Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 9560 ggr
sissie
2010-08-22 20:00

Tretåad sengångare

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På en liten ö Escudo de Veraguas, strax utanför Panamas Caribiska kust finns ett litet antal av den nyligen hittade arten av tretåad pygmésengångare. Arten hittades i början av 2000-talet och antalet pygmésengångare antas uppgå till dryga 100. Isoleringen på ön har gjort att pygmésengångaren är lite annorlunda än sin föfader.

Pygmésengångaren lever av magroveträdens blad. Näringsfattiga som bladen är så har detta påverkat hur pygmésengångaren lever. Deras rörelser är mycket långsamma. Den är ungefär en tredjedel så stora som sin kusin tretåad Sengångare. Sin litenhet kan den utnytta för att nå de färskare bladen längre ut på grenarna.

Magen är ungefär en tredjedel av djurets vikt och så speciell för att kunna fånga upp den lilla näringen som finns i magroveträdens blad. Långa smala ben och armar som nästan helt är utan muskler. Sengångarna av alla tre arterna har genom evolutionen minskat på sina muskler då det kräver mycket energi att ha muskler. Eftersom mangroveträdens bland är så fattiga på näring och energi så kan de inte bibehålla någon större muskelmassa. De små musklerna de har gör att de helt enkelt inte kan röra sig fortare än vad de gör.

Pälsen växer från magen och ut mot ryggen. Detta för att regnat ska rinna av djuret, och regnar det gör det där de bor. I stort sett varenda dag. Pälsens hårstrån har också fördjupningar för att vissa typer av alger ska kunna växa i deras päls. Det får pygmésengångaren att se grönaktig ut vilket gör att den är svår att upptäcka bland trädkronorna.

På ryggen har de en gulorange fläck där några körtlar är placerade. Körtlarna avsöndrar en något sötaktig doft som pygmésengångaren använder för att markera sitt revir.

Längst ut på varje tass har de tre rejäla klor som är krokiga. De har en sådan form att de kan hänga sina klor över en gren för att kunna hänga där utan ansträngning. Ungefär som kroken på en klädhängare.

Ögonen är små och sitter brett isär. Svarta linjer går från ögonen så det ser ut som de har en banditmask. Istället för de normala 7 nackkotor har sengångarna nio kotor vilket gör dem lite ugglelika när de kan vrida huvudet i 270 grader.

Pygmésengångaren är mycket starkt utrotningshotad. Det finns planer på att en grupp av dessa djur ska ingå i ett bevarandeprojekt. Men innan det kan bli aktuellt att ha en grupp pygmésengångare i ett avelsprogram så måste deras sociala liv kartläggas i detalj.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Leffe
2010-08-23 03:18
#1

Intressant. Kände inte alls till den

Ypsilon1
2010-08-23 09:59
#2

Oj! Tack så mycket för detta!

Jag kommer ihåg från en IUCN rapport att det behövs en massa hjälp för att uppmärksamma om just denna ön som är skyddat (i teori) men tillämpning saknas. Det är nästan hopplöst :(

medde
2010-08-26 20:41
#3

En super artikel. Mycket intressant att få läsa om dessa krabater.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

sissie
2010-08-26 21:32
#4

Tyvärr hittade jag ingen bild på pygmésengångaren. Men den ser väldigt lika ut som tretåig. Fast mindre.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Upp till toppen
Annons: