Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 26430 ggr
Gittan
6/25/11, 2:08 AM

Grön anakonda

Den gröna anakondan tillhör familjen boaormar och kan bli nästan 10 meter lång. Den föder levande ungar som kan vara 75 cm långa och väga 250 gram.

Jag vandrar i regnskogen i Sydamerika. Det är träskmark med tät vegetation. Med andra ord så är det jobbigt att ta sig fram. Jag får tränga mig genom växtligheten. Det luktar unket öch det är ganska skumt. Solljuset kommer inte riktigt igenom trädens täta lövkronor.

Jag är inte ensam. Det hörs ljud som kommer från djur som inte visar sig samt från fåglar. Jag får slåss mot insekterna. Nu har jag kommit fram till riktig träskmark, nästan som en sjö. Vattnet ligger stilla - inte en krusning.

Jag vadar sakta ut då jag ska över till andra sidan och på detta sätt slipper trängas med växterna. Vattnet når upp till knäna. Allt verkar lugnt och stilla. Jag är inte medveten om ögonen som är precis ovan vattenytan. Är inte heller medveten om att dessa snabbt kommer närmare och närmare och att en tunga åker ut och in hela tiden i en mun som också är ovan vattenytan. Jag märker inte en rörelse i vattnet.

Plötsligt plaskar det till och något tungt slingrar sig runt min kropp. Jag går ned på knä på grund av tyngden 250 kg som nu belastar mig. Jag känner ett tryck över bröstet och jag kan inte andas. Det känns som ett tryck som om jag hade en 4,5 ton tung minibuss över bröstkorgen.  Det är det kraftigaste tryck man känner till i djurvärlden.

Alldeles innan revbenen krossas och allt blir svart hinner jag tänka på att jag har nu träffat den gröna anakondan. Ormen som är smidigare i vattenet än på land. Den kan vara under vattenytan i 10 minuter. En fullvuxen grön anakonda kan krama ihjäl och svälja en krokodil.

Den här anakondan fick ett mycket enklare byte………..

Foto: LA Dawson This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.
Källa: Svenska Wikipedia 25 juni 2011

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
EvaG
6/25/11, 4:31 AM
#1

Vad otäck du är!Obestämd, men bra skrivet

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

medde
6/25/11, 11:30 AM
#2

Man får verkligen en helt otroloig inlevelse då man läser denna artikel. Man är i djungel med djuren. Verkligen bra och spännande.

Tack GittanL.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
6/25/11, 12:28 PM
Gittan
6/25/11, 2:35 PM
#4

"Tack för berömmet" säger d.en återuppstående Gittan

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


medde
6/25/11, 6:04 PM
#5

#4 Vilken tur. Välkommen åter till jordlivetFlört

Denna orm artiklen handlar om är verkligen jag skulle vilja möta.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Fawo
6/26/11, 12:32 AM
#6

Vilken inlevelse!

// Fawo (;

Annons:
[peter54]
6/26/11, 10:36 PM
#7

Det finns massor av myter runt jätteormarna och de värsta myterna finner man om den gröna anakondan. Inte blev det bättre sedan filmen "Anaconda" släpptes.

Om grön anakonda (Eunectes murinus) - eller för den delen nätpyton (Python reticulatus) som är världens längsta orm - kan bli 10 meter står fortfarande skrivet i stjärnorna.

Sedan National Geographic för flera decennier sedan satte upp en belöning på 1 miljon USD till den som kan bevisa förekomsten av en 10 meter lång orm, har oerhört många försökt, men än så länge har ingen lyckats.

Inte ens i fångenskap - ormar blir generellt mycket större i fångenskap - har någon lyckats få fram en 10 meter lång orm.

Det finns många på 8 meter, anakondor, nätpyton och tigerpyton, och det finns ett antal nätpyton på 9 meter, men än så länge ingen orm på 10 meter.

En annan myt är den om ormar som äter människor. Stora boa- och pytonormar har inga problem att döda en människa, det kan till och med räcka med en tvåmeters pyton för att man ska kunna bli dödad - om den får grepp runt halsen, men ingen orm kan äta upp en vuxen människa.

Det ligger ett antal olika fejkade bilder och filmer på nätet som handlar om uppätna människor, men de är alla som sagt fejk.

Trots att en anakonda kan äta upp ett djur stort som en tapirunge, kan den inte äta en människa. Det beror på att vi har axlar som fungerar som ett effektivt stopp för sväljprocessen.

De Däggdjur som stora anakondor, nätpyton och tigerpyton tar är alla spolformade, vilket innebär att nedsväljningen inte stoppas upp av något, även om det kan ta en hel dag för ormen att svälja ett såpass stort byte.

Gittan
6/27/11, 12:24 PM
#8

#7 Jätteintressant att läsa det du skrivit. Nu har vi fått veta en hel del om ormen. Min lilla artikel var ju bara ett litet "skrapande på ytan". Jag kände inte ens till myterna eller filmen. Jag använde bara Wikipedia, svenska delen, och gjorde en liten förhoppningsvis lättsam historia om ormen. Du påtalade ett fel angående ormens längd och jag såg att jag missade ordet nästan i ingressen. Det ska jag be någon som kan ändra åt mig.

Ska nu gå in och läsa lite om ormen på Reptiler iFokus och förhoppningsvis lära mig lite mer om ormen. Tycker nog att min lilla artikel gav en hel del i slutändan. En utförligare beskrivning av ormen och om mytena samt reklam för en annan ifokussida.

Jo förresten så skriver du att ormen inte kan äta människor. Det har jag inte skrivit heller för det stod inget om det på Wikipedia. Jag skrev "Den här anakondan fick ett mycket enklare byte……….."

Byte är ett ett djur som dödas av ett annat djur med avsikten att använda det som föda.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


[peter54]
6/27/11, 5:40 PM
#9

#8 Det jag skrev var inte avsett som kritik mot sig dig eller det du skrev. Jag förstår att du kanske tolkar det så, men det var inte min mening.

Jag ville bara belysa mytbildningen runt en av världens största reptiler och därmed la jag till lite annan info som är knutet till den myten.

Jag ber om ursäkt för mitt otydliga syfte Glad

Gittan
6/27/11, 7:54 PM
#10

Du behöver inte be om ursäkt. Jag tyckte det var intressant att läsa din förklaring om myterna och annan info som du skrev. Jag ärligt säga att jag först reagerade och blev ledsen när jag tolkade det som om jag ville bygga vidare på myterna. Sedan läste jag det en gång till och då såg jag det på det sättet du menade. Så det jag skrev i inlägg 8 var inte riktad som kritik till dig - snarare tvärtom.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


[peter54]
6/27/11, 9:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

#10 Vad bra, då är saken utredd Skrattande

Jag har själv inte ägt någon grön anakonda, de är lite svåra att ha som privatperson pga deras halvakvatiska levnadssätt, men jag har haft stora nätpyton och tigerpyton.

De är svåra att handskas med när de får lite storlek och så snart de är över 3 meter bör man vara minst två när man ska jobba med dem.

De flesta som skaffar anakondor väljer den gula anakondan (Eunectes notaeus) som inte blir så extremt stor, max 4,5 meter ungefär.

Här är en nattbild på min 3,5 meter långa tigerpytonhona när hon ligger på ägg 1978.

medde
6/29/11, 12:10 PM
#12

Lite för stora ormar i min smak, men det går inte låta bli att beundra dom,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

UllaNo
1/14/13, 3:05 AM
#13

Också en härlig presentation.

Annons:
Gittan
1/14/13, 10:12 PM
#14

#13 Du längt bak i gömmorna.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


medde
1/14/13, 10:39 PM
#15

Men det är riktigt härligt att se dessa godingar dyka upp till ytan igen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

kamera0710
1/15/13, 7:21 AM
#16

Ni kanske har sett Jan Lindblads kamp med en anakonda? Annars, se länken.

http://www.youtube.com/watch?v=2EfFgnun7wM

[peter54]
1/15/13, 9:04 AM
#17

#16 Ja den minns jag, helt galet att ge sig till att brottas med en stor anakonda avsiktligt och dessutom i vattnet. När filmteamet vill hjälpa honom ropar han bara -"fortsätt att filma".

Glad

kamera0710
1/15/13, 12:39 PM
#18

#17 Jag har läst detta om hans uppmaning "fortsätt filma" i många olika sammanhang. I boken "Mina tropiska världar" ger han dock en helt annan förklaring till händelsen, eftersom han så många gånger genom åren fått frågan: "Hur f-n kunde karl'n bara fortsätta filma i den där situationen?" Förklaringen är lång och därför går jag inte in på den här, men det är bilder från händelsen i kapitlet där händelsen tas upp om någon vill läsa.

Han hade för övrigt inte tänkt visa denna filmsnutt, enligt samma bok, utan det var på andras önskemål.

Men visst verkar det vansinnigt att ge sig in i en kamp med en sådan varelse.

Upp till toppen
Annons: