Etikettnordensark
Läst 2551 ggr
CaptainBunchie
2015-07-22, 14:48

Pallaskattungar födda på Nordens Ark

Pallaskattungar födda på Nordens Ark. Foto: Tom Svensson/Nordens Ark

"Nordens Ark har återigen fått en kull pallaskattungar. Förra året överlevde alla ungar och kunde skickas till djurparker runt om i Europa. Med stärkt kunskap hoppas vi nu kunna upprepa denna framgång. Dessutom har Nordens Ark ingått i ett nytt samarbete med fokus på att lära sig mer om pallaskatten i det vilda.

- Pallaskatten är en mystisk katt och kunskapen kring arten är fortfarande väldigt låg, berättar Emma Nygren, biolog och ansvarig för projektet på Nordens Ark. 

Projektet drivs i samarbete med Snow Leopard Trust och Royal Zoological Socitey of Scotland. Det här är en förlängning av det snöleopardprojekt som drivits i flera år. Syftet är att ta reda på om pallaskatten finns i samma område som snöleoparderna i Gobiöknen i Mongoliet. En fördel med samarbetet är att samma faciliteter, som används för att studera snöleoparderna, även kan användas till forskning på pallaskatt.

Vuxen Pallaskatt på Nordens Ark, 2014.

Det finns många frågor som saknar svar. I djurparker är det allmänt känt att pallaskatter är extra känsliga mot en parasit som kallas toxoplasmos. Det har lett till hög dödlighet bland pallaskattungar. Det är ännu inte känt huruvida denna parasit även drabbar vilda pallaskatter. Projektet ska till en början drivas under tre år.
- Vi hoppas under dessa tre år hitta svar på några av frågorna, säger Emma Nygren.
I nuläget finns det möjlighet att njuta av denna speciella katt på Nordens Ark och genom att besöka parken stödja projektet. Årets kattungekull föddes i majmånad och börjar nu ge sig ut på upptäcksfärder i hägnet. Än är inte orosmolnen borta, förra årets framgång och kunskapsutbyte med andra djurparker i Europa, har gett en god start för även denna kull."

Källa: http://nordensark.se/nyhetsarkiv/pallaskattungar-fodda-pa-nordens-ark/
Mer info om Pallaskatter: http://nordensark.se/vara-djur/daggdjur/pallaskatt/
Nordens Ark på Facebook: https://www.facebook.com/Nordensark?fref=nf

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _
http://bunchiesphoto.weebly.com/
_

Gittan
2015-07-22, 17:45
#1

Hoppas det går bra den här gången också.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Bettan
2015-07-22, 19:30
#2

Håller också tummarna.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Leffe
2015-07-22, 21:29
#3

Pallaskatten verkar vara ett härligt djur. Såg sådana förra året.

CaptainBunchie
2015-07-22, 22:23
#4

Ja, absolut! Jag hoppas verkligen att de klarar sig bra. Som jag nämnt i en annan tråd hade jag ingen aning om att Pallaskatter ens existerade innan jag stod utanför deras inhägnad, då de aldrig har funnits några i tidigare djurparker jag besökt. Som en stor tamkattsmänniska älskar jag även andra kattdjur, på avstånd, förstås. Ska antagligen tillbaka till Nordens Ark om någon vecka eller så och får hoppas att jag får se några små missar, och möjligtvis knäppa några bilder.

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _
http://bunchiesphoto.weebly.com/
_

Leffe
2015-07-22, 23:07
Göstage
2020-05-11, 18:14
#6

Tre pallaskattungar kom till världen på Nordens Ark i april 2020. Man kan se livestreaming  inifrån lyan på YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=lncCBtu_Af8

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Upp till toppen