Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 19020 ggr
Fawo
7/24/11, 4:34 PM

Sengångare

Sengångaren, däggdjursordningen håriga trögdjur, är nära släkt med bältdjur och myrslokar, men är inte alls lik dem till utseende. Sengångarna består av nu 16 levande arter som är uppdelade i tvåtåiga sengångare och tretåiga sengångare.

**
**

_Tretåad Sengångare på bilden. - National Geographic picture
_

Sengångarna lever djupt inne i Amerikas regnskogar. Den är nattaktiv och kan väga mellan 4-9 kg. Den håller sig uppe i träden med sina hakformiga långa klor på 8-10 cm, som har bra grepp om grenarna. Dens längd ligger mellan 58-70 cm. Tvåtåad sengångare uppmäter lite större storlek än den tretåade.

Den är känd som världens trögaste Däggdjur och är väl anpassad till att leva högt upp i träden. Den både äter och sover där och sengångarens dag består av 15-20 timmars sömn. Varje natt på den vakna tiden äter den frukt, skott och löv från träd. Den får nästan allt vatten den behöver från den födan.

I trädet kan den leva lugnt och tryggt, men på land är benen så svaga och klorna för mycket i vägen. När den tar sig fram på marken, så måste den använda framklorna till att dra sig klumpigt framåt på dens mage. Och om den blir sedd av en stor predator, så har den ingen chans. Men den kan skydda sig själv mot mindre rovdjur, genom att bita och slå med klorna.

Tvåtåad sengångare på bilden - National Geographic picture

Även om sengångaren verkar otroligt klumpig på land, så är den väldigt smidig i vattnet. Den brukar ta sig till vattnet genom att klättra i träd som räcker över en flod, och sedan kasta sig i och använda sina långa armar till att hålla sig vid ytan. Detta är ett väldigt tryggt och snabbt sätt att ta sig en svalkande simtur.

Av många arter, så antas honan att vara i parningsvillig året om. Men hos någon enstaka, så sker det oftast under regnperioden. Honan är dräktig 6 - 11,5 månader beroende på vilken art.
Honorna föder ungarna i träden, och låter dem hänga i pälsen under de första 9 månaderna av deras liv. Vid födseln väger ungarna mellan 300-400 gram och efter några veckor kan ungarna äta fast föda, och en månad senare slutar mamman att ge di.
Honorna blir könsmogna efter 3-4 år och för hanarna dröjer det lite längre tid. Men de kan bli ca 12 år i det vilda, och i fångenskap ännu äldre, då den med högsta åldern uppmätt 30 år.

Tyvärr så är sengångarens störta hot skogsavverkning som tar bort dens levnadsplats. Dock så gäller detta bara få arter av sengångare.

_Källor: http://animals.nationalgeographic.com/animals/
Svenska Wikipedia 11-07-24

Foton: Natonal Geographic Two-Toed Sloth, och Three-Toed Sloth._

// Fawo (;

Annons:
medde
7/24/11, 9:16 PM
#1

Vilka underbart läckra djur sengångarna är.  så söta!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
7/25/11, 12:12 PM
medde
7/25/11, 12:20 PM
#3

Visst har dom verkligen något specielletSkrattande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ypsilon1
7/26/11, 11:53 AM
#4

tack så mycket! artikeln (som alla andra) finns nu i översikten Glad

jag ska lägga till något som de flesta redan vet, att man kan hälsa på 2 två-tåiga sengångare på skansen-akvariet. de gömmer sig väldigt bra i träden och löven, men då och då rör de sig omkring… långsamt och noga som bara sengångare gör :)

något som är också speciell och annorlunda med två-tåiga sengångare är den bungy-jumping-style födseln. Sengångarmamman hänger på en gren och skjuter ut bebisen som frifaller 1-11/2 meter under grenen. Men bebisen hänger fortfarande i navelsträngen, så att mamman kan lätt hissa upp bebisen strax efter födseln.

Fawo
7/28/11, 9:16 PM
#5

Men oj! Det hade jag inte hört. Bra information :)

Stackars bebisar, får börja livet med frittfall Skrikandes

// Fawo (;

TeeWeed
5/19/14, 11:29 PM
#6

Puffar denna artikeln! Bra skrivit :) 

#4 Sjuk, men intressant fakta, haha.

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Annons:
Upp till toppen
Annons: