Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 14048 ggr
Gittan
2011-01-29, 18:33

Tapir

Tapirer är de största ursprungliga djuren i Sydamerika. De hotas av utrotning på sikt. Tapiren liknar ett svindjur.

låglandstapir

Tapirer är uddatåiga hovdjur. Idag finns fyra arter kvar som alla tillhör samma släkte, Tapirus. Dessa fyra är Schabraktapir, Låglandstapir, Bergstapir samt Centralamerikansk tapir. Tapiren ser som sagt ut som ett svindjur, men är inte nära släkt med dem. Tapiren är faktiskt släkt med häst och noshörning.

Med sin cirka 35 cm långa snabel gillar den att vädra med samtidigt som den spärrar upp ögonen. Tapirer blir mellan 160 och 250 cm långa och väger mellan 180 och 320 kg. Svansen är bara en lång stump på 5 till 13 cm. Mankhöjden är mellan 75 och 120 centimeter.Tapirernas kropp är spetsig vid nosen och avrundad vid stjärten, vilket underlättar rörligheten i täta skogar. Benen är jämförelsevis korta och smala. Näsan och överläppen är ihopväxta till en liten snabel som används för att plocka löv. Ögonen är små och öronen är ovala och inte så rärliga.

Tapirerna lever i huvudsak i regnskogen där de brukar simma omkring och äta vattenknoddar. lever i Asiens regnskogar och förekommer där från Burma över Malackahalvön till Sumatra. De övriga tre arterna lever i Syd- och Centralamerika från södra Mexiko till södra Brasilien och norra Argentina. Tapirer lever alltid i närheten av vattenansamlingar.

Ungdjur av låglandstapir

Under dagen tar tapirerna det lugnt gömda i tät vegetation. På natten letar de efter föda. De har bra förmåga att simma och dyka. Även hörseln och luktsinnet är. De är rätt så skygga djur och brukar ta skydd i vattnet vid fara. Varje tapir lever ensam och när två träffas är de oftast aggressiva mot varandra. Bara under parningstiden träffas hanar och honor under kort tid. Efter dräktigheten som varar över ett år (390 till 410 dagar) föder honan oftast ett enda ungdjur.

Tapirerna är växtätare och har mjuka växter som föda. De äter bland annat löv, vattenväxter, knoppar, unga kvistar och frukter. Med hjälp av den långa tungan kan de även plocka löv från kvistar med taggar.

Tapirenas fiender är är stora kattdjur som Puma och Jaguar samt björnar, krokodiler och stora ormar tapirernas fiender. Det största hotet är däremot människan precis som det är för många andra djur.

Bild 1: Låglandstapir Bild 2: Ungdjur av låglandstapir Fotograf till båda bilderna är Bradypus Källa: Svenska Wikipedia 2011-01-29

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
medde
2011-01-30, 11:31
#1

Tack GittanL!

Det är var mycket kul och intressant att få ta del av. framför allt lärorik! Visst är dom på ett sett riktigt söta?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Gittan
2011-01-31, 21:51
#2

De är så fula så de är söta eller hur man ska säga.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


medde
2011-02-02, 10:22
#3

#2 Huvudet på spiken GittanL.

Men det är många djur man tycker är rent ut sagt Usch att att titta på en man faller för dom dock ändå och förundras av dess skönhet

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: