Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 13405 ggr
Leffe
2009-11-13 02:23

Ekorre

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ekorren är en gnagare med yvig svans och klor anpassade för trädklättring. Pälsen är på sommaren brunröd på ryggen. Under vintern är den gråaktig. Undersidan är gräddvit.

ekorre.jpg

Vinterpälsen är både längre och tjockare än sommarpälsen. Ekorrens kroppslängd är 24-30 cm samt svansen som är 17-20 cm. Honor och hanar är lika stora.

Den stora speciella svansen har två uppgifter. Den hjälper ekorren att hålla balansen när den hoppar mellan grenar samt håller ekorren varm när den sover. Frambenen är kortare än bakbenen. Ögonen är stora och utstående.

Ekorren smattrar eller tjattrar när den pratar. Varningsropet är ett metalliskt "tjiuck".

På marken rör sig ekorren oftast genom språng. Den är aktivast på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen är den oftast i sitt bo för att undvika fåglar och värme. Dagsvilan är kortare på vintern. Ekorren kan vid dåligt väder stanna i boet flera dagar i sträck. Den lever ensam, men när det inte är parningssäsong och på vintern kan flera ekorrar bo tillsammans för att hålla värmen.

I Sverige är ekorren vanlig i skogsområden i hela landet, med undantag för fjällbjörkskogen, där den förekommer sällsynt. Den trivs i städernas parker och trädgårdar. Ekorre finns också i bostadsområden där det förekommer barrträd.

Huvudfödan för ekorren är barrträdsfrön och -blommor, framförallt granens hanblommor. Annan föda är ollon, nötter, tallbark, svamp, bär, bladlöss och fågelägg. Man hittar ofta kottar so mär ofullständigt rensade och det är då ekorren som varit framme. Nästan hela den vakna tiden går åt till att äta och samla föda. Överbliven mat sparas i gömmen, nedgrävda eller i hål i träden. Då har den mat när det blir brist på föda. Tyvärr kommer inte den inte alltid ihåg var den gömt maten och får ärför leta efter den igen när det behövs.

Foto: Ray eye
Källa: Svenska Wikipedia 2009-11-13

Annons:
sissie
2009-11-13 07:56
#1

Ekorrar är söta. Där sonen gick på lekis så bor det många ekorrar i träden runt omkring.

När jag var liten så hade vi ekorrar på landet. En av  dem bodde i en fågelholk på vintern. Den hade han isolerat med gullfiberisolering som han snodde ur en bale som hade blivit över sen pappa byggde till huset. Dessutom så hade han satt en tuss i ingångshålet också. Han hade det säkert supermysigt och varmt den vintern.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
2009-11-13 10:35
#2

Härlig artikeln. Helt underbart söta djur.

När jag var liten hittade jag och grannen barn, en ekorre som någon hängt upp i ett träd med tårtsnöre!! Klart vi skulle rädda den. Då vi fick ner den svimmade den av, vi visste inte vad vi skulle göra så vi tog upp den i hans hem, ekorren var ännu avsvimmad och vi var ca 7 år gamla vad gör man då? Jo hans mamma hade disken i hon. Vi tog ekorren och doppade den där. Varpå den vaknade med ett huj och for iväg bland bokhyllor och tavlor. Total kaos!!

Efter en stund såg den balkongdörren som stod öppen, tog satts och hoppade ut i ett träd. Levande glad att slippa både tårtsnöre runt halsen och kanske framför allt oss som doppade den i vattnet.

Men tror ni hans mamma trodde på oss när hon kom hem och såg hur det var rivet i bokhyllor och tavlor på snedden??

Noppe vi fick av våra mammor utgångsförbud efter skolan resten av veckan!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
2009-11-13 12:52
#3

Jag tycker också ekorrar är fantastiskt gulliga djur.

Härliga ekorre-historier ni berättar, medde och sissie Glad

Ska försöka leta på en närbild som vi tagit här på enekorre i ett träd sedan tidigare.

medde
2009-11-13 16:58
#4

Det tog många år innan min mamma trodde på mig. Men ett kul minne i dag

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: