Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 15237 ggr
Leffe
2010-07-06 16:24

Leopard

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Bland de stora rovdjuren är leoparden en överlevare och vinnare. Leoparden troddes vara en hybrid mellan lejon och panter, varför den fick ett namn som bestod av en del från vardera, leo och pardus.

Sovande leopard

Storleken på leoparderna variear väldigt. Allt från en meter till nästan två meter. Vikten varierar mellan 30 och 70 kilo. Honorna är normalt mindre än hanarna.

De flesta leoparder är orange-gul färgade med svarta fläckar, men teckningen är ofta olika. Förutom vissa skillnader i kroppsbyggnad är de enklaste sättet att skilja en leopard från en Jaguar i bild att veta att jaguarens fläckar har ytterligare en svart fläck i det ljusa i varje fläck. Jaguaren har också en kraftigare kroppsbyggnad, mest synlig i det större huvudet. Nu har det egentligen ingen större betydelse då de håller till på olika kontinenter.

Den svarta pantern, eller panter, är i själva verket en leopard som har två recessiva gener för det svarta fältpigmentet melanin. Det skapar en svart päls där man bara anar fläckarna svagt. Denna kombination är ovanlig men kallas melanism, och förekommer också hos jaguaren.

Leopard

Trots sin storlek är leoparden svår att studera i det vilda. Den är som sagt en vinnare och överlevare bland annat genom att hålla sig undan människor.

Leoparden är en mycket duktig jägare, med mer varierade byten än andra stora kattdjur. Insekter, gnagare, fisk (precis som hos tamkatten) är bland de mindre bytena. Bland de större byterna är gaseller. Leoparden liknar också tamkatten i jaktsättet, som är huvudsakligen bakhållsjakt. Lika effektiva som små katter men med betydande storlek är leoparden en farlig motståndare för såväl tamhund som människa. I områden med vilda leoparder hålls hundarna instängda.

Leopard i trädet

Jakten sker mest nattetid eller i gryning och skymning. Ett kort smygförföljande följs av en explosiv kortdistansattack. På korta sträckor kan en leopard springa drygt 60 km/h och hoppa 6 meter från stillastående tillstånd. Leoparden klämmer oftast åt bytets luftstrupe och kväver det, mindre byten dödas genom att ryggraden i nacken knäcks (liksom hos tamkatten). Leoparden drar mycket gärna upp bytet i träd och kan lyfta upp byten tre gånger sin egen egen vikt. Leopardens främsta konkurrenter om bytet är Lejon och hyenor. Ibland får leoparden släppa ifrån sig bytet till dessa.

Källa: Svenska Wikipedia 2010-07-06

Annons:
[Lilllufsen]
2010-07-06 16:58
#1

en sån vill ja ha bara måsste

medde
2010-10-15 12:39
#2

Kan fylla på med lite annat kul och intressant fakta:

Leoparden  kan faktiskt höra fem gånger fler ljud än människor, även de ultraljud knarr från små möss.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: