Etikettnordiska-faunan
Läst 1675 ggr
medde
2012-07-24, 19:43

Myskoxe i jämtlandfjällen

Om du befinner dig just nu i området runt jämtlandsfjällen, så kan du kanske möta en myskoxe som lämnat flocken Dovrefjällen i Norge. Den flydde ifrån skyddjaketn som pågick där under april månad, och sedan dess är den en ensam vandrare.. En riktigt överlevare som kom in i vårat land..

Läs gärna vidare på länken nedan

Länk

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
2012-07-25, 00:52
medde
2012-07-25, 09:07
#2

Den flydde från nog en säker död, och blev "svensk" på kuppen.. Nåja vi hoppas den får en och finner flock att leva med igen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

SwedenZoo
2012-07-25, 10:45
#3

Hoppas den hittar våran lilla flock :)

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

kamera0710
2012-07-25, 16:28
#4

För den som är intresserad av att följa händelserna bland de svenska myskoxarna finns denna hemsida:

http://www.myskoxe.se/

Är det en ko hoppas jag också att den hittar flocken, är det en könsmogen tjur kan det ju bli bekymmer…

Tack och lov börjar det se lite ljusare ut för dessa mäktiga djur. Läsare av denna sajt kanske minns den dåliga början när Kolmårdstjuren Willy sattes ut till den vilda flocken och den vilda tjuren Ingemar flyttades till Lycksele Djurpark. Båda dessa dog ju tyvärr och hann inte få någon överlevande avkomma. (Willy betäckte en ko men kalven dog.)

Sedan har det ju gått bättre, med kon Sofie som flyttades till Järvzoo för betäckning och sedan sattes ut i det fria igen. Hennes kalv har ju klarat sig och fadern (som tyvärr senare också avled i Järvzoo) var ju importerad från Grönland och genetiskt värdefull.

Situationen är ju nu bättre också för djurparkernas myskoxar eftersom tjurar anlänt från Tromsö och tillfört nya gener till djurparksstammen. Det har tydligen varit stora inavelsproblem med de djur som hållits i djurparker, enligt Ronny Stålfjäll på Lycksele Djurpark.

Skall bli spännande att se vad som händer framöver. Jag håller tummarna för dessa urtidsvarelser.

Upp till toppen