Etikettdjurparker
Läst 1042 ggr
Bettan
2012-09-20, 02:48

Världens första liliger är född

Kiara är född och hon är världens första liliger och är född på djurparken i Novosibirsk, Ryssland.

Länk

Ha en bra dag

Sport iFokus

Itchy
2012-09-20, 02:51
#1

då stämmer det alltså inte att ligrar & tigons är sterila :O

You can't spell Bitchy without Itchy

Lamina
2012-09-20, 02:57
#2

Ugh, varför ska man hålla på att korsa olika arter fram och tillbaka på detta viset? Det finns ingen som helst anledning och utsätter bara djuren för en massa risker… Obestämd

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Gittan
2012-09-20, 10:17
#3

#2 Risker vet jag inte, men tycker inte om att man ska ta fram nya raser som inte funnits. Det är enligt mig bättre att alla pengar läggs på att bevara och få fram fler av de utrotningshotade djurslagen.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


kamera0710
2012-09-21, 12:22
#4

#1 Det kan nog variera. Zoologen Pelle Palm (tidigare chef för Skansens zoologiska avdelning) tog i radio upp att man i något fall påträffat en fertil rackelhane (dvs korsning tjäder x orre). De är ju annars vanligen sterila, vad jag förstår gäller det också flertalet korsningar Tiger x Lejon.

CupcakeGod
2012-09-22, 15:32
#5

Varför ska människor vara så negativa till nya saker? My Lord. De korsade två kattarter. Vi korsar jo olika hund- och kattraser hela tiden.

Tigrarna håller på att dö ut. Varför inte skaffa en ny tigerras för att rädda tigrarna?

Det är jätte kul!

Lamina
2012-09-22, 16:28
#6

För det första så är det en enorm skillnad på att korsa olika raser och att korsa olika arter. För att först förstå det måste man först förstå skillnaden mellan ras och art. Saxat från wikipedia:

"Det biologiska artbegreppet … är fortfarande den hos allmänheten vanligaste begreppet när det gäller art. Den säger att grupper av individer som under naturliga omständigheter kan fortplanta sig med varandra, producera en fertil avkomma och som är reproduktivt isolerade från andra grupper tillhör samma art. Enligt detta artbegrepp kan individer som teoretiskt skulle kunna få fertil avkomma tillsammans klassas som olika arter, om detta är exempelvis geografiskt eller fysiologiskt omöjligt. Två individer som kan producera avkomma men denna är steril, tillhör inte samma art (häst x åsna = steril mula eller mulåsna).

Den vardagliga och okontroversiella användningen av begreppet ras, begränsas till husdjursavel. … Med en ras avses en population som är stambokförd och vars anatomiska särdrag är definierade i särskilda rasstandarder. Såväl stamböcker som rasstandarder administreras av avelsföreningar som även sätter upp regler för hur aveln får gå till."

Att para 2 olika raser med varandra är alltså (relativt) harmlöst då dom ju i grund och botten tillhör samma art. (Dvs om man bortser från dom problem som kan uppstå med ogenomtänkt blandrasavel, men det hör inte hit.) Att korsa 2 arter däremot är att leka gud. Naturen har under flera hundratusentals år format dessa arter för att dom ska passa in i den nisch dom lever i. Så kommer människan in som någon bortskämd jäkla brat och tänker: Kolla, vi kan korsa dessa 2 och få fram en helt ny, ascool, art. Coolt, det måste vi ju göra bara för att vi kan!

Tigrarna håller mycket riktigt på att dö ut. Vad man bör göra är alltså att använda dom tigrar man har till att försöka rädda tigern. Inte avla fram nya "coola" arter som inte har nånting i naturen att göra och som antagligen inte skulle överleva där heller.

Ligern är ju ett alldeles utmärkt exempel på detta. Lejon är flockdjur, dom jagar i flock, föder upp sina ungar i flock och överlever tack vare sin flock. Tigrar är ensamlevande. Dom träffar sällan andra tigrar annat än när det är dags att para sig. Hur tror du 2 så extremt olika levnadssätt utrrycker sig när man blandar dom i en individ? Kommer den vilja leva i flock, eller ensam? Skulle den klara sig ensam? Och om den vill leva i flock, vilken flock finns det för den att leva i? Och vad säger att den klarar av flocklivet? Kanske har den ärvt för mycket aggressioner från Tiger för att kunna fungera ihop med andra? Och den viktigaste frågan av alla: Vart finns det någon nisch som passar flocklevande tigrar?

Det säger ju sig självt att ligrar och liligrar inte har i naturen att göra. Men tigern, den hör hemma där. Och den är som sagt var påväg att dö ut. Och lejonen står inte särskilt säkert dom heller. Att rädda dom kostar pengar, massor av pengar. Man behöver Lejon och tigrar i djurparkerna för att kunna bevara dom ifall det värsta skulle hända och dom faktiskt dog ut i det vilda. man behöver avla på dem för att föra deras gener vidare. Varje kull som föda är viktig.

Och här kommer det andra problemet med att slänga bort detta på att avla fram nya "coola" arter. Att avla på djur är aldrig riskfritt. Risken finns alltid att djuren man hoppas skulle para sig ger sig på varandra istället. Och även om man kör med insemination så är inte heller dräktigheten riskfri. Varje kull som föds innebär en risk för mamman. Och för mammans skull bör man inte heller ta hur många kullar som helst. Det sliter på honan. Man tar alltså onödiga risker med djur som skulle behövas till att bevara en art för att avla fram en art som inte borde finnas. Som inte har någon plats här på jorden. En art som existerar enbart för vårat höga nöjjes skull. Det är för mig helt obegripligt hur någon kan tycka att det är helt ok… Obestämd

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Upp till toppen