Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 9097 ggr
Gittan
9/17/13, 4:24 PM

Mård

Ekorren har inte många den behöver vara rädd för när den är i träden. Den tar sig ju fram där både snabbt och enkelt, men det finns ett djur den är rädd för däruppe i träden. Ett djur som tar sig fram lika bra bland trädgrenarna. Här kommer berättelsen om ekorrjägaren.

Mård

Har du tur, eller ska vi säga otur, så kan du en dag få se full fart i trädkronorna. Du ser en Ekorre flyga från träd till träd och du ser hur den styr sitt hopp med svansen. Då direkt efter ser du ett litet större djur slängande sig på samma sätt efter ekorren. Även det djuret använder svansen som ett luftroder. Den närmar sig ekorren, som då snabbt tar sig ut på de tunnaste grenarna dit jägaren inte kan ta sig. Där sitter nu en rädd Ekorre och tittar på skogsmården, som även går under namnet mård och trädmård.

Nu visar mården en egenskap ekorren inte har - tålamod. Den sitter bara där och väntar . Den vet att ekorren inte kan vara kvar på den tunna grenen hur länge som helst och ekorrens flyktväg är avskuren av mården. Till slut i desperation tar ekorren ett språng till närmaste träd. Då i en väldig fart flyger mården efter den och tar ekorren ofta redan i luften Med de vassa klorna tar den ekorren och låter sig falla ned till marken med den fast.

Det du nu då har fått sett är mårdens jakt på sitt viktigaste byte ekorren. Mården jagar också andra små och medelstora Däggdjur, fåglar, fiskar och grodor. Den gillar även fågelägg, honung och en del växter, bär och frukter. Mården är ett rovdjur som inte ställer till så mycket skada för människan. Den angriper sällan vilt som människan jagar eller husdjur då den inte vill vara i människans närhet.

Du har dessutom fått se att mårdens päls är mörk, brun eller brungrå och att den har en gulvit hakklapp samt en yvig svans. Om det är en fullvuxen mård du sett så har den en längd av 35-58 cm plus svansens 16 till 28 cm. Den stora variationen beror på var du såg jakten. Det är skillnad på population och population när det gäller storleken. Du ska veta att om det är en hane du sett så väger den mellan 1,5 och 2,2 kilo. Om det var en hona så kan hon vägt från 0,9 till 1,5 kilo.

Mårddjuren är ett utpräglat revirdjur. Så även mården. Den brukar ha ett område på upp till 15 kilometer i diameter. Den är ju snabb så på en natt har den kollat upp hela sitt revir.

Boplatsen är oftast ekorrbon, fågelbon eller ihåliga trädstammar. I april till maj föds två till fem ungar. De är ljusröda och nakna. Utvecklingen går långsamt. Modern ammar dem upp till sex veckor. När de blivit mer än sju veckor gamla börjar de utforska omgivningen utanför boet.

I Sverige finns mården i skogar över hela landet förutom på Gotland. Den anses inte hotad och jakt på den är tillåten säsongsvis. Den jagas för skinnets skull och av håren görs penselborst.

Videon visar ganska klart att mården har precis samma rörelsesätt som en Ekorre.

Foto: Dani Kropivnikhttp://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:34061IMG_2141-Net.jpg. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic and 1.0 Genericlicense. Källa: Svenska Wikipedia 17 september 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
9/27/13, 12:16 AM
#1

Du har helt rätt. Uppträder ju precis som ekorren.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Tarotstollan
10/2/13, 1:26 AM
#2

Intressant, det visste jag inte! Ser numera inte så många ekorrar där jag bor. Har nog bara sett 1 eller kanske 2 i år bara! Det var en inne i djurparken tidigare i år men den har jag inte sett sen dess.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Upp till toppen
Annons: