Annons:
Etikettdjurparker
Läst 14732 ggr
Gittan
7/10/13, 9:00 PM

Bästa eller sämsta djurparken

Nu är det högsäsong i våra djurparker. En del djurparker kan vara bättre än andra. Vilken djurpark ska jag besöka?

Vilken djupark är bäst och vilken Djurpark är sämst? Det är något att tänka på, eller hur. Vad förväntar jag mig av djurparken?.

Jämföra djurparker med varandra är inte lätt då de alla har olika inriktningar vad de vill vi ska se. Det är då lättare att komma fram till vad jag vill se och kolla vilken eller vilka djurparker som stämmer bäst med det jag vill se eller göra i parken.

Vill jag se den nordiska faunan? Vill jag se exotiska djur? Vill jag att det ska finnas lite annat skoj för mig och barnen? Vill jag att det ska finnas bra matställen? Vill jag att det ska finnas bra platser att äta egen medhavd picknick? Priset för besöket? Vill jag det ska finnas mycket blomsterprakt att titta på också?

Ja listan kan göras hur lång som helst. När du hittat den Djurpark som mest stämmer med det du vill se och göra - ja då har du hittat den bästa djurparken.

Hur ser din lista ut och vilken Djurpark är bäst för dig enligt din lista?

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
7/17/13, 11:41 AM
#1
Bettan
7/17/13, 1:34 PM
#2

För mig är det viktigaste att man kan ta det lugnt och ändå hinna med att se allt på en dag. Vill att djuren ska ha ett stort utrymme samt att området stämmer in i naturen för djuren. De djur jag vill se i första hand är de nordiska djuren.

Gillar Skansen.

Ha en bra dag

Sport iFokus

medde
7/19/13, 9:36 AM
#3

Mycket intressant artikel, och ärligt så behövs en stunds tänkande innan svar

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

molam
7/20/13, 2:15 PM
#4

Vi ska besöka Furuvik nu på Fredag Om en vecka alltså mamma och pappa valde den för att det fick en stor vatten park där och vi är 9 barn varav 6 är under 18.

Men jag i min mening Vill ju jätte gärna åka till Kolmorden (men du är ju jag gammal också då jag är 19 och inte känner för att leka runt utan jag älskar djur och vill se och studera djuren)

Så min lista ser nog ut såhär.

1. Kolmorden.

2. Frösön

3. Furuvik

4. Järvsö

5. Skansen ^^

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus

Gittan
7/22/13, 12:08 PM
#5

Jag vill gärna ha vidder som stämmer med djurens landskap. Stora öppna områden. Där djuren kommer i första hand och inte trängseln bland besökarna.

Jag tycker Borås Djurpark är helt underbar.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Beldt_13
7/22/13, 9:04 PM
#6

Har besökt för få djurparker i Sverige för att kunna säga vilka som är den bästa.

Kolmården är störst men har tappat lite det senaste då man går mer och mer mot en nöjespark. Fast många av de hägn de har är av hög klass. Dock är aphuset och utehägnen katastrofalt dåliga. Det vet djurskötarna om men ledningen är inte intresserade om eftersom aporna inte drar tillräckligt mycket folk.

Borås Djurpark är en av mina absoluta favoriter i Sverige. Naturliga hägn och fin atmosfär runt i hela parken. Rekommenderas starkt.

Parken Zoo är en av favorit för mig. Förstår att folk inte tycker om parken eftersom media bara fokuserat på negativa saker den senaste tiden. Parken har utvecklats en del det senaste året och gjort i ordning de saker som de gjort fel. De har även många lyckade avelsprojekt av arter som är svåra att få ungar på

Skansen har jag bara besökt en gång (2006) och fick ett väldigt positivt intryck.

Ölands Djurpark gillar jag inte alls. Stora delar av parken är sliten och det verkar som man har satsat på kvantitet över kvalitet. Dock så har jag pratat med en av personer högt upp i ledningen som har lovat att parken ska renoveras under de kommande åren.

Sen har jag inte varit på t.ex. Nordens Ark och Orsa Björnpark som jag har hört mycket gott om. Hoppas på att kunna åka på besök så fort jag får mitt körkort

Annons:
[Tilde]
7/23/13, 3:08 PM
#7

Köpenhamns zoo är riktigt mysigt och det är härligt att se att de hela tiden bygger om för att göra det bättre för djuren. Jag gillar exempelvis att deras kaniner får bo i riktiga tunnlar i marken som de gör i naturen. 🙂

Leffe
7/23/13, 3:20 PM
#8

#7 Tänk vad det kan förändras snabbt. Jag var i Köpenhamn i mitten av 1970-talet och hade tänkt besöka Köpenhamns Zoo. Det blev inte så när det kom fram att djuren satt i små burar.

Förresten snabbt och snabbt. Man börjar bli gammal när man som jag tycker det är kort tid. Det är ju nästan 40 år sedan…

[Tilde]
7/23/13, 3:24 PM
#9

#8 Hehe :) Ja de bygger konstant ut och fixar nya och större burar till djuren. Riktigt kul att se! Kanske borde du besöka Köpenhamns zoo någon dag - det börjar väl bli dags då efter 40 år? 😉

Leffe
7/23/13, 3:30 PM
#10

Ja det skulle vara kul, men kanske lite svårt att fixa. Måste numera ha elrullstolen med mig tyvärr.

[Tilde]
7/23/13, 3:44 PM
#11

#10 Jaha, ja då kan det vara lite mer problematiskt. Får jag tid kan jag skapa en bildtråd här inne med foton från Köpenhamns zoo :)

Leffe
7/23/13, 3:46 PM
kamera0710
7/25/13, 10:49 AM
#13

Jag får nog också säga att min favoritpark inom Sverige är Boråsparken, i nära konkurrens med Lycksele och Järvzoo. Nordens Ark var också trevligt.

Besöker också Orsa Björnpark regelbundet och är imponerad av deras stora hägn, men tyvärr är de så dåligt inpassade i den omgivande naturen. Ofta får man känslan av att vandra runt på ett industriområde. Dessutom är man till stor del hänvisad till att beskåda djuren genom galler och jag föredrar fri sikt in till djuren. Att det är en så bred säkerhetszon mellan djurhägn och mig som besökare gör inte saken bättre.

Jag gillar även Skansen och Skansen-akvariet, och har årskort till båda anläggningarna. (Skansen-akvariet är ett eget företag inom Skansens område.) Mesta tiden brukar jag tillbringa vid lodjurens hägn, för denna art tycker jag att Skansen har ett av de bästa hägnen i någon svensk park. Jag har också väldigt gott intryck av många av vårdarna, eftersom jag genom åren blivit personligt bekant med flera av dem.

Kolmården brukar jag också besöka regelbundet, men i år har jag inte varit där alls. Även den parken tycker jag är sevärd, även om den blivit mer plastig och konstgjord även den. Jag tycker också att den är lite överskattad och har ibland blivit rejält trött på talet om hur mycket större hägn än andra parker de har.  

Sämsta park jag besökt är Frösö Zoo. Främst just för att hela anläggningen känns så plastig och konstlad, nedsliten och med färger i rött, vitt och blått om vartannat. Parken Zoo tycker jag också till stora delar känns lika plastig och konstlad, även om det brukar bli ett besök om året, får se hur det blir denna sommar. En annan park jag inte är så tilltalad av är Furuvik, med allt marknadsgyckel, tingeltangel och tivoli. För djuren är det dock väligt mycket bättre nu än i början på 80-talet, när jag var där första gången.

Ölands Djurpark har jag också hört mycket negativt om, men den parken har jag inte besökt.

Annons:
medde
7/25/13, 11:53 AM
#14

Funderar på att titta förbi på Ölands park då vi nu ska till Öland i veckan, men känner en viss tveksamhet samtidigt.. Men skulle nog vara intressant att få se den med egna ögon och bilda en uppfattning, då det var många år sedan.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Kjelle
7/25/13, 12:02 PM
#15

Jag har Borås Djurpark som nummer 1, Lycksele som 2 och Skansen som 3.


kamera0710
7/25/13, 1:38 PM
#16

#14 Jag tycker du kan göra ett besök så att du kan göra en egen bedömning.

medde
7/25/13, 9:21 PM
#17

#16 Exakt det är lite det jag är ute efter, Alltid mest intressant att se med egna ögon.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[NettanNo]
7/31/13, 11:13 AM
#18

Bäst Parken Zoo.

Tvåa Skansen.

Trea Kolmården.

Det är dom djurparker jag vart på.

MelliPirelli
7/13/14, 4:03 PM
#19

Inte besökt speciellt många. Kolmården är den bästa hittills och Köpenhamns Zoo var en stor besvikelse.

Medarbetare på Australian shepherd 
Bloggar om hunderiet 

Velinga1984
7/14/14, 7:45 AM
#20

Bäst tycker jag Borås Zoo är, stora och hyfsat rymliga inhägnader. Otroligt imponerad av deras säldamm, björnanläggning och savannen.

Sämst tycker jag Parken Zoo, Eskilstuna. När vi var där så var det otroligt misskött hos alla djur, deras stackars tigrar hade inget sunt beteende. Gick fram och tillbaka på samma stig. Jag förstår medias syn, vi var där strax innan det kom i media och ja, jag blev inte förvånad.

Annons:
TeeWeed
7/14/14, 5:30 PM
#21

Det är pinsamt att erkänna men jag har inte varit i någon svensk Djurpark ännu! Dock tycker jag mycket om Borås zoo då mina favoritkissar kommer därifrån (geparderna i Kristiansand Dyrepark), hehe :)

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Jassan
7/28/14, 11:31 AM
#22

https://jazzans.wordpress.com/

Leffe
7/28/14, 11:44 AM
#23

Jag tycker om att åka omkring på Skansen.

Besökte för ett tag sedan Parken Zoo och blev väldigt besviken

kamera0710
7/28/14, 12:09 PM
#24

#22 Ämnet djurungar som måste avlivas diskuterade vi i länkad tråd för ett par år sedan.

http://djurparker.ifokus.se/discussions/5096694dd4ebea0a67067a77-avlivning-eller-p-piller

TeeWeed
7/31/14, 2:24 PM
#25

#22 Håller självklart med dig! Djuren skall må bra, mår inte djuren bra så gör det också djurparken dålig.

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Dalek
9/9/14, 9:35 PM
#26

Nordens ark då dem har stora och fina inhägnader för djuren med många ställen att gömma sig på om dem skulle vilja.
 Sen att dem jobbar aktivt med bevarande projekt av olika arter.

Parken Zoo då jag  gick en kurs där och fick följa med djurvårdarna i det dagliga arbetet och tyckte det var en riktigt bra park med bra inhägnader. 😃

UllaE
9/16/14, 6:31 PM
#27

Bäst tycker jag om Orsa Björnpark. Jag gillar ocksåFuruvik och Skansen. Har faktiskt inte besökt andra djurparker.

Annons:
[Xenomorphine]
9/24/14, 2:06 AM
#28

Råkade av en slump trilla in här, är inte medlem på sidan men vill dela med mig ändå.

Jag kan bara dela med mig av vilken Djurpark jag absolut inte tycker om.
Om ni gillar och framför allt tycker att djur ska ha det bra… Så besöker ni INTE Frösö Zoo. Sist jag var där hade vissa av djuren det så illa ställt att jag faktist anmälde det. Bla. så hade lemurerna knappt någon päls och en massa bölder. Getterna, hästarna och åsnorna såg ut som att de inte hade fått hovar/klövar verkade på flera månader. En åsna (smal som attan, såg dessutom ut att vara dräktig) hade så långa hovar att hon gick på lederna ovanför hovarna. 
Så, som sagt, om ni har någon form av respekt och kärlek för djur så går ni inte dit.

molam
9/24/14, 7:45 AM
#29

#28 hur länge sedan var du dit? Jag var sit i sommras och sommarn före det och då var det urbra där både för djur och människor

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus

kamera0710
9/24/14, 4:03 PM
#30

#29 På sajten barnsemester.se har besökarna sågat Frösö Zoo rejält, även de två som kommenterat i år. Deras beskrivning stämmer bra med det intryck jag hade vid mitt senaste besök 2010.

http://www.barnsemester.se/index.php?option=com_attraktioner&Itemid=38&func=viewcomment&visa=0&id=17

molam
9/24/14, 4:15 PM
#31

NEJ NEJ NEJ!!!! förlåt för missförståndet gjorde det Gamla Vanliga blandade ihop Frösö och Furuvik, jag är ledsen v-v Frösö gillar jag inte Furuvuk gillar jag, kollade kommentarerna och Dom skrev nått om Dingoes, då tänkte jag efter och kom på att nä Det Zooet har inte Dingos så Plingade det att det är Frösö vi pratar om inte Furuvik 😟

_NEj nej Frösö inte bra, Furuvik bra! ^^

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus

Norman Bates
9/24/14, 10:27 PM
#32

Borås Djurpark är riktigt fin och dom har en avdelning där med enbart nordiska djur bla Järv, jag ska till djurparken nu till helgen det är Elfsborgsdag där..

"Is all that we see or seem but a dream within a dream" Edgar Allan Poe 

Wellcraft
9/25/14, 9:47 PM
#33

Jag älskar Kolmården, speciellt då jag kommit in innanför kulisserna och ser hur de verkligen vårdar sina djur.
Elefanterna får ex. en promenad i skogen varje dag då de går lösa.
Minus med delfinariet.
Sen kan jag inget annat än att älska alla dessa älgparker.

Gillar inte Parken Zoo eller ölands Djurpark b.la

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Whippetgerbilen
9/26/14, 4:20 PM
#34

Jag tycker att Nordens ark är bäst. För dom tänker att djuren ska ha det så bra som möjligt och inte bara på att besökarna ska få se några djur. Det är bra miljö.

Dogs is my world ♥

Annons:
kamera0710
9/26/14, 4:26 PM
#35

#34 Håller med om att Nordens Ark är en fin anläggning, men i likhet med Kolmården tycker jag den är lite överskattad.

Noah Shuai
11/20/16, 6:39 PM
#36

Borås Djurpark är bäst de har så sjukt mycket djurungar  som lejonungar gepardungar  Björnungar bongoantillopungar och noshörningsungar och Kolmården har tappat mycket och får mycket kritik och är lite för överskattad och kaxig medan Borås har en trevlig Djurpark och mitt favorit ställe är rovdjurshuset i Borås och Tigerhuset  i Ölands djur och nöjespark

lutralutra
1/11/17, 3:08 PM
#37

Har besökt Orsa Björnpark, Kolmården, Tropicarium, Skansen, Skansenakvariet, Aquaria, Fjärilshuset, Nordens Ark och Universeum. Även Furuvik men jag var så liten då så jag kan inte uttala mig om hur bra det var idag. Har fått gå in "bakom kulisserna" på många då jag gick djurvårdslinjen och då har jag fått bra intryck utav samtliga. 

Dock de bästa; Aquaria Vattenmuseum där jag gjorde en längre praktikperiod. Hon som är "högsta hönset" på saltvattensavdelningen är marinbiolog och har enorm kunskap om miljö och akvariestik och jag måste säga att de har suverän koll på vad de gör. Tex de tar regelbundna tester på vattenvärden, för noggranna protokoll över vattenvärden och fisk, räknar ut foderstater för djurens mat, håller reda på vad som görs hos varje djur varje dag med mera. Djuren får varje dag fräscht högkvalitétsfoder tex färsk lax(av kvalité som man blir avundsjuk på^^), räkor, räkmix, frukt och grönt mm. Får de in någon sjukdom så följer de upp grundligt och medicinerar, de introducerar djuren på ett bra sätt mm. 

Stort plus att de arbetar mycket för miljö och naturvård, t ex försöker de informera om människans miljöpåverkan på naturen, de sprider information om vilken fisk man bör köpa i butikerna och vad man ska undvika och försöker i sina guidade turer berätta om vad man ska undvika som turist när man är utomlands. Sen tycker jag också de har otroligt fina miljöer som regnskogen och deras saltvattensburkar är superfina, särskilt sjöhästarna och korallrevsakvariet. Jag tycker också deras laxtrappa är väldigt fint inslag och det är intressant att de utbildar och informerar även om det. Något jag skulle önska att de la till är en västkustavdelning med västkustakvarium, som de har på Universeum. Det är ju något man inte får se så ofta och där finns otroligt häftiga djur. 

Annars är en favorit Tropicarium, jag tycker de har jättefina akvarium och fina anläggningar. Tyvärr var det längesen jag var där men jag gillade verkligen det stället. 

Orsa har jag också fått göra praktik på och jag tycker även de gör ett bra jobb för djuren. Minus är att det är rätt långa sträckor att gå och därmed kanske inte så bra anpassat för handikappade och de som har svårt att gå mycket, men för djuren tycker jag de gör ett bra jobb. De miljöaktiveras ofta(vissa varje dag) med tex kött som hänger i "linbanor"(för tex lodjuren), honung som smetas ut för björnarna med mera. 

Visst kanske man inte får se alla djur varje gång man är där(tror aldrig jag har sett vargarna t ex) men djuren verkar iaf ha det väldigt bra där. 

Nordens ark fick jag också väldigt bra intryck av, om jag inte missminner mig inriktar de sig mycket på hotade djur och hjälper till med att bla föda upp rovfåglar(?). 

Universeum är oerhört mysigt att gå omkring på, här har jag inte varit inne "bakom kulisserna" men av det jag fick se av personal och anläggningar så tycker jag det märks att djuren har det bra och att personalen är kunnig. Sist jag var där stannade jag ca sju timmar, kunde inte slita mig från djuren.. 

Gillar Skansen med men framförallt akvariet. Det som är tråkigt är att det känns lite litet? Det känns t ex inte som att krokodilerna har så mycket svängrum och inte hajarna heller. 

Kolmården gillar jag med, det tar ett tag att gå runt hela parken och ett minus skulle väl vara delfinariet. Kan dock inte säga att jag kan tillräckligt mycket om delfiner för att kunna avgöra om de mådde bra eller dåligt där. När vi fick se hur de tränas verkade skötarna väldigt måna om hur de mådde iaf. Häftigt att de har falkenerings-shower, rovfåglar är fascinerande. 

Fjärilshuset hade inte så mycket djur när jag var där på praktik men de som fanns var väl omhändertagna. Fina miljöer och väldigt mysigt att gå runt där som besökare. Har inte besökt stället sedan de byggde sitt enorma hajakvarium, ska bli spännande att se. 

Så jag har MAO inte besökt någon park som jag tyckt varit direkt dålig. Tvärtom har jag bra intryck av parkerna i Sverige, särskilt då man fått gå in bakom och diskuterat med de som jobbar där, hur de tänker med mera. Men då har jag iofs inte besökt de som har dåligt rykte heller.


Upp till toppen
Annons: