum under ’70-talet och den intensiva jakten som bedrivits under nästan hela århundradet. Orsaskog, som är ett av de tätaste björnområdena i Sverige, blev valt till att bli Europas största björnpark.

Orsaskogen, credits Ypsilon1, djurparker.ifokus.se

Det var bestämt från början att Orsa Björnpark inte skulle bli ett konventionellt zoo, utan ett ställe där man kunde generera kunskap och sprida information om rovdjur. Ursprungstanken var att kunna visa de svenska stora rovdjuren - björn (1985), varg (1992), lo (1994) och Järv (2000) - i sin rätta miljö genom att omvandla Orsaskogen till stora hägn, men helt naturlig inredning. Nuförtiden har parken utvecklats för att inkludera även andra hotade rovdjur från norra halvklotet, såsom Kamchatka björn (2006), Amur (eller sibirisk) Tiger (2007), Isbjörn (2009), persisk Leopard (2010), Snöleopard (2011) och, om bara några veckor, ska den nya Kodiakbjörn anläggningen invigas.

Orsa Björnpark, översikt, credits: Ypsilon1, djurparker.ifokus.se

Med tanke på parkens syfte är berikning och aktivering en viktig del i arbetet med de stora rovdjuren. Detaljerat information och intressanta utställningar finns till samtliga arter, medan de väl genomtänkta guidade visningarna, som jag rekommenderar varmt, bjuder på unika moment där man kommer riktigt nära djuren och även får en försmak av forskningen som bedrivs i parken.

De första björnarna ankom till Orsa 1985 från Köpenhamn zoo. Parken invigdes 1986 och fick 16000 besökare redan det första året. Som mest har det funnits 15-20 brunbjörnar i parken. Brunbjörnar är uppdelade i flera underarter som varierar i storlek. Av dessa är Kodiak och Kamchatkabjörnar de största. T.o.m. 20e juni, när den nya Kodiakbjörn anläggningen ska invigas, kan man beskåda i Orsa Björnpark både dessa giganter. Vintertid går brunbjörnarna i ide, men tack vare kameror som installerades i idet kan man ta en smygtitt i framtiden, på årets nya generation av brunbjörnar. Ungarna diar, skriker och rör på sig, medan björnhonan tillbringar det mesta av tiden sovande.

Orsa Björnpark: brunbjörn underarter - information presenteras på ett roligt sätt, som är också lätt att memorera, Credits: Ypsilon1, djurparker.ifokus.se

Grönklitts varghägn invigdes 1992. Varghägnet består av 3 stora områden som kommunicerar med varandra och vargfamiljen (ett par och dess ungar) får flytta sig fritt emellan för att spåra sitt ”byte”. Lite högre, i ett mindre hägn bemötas man av Einstein, den ständigt revirbevakande lohanen, medan honan Isa tillbringar dagen vilande bland klippor och grenar. Loparet i Orsabjörnpark har fått ungar vid flera tillfällen. Bland parkens planer för framtiden finns även att bygga ett större hägn till lodjuren. Järvar har funnits i Orsa Björn park sedan 2000. Idag delar järvhonan Misa sitt hägn med en nyanlänt finsk hanne. När vi träffade dem, medan solen höll på att lägga sig, var de väldigt upptagna med att stycka sitt byte och gömma det för varandra - två svart-bruna pälsbollar i ständig rörelse med deras karakteristiska guppande gång.

I Orsa Björnpark (dell II) kan man läsa mer om isbjörnarna, tigrarna och leoparderna som bor i parken.

Huvudkälla: Björklund A., 2010, Björnparken Grönklitt, Förlag Orsa Grönklitt AB

Annons:
Leffe
2012-06-01 16:18
#1

Vilken toppenartikel. Det enda jag visste om Orsa var att de har björnar. Så det här var intressant.

kamera0710
2012-06-01 16:23
#2

En nackdel med Orsa björnpark tycker jag dock är att man till största delen måste beskåda djuren genom galler. Frågar mig också om det måste vara en så bred säkerhetszon mellan djurhägn och publik. (I Lycksele tycks det gå bra med betydligt smalare säkerhetszoner.) Jag skulle också önska att anläggningarna skulle kunna fås att smälta in i omgivande natur lite bättre. Själv får jag tyvärr ibland känslan av att vandra runt på ett industriområde.

Av den anledningen har jag, innan de byggde sin isbjörnsanläggning, oftast valt Järvsö när jag åkt från min nuvarande bostadsort Södertälje till min gamla hemort Östersund. Där är ju anläggningarna så väl inpassade i den omgivande naturen att man ibland knappt tänker på att det faktiskt är inhägnade djur man beskådar.

Detta ändrar såklart inte det faktum att parken är väldigt djurvänlig. (Dock med undantag för lodjurshägnet, som jag tycker är ett av de sämsta i någon svensk Djurpark.) I mars detta år tog jag mig för första gången dit på ett vinterbesök och ägnade mesta tiden åt isbjörnarna. De är verkligen fantastiska att se i sitt jättehägn. I sommar skall väl även hanen bli könsmogen, så nästa år kanske man har ungar att se fram emot…

Ypsilon1
2012-06-01 16:36
#3

#1 Tack så mycket, man blir alltid glad av att veta att man lyckades med att förmedla något nytt :)

#2 som sagt, lodjuren kommer att få ett större hägn inom en kort framtid, de håller redan på att planera och bygga hägnet.

jag måste hålla med att jag också var lite besviken i början och hade den där 'industriområde' känslan som du besrkiver. men det försvan ganska snabbt, och jag blev så upptagen av allt som hände omkring. man får också hoppas på att de äldre hägnen (björn, Järv, räv, osv) kommer att förnyas och 'uppgraderas' med några kamera-vänliga portioner.

en artikel om Järvzoo och varghotellet kommer inom kort, efter Orsa del II

medde
2012-06-09 12:48
#4

Så intressant artikel, ser verkligen fram i mot nästa. Denna har fått mig att verklgen fundera om man ska försöka ta sig till Orsa under sommaren.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[Havsödlan22]
2012-06-09 18:57
#5

Mycket välskrivet och fint. Tack!

Upp till toppen
Annons: