Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 11829 ggr
Gittan
6/11/12, 5:20 PM

Råtta

Tyckte mig höra ett prasslande från sängkammaren. Med sopen i ena handen smög jag försiktigt in i rummet. En råtta i hemmet!?

Såg inget som inte skulle vara där. Böjer mig ned och lyfter på överkastet för att titta under sängen. Tankarna snurrar i huvudet om vad jag ska få se.

BrunråttaKan det vara en grov pälsad och brun eller mörkgrå brunråtta. Ska jag titta
rakt på en halvmeter lång, svansen inräknad, brunråtta på nästan 900 gram? Jag håller sopen i ett fast grepp och det slår mig att den även kallas för vandrarråtta eller den norska råttan. Konstigt förresten - norska råttan - brunråttan kommer ju från norra Kina

Tänk om vi nu får in en massa råttor. Brunråttan är ju så vanlig och breder ut sig överallt. Får lov att röra mig tyst för den hör jättebra.

Hinner också tänka på vilket jobb det nu blir att förvara vår mat då brunråttan äter allt.

Hittar ingen råtta under sängen.

Jag suckar lättad, men bäst titta under byrån också. Tänk om det är en svartråtta!

Svartråtta

Om det är en svartråtta så dör jag. Inte av råttans pestloppor utan för att den ska inte finnas i Sverige. Här ska den vara utdöd. Tänk en råtta på en längd upp till 36 cm inklusive svansen. Angående detta med pest så verkar det inte vara så att pesten spreds via dessa råttor utan via luften. Spelar ingen roll för mig. Jag vill inte ha en råtta i mitt hem.

Ingen råtta finns i sängkammaren. Tycker mig höra något från dotterns rum och medan jag smyger mig dit så tänker jag på vad arg jag kommer att bli om barnen smusslat hem en tamråtta, som nu är lös inne i dotterns rum

Tamråtta

Jag vet att tamråttan är en brunråtta som avlats fram till olika färger och har ett annat temperament än brunråttan. Den sprider inte sjukdomar och andra otrevligheter såsom brunråttan gör. Alltid en tröst tänker jag.

Fortfarande med sopen i handen tittar jag under dotterns säng och hittar ingenting. Jo jag ser att hon fuskstädat sitt rum för under sängen ligger flera av hennes serietidningar och en T.shirt.

Ställer mig upp och då plötsligt i hörnet ser jag råttan! Den är grå till färgen. Den tittar hotfullt och elakt mot mig. Här räcker nog inte sopen till. Vad kommer man då på när man har sopen i handen? Rör mig försiktigt ut från rummet och hämtar sopskyffeln. Precis som den skulle hjälpa.

Försiktigt tillbaka in i dotterns rum. Råttan verkar vara kvar på samma ställe. Innan den går till anfall slår jag till med sopen och lyckas krossa den mot skyffeln. Går ut och slänger den i soptunnan.

Dammråtta

Inomhus kan det finnas dammråttor och det är damm som samlas till tussar.

Fotot på svartråttan: Kilessan This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Källa: Svenska Wikipedia 11 juni 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
medde
6/11/12, 7:42 PM
#1

Ha! Vilken helt underbar artikel.. Men riktigt tassade bakom GittanL som är författare till denna artikel, från sängkammaren och vidare till dotters rum med alla sinnen på helspänn..Skrattande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
6/12/12, 2:26 AM
#2

Sådan råttor har jag i massor. De bits inte. Ganska kul sätt att baka in fakta om olika råttor i artikeln.

Ypsilon1
6/12/12, 7:34 AM
#3

Det tyckte jag med. Väldigt roligt att läsa :)

medde
6/12/12, 8:46 PM
#4

Tycker den var helt galet bra. Även dotter min gillade det. Hon kikade konstigt på mig då jag sa det var om råttor. Men då hon kommit in i det satt hon bara och log=)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Fawo
6/15/12, 12:13 PM
#5

Haha, jo råttor finns det massor här hemma. Många av den gråa sorten och 3st tama råttor Flört

// Fawo (;

Upp till toppen
Annons: