Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 18690 ggr
medde
11/27/09, 8:23 PM

Naken mullvadsråtta

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En naken råtta med polisonger och gigantiska tänder. Lever under markytan i stora tunnelsystem med en koloni upp till 300 individer

Andra namn: Naked mole rat, sand valp, öken mulvads Råtta.
Latin: _Heterocephalus glaber
_Habitat: Afrikas grässlätter (främst Kenya, Somalia, Etiopien)
Släkte: Heterocephalus Heterocephalus
Art: H. Glaber H. glaber

Detta är en ful skönhet som kan nå en imponerande ålder på 20 år eller mer i fångenskap. Rekordet jag fann låg på 28 år vilket är en av de bästa för en gnagare. Ett mycket udda ting på så pass liten gnagare. De är ett udda djur med två liknande arter. Både lever likt myror i en myrstack som eusociala djur. Den andra arten mullvads gnagaren (Cryptomys damarensis ) är mycket lik nakna mullvads råttan på beteende och levnadssätt. Det som skiljer dom åt är att mullvads gnagaren även kallad Damaraland på engelska, är både större och har lite hår på kroppen. Dess läte är likt fågel kvitter och de bor i kolonier på kanske 40 individer. Lite mindre grupper än naken råttan. Det finns även rätt många andra arter av mullvads råttor. Dessa lever istället mer ensamma. Deras kommunikation med andra mullvads råttor är att slå huvudet i taket till andras hålor.
800px-Nacktmull.jpg

Med eusociala djur menar man att flera av individerna i gruppen är sterila och saknar fortplantningsförmåga. Naken råttan lever precis som myror. Flocken består oftast upp till 250 råttor. Normala är runt 20-75stycken. I en flock finns det även en drottning precis som hos myrorna. Kolonien är uppdelad i olika grupper. Där har man grävare som ständigt håller tunnlarna rena och snygga men även gräver nya. Finns också en grupp kallad soldater som står i beredskap att skydda kolonien från olika faror och en grupp som passar upp på drottningen och sköter hennes ungar. En av de vanligaste hoten är andra mullvads råttor, ormar och annat som kan ta sig ner i hålorna.

Drottningen är den ende som har tillåtelse att föda ungar. För att hindra de andra honorna till att bli gravida så utsöndrar drottningen en slags kemikalie i sitt urin, kallat feromoner. Hon är även väldigt dominant och stressen ifrån hennes mobbing hjälper också till att hålla andra från att få ungar. I flocken är det endast 2-7 hanar som tillåts att få para sig.
713px-Naked_Mole_Rat_Eating.jpg

Drottningen kan producera upp till 4 kullar om året efter ett års ålder. Vanligen runt 12 ungar men kan bli så mycket som upp mot 28 i varje kull. Dräktigheten varar i ca 70 dygn. De föds blinda med en vikt på ca 2 gram. Drottningen är den som sköter om ungarna under första månaden. Resten av uppväxten sköts av arbetarna som föder ungarna på avföring tills de är stora nog att äta fast föda. Överlever en kull i det vilda så brukar det bara bli en kull per år som föds, men däremot kan det bli en kull ungar var 80 dag i fångenskap. Ungarna växer upp i kolonien där de även stannar hela sitt liv som arbetare, precis likt myror för att hjälpa sina syskon att förstora och hålla ordning i boet.
713px-Naked_Mole_Rat_Eating.jpg

Drottningen brukar leva mellan 13-18 år. Då ingen hona föds steril så är det ofta makt kamp om platsen som drottning. Själva drottningen är mycket fientlig till andra honor som försöker bete sig som drottning eller sprida ut sina hormoner i försök att ta över.
När drottningen väl går bort så uppstår oftast en maktkamp om vem som kommer ta över. Nästa kommande drottning kan bli vem som ur koloni.

Utseendet är verkligen en syn i sig. De är ca 10 cm långa med 4 cm svans. Helt nakna förutom polisongerna. Drottningen brukar väga lite mer på upp till 50-80 gram medan arbetarna stannar på en vikt runt 30-35 gram.
Färgen på skinnet varierar mellan gult och rosa beroende på hur varm eller kall den är. Huden på nakna mullvads råttor saknar det viktiga substans som Däggdjur annars har. Detta kallas substans P och det är den som skickar smärt signaler till det centrala nervsystemet. Detta tros uppkomma pga det dåliga syre som förekommer i tunnlarna.
Om en forskare tillsätter detta substans P så känner naken råttan smärta under den tid som de har kvar detta substansen i kroppen efter injektionen.
Skinnet är mycket rynkigt, ögonen är ytterst små och i fronten på munnen sitter enorma gnagartänder. Då syret i deras tunnlar ofta är dåligt så har nakna mullvads råttan en väldigt anpassad kropp. Lungorna är mycket små och blodet väl anpassat för att klara ett liv i de trånga tunnlarna. De har mycket låg andning och ämnes omsättning för ett djur i denna storlek. Man räknar att mullvads råttan använder ungefär 2/3 delar syre som en vanlig mus i samma storlek. Även under sämre tider så som svält, så som torka kan ämnes omsättningen även sjunka upp till ytterligare 25 procent.

749px-Naked_Molerats_004.jpg

De ägnar hela livet åt att gräva och forma tunnlarna. Tunnlarna byggs precis under mark ytan där det finns gott om rötter och annat. De rötter och knölar som inte äts på plats, transporteras till bo delen av tunnlarna där den lämnas att sparas till sämre tider. En naken Råtta kan släpa rötter och knölar upp till ca 1000gånger deras egen vikt. De äter även sin egen avföring för att få i sig mer näring men även för att det underlättar i smältningen av rötterna.

800px-Naked_Mole_Rats.jpg

Källor:
* Wikidepian
* Animal discovery web
* Brukfield zoo

Bilder:
Wikidepian

Skriven av: Victoria. W. (Zickan)

Artiklen är lånad med tillstånd av Zickan Sajtvärdhttp://exotiskadjur.ifokus.se/

Tack Zickan //Mvh medde

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Leffe
11/28/09, 2:45 AM
StefanW
11/28/09, 3:38 AM
#2

Ujuj den var inte vacker! Men det var en mycket intressant artikel!

Stefan - Modellbyggare

promenixan
11/28/09, 11:02 AM
#3

Dom är lite småsnygga faktiskt, charmiga tycker jag.

 Sajtvärd för mitt eget liv

medde
11/28/09, 11:05 AM
#4

Håller med dig Promenixan. Den är så ful att den är lite charmläcker.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
11/29/09, 11:30 AM
#5

Förvånad Sitter bara här och gapar över denne krabat! Den såg verkligen lite udda ut.

Men jätteintressant att få läsa om. Hade inte en susning om att denne fanns

medde
11/29/09, 11:32 AM
#6

Visst är den häftig!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
nera
11/29/09, 11:37 AM
#7

Verkligen annorlunda skulle jag vilja säga. Skrattande

LosGinos
11/29/09, 2:53 PM
#8

Den såg läskig ut Rynkar på näsan

Sajtvärd för Sport iFokus & Datorspel iFokus & Inget iFokus.
SM-Guld: 1965, 2003, 2005, 2016 & 2019 CHL: 2016, 2017, 2019 & 2020
Med vänlig hälsning Brian

medde
11/29/09, 7:32 PM
#9

Så söt tycker jag:-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
11/29/09, 8:56 PM
#10

Lite fulfrän eller nåt liknande..Foten i munnen

sissie
11/30/09, 8:01 AM
#11

Nja. Obestämd Kan ju inte påstå att jag tycker den är söt på något sätt.

I den tecknade serien Kim Possible så har hennes kompis en naken mullvad som heter Rufus.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
11/30/09, 1:13 PM
#12

Det måste jag kolla in, vet att tösa ser det ibland

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

zickan
12/16/09, 2:33 AM
#13

Ni kan även se dessa på Skansen i en monter. Montern är uppbyggd så man kan få en inblick i deras tunnelsystem. Sjukt äkliga att se i verkligheten. Mitt x gjorde en väldigt elak kommentar om en gabbam bubbes skrumpna pe*is. Sedan dessa haft lite svårt att titta på bilden utan att asgarva.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
Upp till toppen
Annons: