Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 19174 ggr
Leffe
2011-02-14 15:41

Snöleopard

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Snöleoparden är ett kattdjur som lever på hög höjd i bergsregioner i Himalaya och Centralasien.

Snöleopard i San Diego Zoo

Snöleoparden har en kroppslängd på 0,9 till 1,3 meter och kan väga upp till 75 kilogram. Den randiga svansen är yvig, tät och nästan lika lång som kroppen. Med svansen håller den balansen vid klättring samt som skydd för nos och mun vid extrem kyla.

Tassarna stora med tjock päls och fungerar som snöskor (precis som hos lodjuren). Den tjocka och något yviga pälsen är ljust grågul med likadana fläckar som leopardens. Strupen och magen är vita.

Snöleopard

Ett särdrag med snöleoparden är att den inte kan ryta.

Snöleoparden håller till i bergen i Himalaya och Centralasien. Vid den milda årstiden är den ovanför trädgränsen på upp till 6000 meters höjd. När det blir vinter flyttar den ned till 2000 meters höjd. Den finns från Altaj i södra Ryssland till Pamir i väster och till Nepal och Bhutan i söder. Arten förekommer i många från varandra skilda populationer.

Snöleoparderna lever ofta ensamma - ja utom vid parningstiden förstås. Den jagar oftast från bakhåll och uppifrån. Den äter allt som finns tillgängligt, från stenbock till små gnagare. Den tar till och med tamboskap. Bytet kan vara upp till tre gånger snöleopardens egen storlek såsom jakhonor.

Snöleopardkull på Cat Survival Trust, Welwyn, UK.

Man räknar med att det finns mellan 4000 och 6500 snöleoparder. Kineserna jagar dem för de använder kroppsdelar i medicin. Sedan jagas den för sin unika päls. Sedan jagas den av människan för att den tar tamboskap. Det är inte känt om snöleoparden någon gång angripit människor.

Populationen beräknas till mellan 4 000 och 6 500 individer. Dess kroppsdelar används i kinesisk medicin och den jagas på grund av sin unika päls. Det är inte känt att snöleoparden angripit människor, men däremot tar den tamdjur, vilket är ytterligare en orsak till att den jagas av människan.

Snöleoparden som symbol

Snöleoparden används som symbol i flera olika sammanhang.

  • En bevingad snöleopard, Aq Bars, återfinns i ryska republiken Tatarstans statsvapen och är symbol för såväl tatarer som kazaker
  • En sovjetisk utmärkelse, snöleopardsorden, utdelades till bergsbestigare som bestigit samtliga Sovjetunionens bergstoppar med över 7000 meters höjd.
  • Snöleoparden är symbol för Kirgizistans flickscoutförbund
  • Apples operativsystem OS X 10.6 går under namnet Snow Leopard
  • Skidmärket Dynafit använder sig av snöleoparden som logga. Företaget har även en fond för snöleoparden

Foto 1: Aaron Logan
Foto 2: Bernard Landgraf
Foto 3: Dingopup
Källa: Svenska Wikipedia 2011-02-14

Annons:
Ypsilon1
2011-02-15 10:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Ville bara lägga till något som alla kanske känner till, nämligen att Kolmården är involverad i ett väldigt fint "Community-Based Conservation projekt med snöleoparderna och Snow Leopard Trust. Förutom de 2 snöleoparder som man kan besöka på Kolmården kan man också hjälpa med att köpa handgjörda kirgiziska mattor, väskor och andra produkter och stödja den krigiziska befolkningen.

Och som nyhet: en ny snöleopard kommer att flytta från Spanien till Orsa Björnpark under våren 2011 :)

på bilden: en av snöleoparderna från Kolmården

Gittan
2011-02-17 18:32
#2

De ser härliga ut med sin långa svans.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Bettan
2012-07-17 00:14
#3

Bergets vålnader får också småttingar. För första gången har vilda snöleopardungar hittats. De här tre veckor gamla ungarna upptäcktes i Mongoliets otillgängliga terräng – av en svensk

Aftonbladet

Ha en bra dag

Sport iFokus

Maria
2012-07-17 10:03
#4

Jättefin artikel.

#3 Jag läste också detta. Fachinerande

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Upp till toppen
Annons: