Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 12826 ggr
Gittan
2010-12-17 02:03

Isbjörn

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Isviddernas stora vita jägare. Isbjörnen är helt klart ishavsområdets dominerande rovdjur, en otroligt stor best som håller till på havets drivis samt utmed kusten och på öar.

Isbjörn

Isbjörnen känns igen på den täta tjocka och vita till gulvita päls. Isbjörnen håller till i vatten, på land och på isen. Hur kan då ett av världens största köttätande djur, hanen väger upp till 500 kilo, finna tillräckligt med näring bland isflak och isberg och hur kan den tåla nordpolsområdets otroligt låga temperatur?

Jo den har en fantastisk förmåga att anpassa sig till en existens i havet och där finner och fångar den de sälar som utgör isbjörnens viktigaste byte.

Isbjörnen är en duktig simmare och dykare. De kan komma upp i en hastighet av tio kilometer i timmen genom att simma med hjälp av sina kraftiga, breda framtassar. Bakbenen hänger bara bakåt. Antingen håller de huvudet över vattenytan, men de kan också simma under vattnet. Det sista gör de ofta i hård sjö och i takt med vågorna rytm dyker de upp för att andas. Isbjörnen kan simma långt också utan att vila. Den har iaktagits upp till 30 mil ut i havet där det varken fanns isflak eller andra viloplatser. Förklaringen till att den klarar detta kan vara att den måste kunna vila i vattnet. Ja den kanske till och med sover där.

Isblörnen anpassar sig bra även utanför det våta elementet. De rör sig i passgång, i långa vägvinnande steg. De kan både springa och hoppa över isblock. Den kan komma upp i hastigheten 30 kilometer i timmen även på den glatta och ojämna eller sprickiga isen. Tro det om du vill, men det stora djuret kan klättra också. Det märks när de förföljs av eskimåhundarna för då räddar den sig blixtsnabbt upp på en brant och hal is- eller klippbrant.

Isbjörnens föda består av i första hand sälar, men de äter också havsfåglarnas ägg och ungar, sjuka och unga myskoxar, strandade valar, valrossungar, gnagare av olika slag, lavar, gräs och bär. Både på land och i vattenet kan smyga sig på bytet ljudlöst som en katt. Den vita pälsen gör att den ser ut som en snödriva eller ett isblock. Så den kommer lätt nära sitt byte.

Den ger först bytet ett kraftigr slag med en framlabb. Sedan dödas bytet genom ett kraftigt bett i nacke eller huvud. Isbjörnen är mycket effektivare och skickligare än sin artfrände, den bruna björnen, att döda sitt byte.

Isbjörnen är oftast ensam. De gånger man ser flera isbjörnar ihop är det oftast en hona med sina ännu inte fullvuxna ungar. Enda tiden det finns två vuxna är det en hona och hane som håller samman en kort tid i april.

Ungar

Isbjörnens är jättesmå från början. De är bara 30 cm långa och väger bara 5-600 gram. Tänk vilken skillnad. Mamman väger 300 kg och pappan upp till 500 kg. De nyfödda har en tunn och korthårig päls. De är både blinda och döva. Modern ammar dem med otroligt näringsrik mjölk. Innan en månad gått kan de höra och se. Efter ungefär en och en halv månad kan de gå.

Isbjörnen lever under en sårbar tid bland annat beroende på klimatförändringen. Skulle isbjörnen dö ut så kan vi konstatera att isbjörnen funnits på vår jord under ett utvecklingshistoriskt sett kort mellanspel.

Fakta:

Klass: Däggdjur
Ordning: Rovdjur
Familj: Björnar
Kroppslängd: 2-2,5 m
Svanslängd: 8-12 cm
Vikt: 300-500 kg
Dräktighetstid: 8-9 månader
Kullstorlek: 1-2 ungar

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2010-12-17 13:16
#1

Vilken bra artikel och videon får en att tänka till

medde
2010-12-17 21:11
#2

En helt underbar artikel, inte utan det "klack" till i en. Ett otroligt vacker och maffigt djur.

Som Leffe sa: Man tänkte till och stannade upp och tänkte till.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: