Etikettboråsdjurpark
Läst 1664 ggr
Jimmy.L
2018-01-10, 07:50

Friska lejon avlivas på Borås djurpark

Flera lejonkullar har fötts på Borås Djurpark de senaste åren. Ungar som har visats upp både för besökare och media. Men när de växer upp avlivas ungarna av parken, trots att de är fullt friska.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/friska-lejon-avlivas-pa-boras-djurpark-1

Magi-cat
2018-01-10, 07:53
#1

😡 "överskottsdjur"???

Det är sånt här som gör att man blir negativ till djurparker. De borde ta ett ansvar för sina djur!


💓

Jimmy.L
2018-01-10, 08:08
#2

– Målsättningen att de djur som föds här ska gå vidare till andra djurparker. Men ibland är vi tvungna att göra den bedömningen att det finns ingen annanstans att göra av de här djuren, då tar man beslutet att avliva.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/boras-djurpark-darfor-avlivar-vi-friska-djur

Magi-cat
2018-01-10, 08:13
#3

"– Vi producerar djur i  djurparken för vissa syften. Och när de inte passar in i våra syften längre så avlivar vi dem. Det är ganska långt ifrån ett naturligt liv skulle jag säga."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forskare-det-har-ar-priset-for-att-halla-djur-pa-djurpark


💓

Jimmy.L
2018-01-10, 08:21
#4

Tycker djurparken har rätt i en sak och det är att det inte är en hemlighet att djur avlivas varje år i många djurparker. Folk som blir upprörda borde ha läst på bättre. Sen om det är rätt eller fel det lämnar jag till dom som kan djuren bättre än vad jag gör.

kamera0710
2018-01-10, 11:42
#5

Jag tycker att djur ska få utlopp för den starka driften att fortplanta sig, även om det inte går att behålla alla ungar som föds. För att föda rovdjur i djurparker avlivas för övrigt djur hela tiden, friska eller inte. En del av födan är från parkernas egna djur, det är vad jag vet främst klövdjur som blir rovdjursföda.

Vi hade en längre diskussionstråd här om någon vill läsa:

https://djurparker.ifokus.se/discussions/5096694dd4ebea0a67067a77-avlivning-eller-p-piller

kamera0710
2018-01-10, 12:03
#6

Från Boråsparkens hemsida:

"Att djurungar föds är ett resultat av att arten fungerar biologiskt väl hos oss. Det är viktigt att erbjuda djuren en variation av normala beteenden där reproduktion med tillhörande födsel och omhändertagande av ungar är en stor del. Om man motsätter sig detta genom att förbjuda avlivning av överskottsdjur och förespråka rutinmässig användning av preventivmedel berövar man djuren många viktiga beteenden. Detta kan leda till förändringar i gruppdynamik, social stress och permanent infertilitet som begränsar artens överlevnad på sikt. Vi uppmärksammar gärna födseln av djurungar, men är noggranna med att lyfta fram sammanhanget som arten ingår i. Vi är transparenta med de olika alternativ som finns för det unga djurets framtid; härunder att alla djur tyvärr inte kommer att leva till de är vuxna, precis som i naturen. De djurarter vi har skiljer sig mycket från oss människor genom att de blir könsmogna och ”vuxna” mycket tidigare -vissa redan under sitt första levnadsår."

http://www.boraszoo.se/bevarande/djurparkens-uppdrag/titta-hit-vanliga-fragor-om-vara-djur/

Tjeja
2018-01-10, 20:52
#7

😕 Etiskt dilemma tycker jag… Djurparker även de absolut mest välanpassade efter djurens behov, är ju ändå på både gott och ont! 

Rehabiliterar man alla individer ut till det vilda lär de lida mer och även då kommer arterna fortsätta gå under. Eftersom jordens miljö och natur har exploaterats så illa av oss människor att många djurarter inte längre kan överleva i det vilda.

Jag försvarar inte avlivning, men jag ser att det är ett etiskt dilemma när man vill djurens bästa.  Frågan är vad man värderar mest, enskilda individer eller arten som helhet?

I Sverige är vi skolade i att sätta individen på toppen i alla lägen. Men det fungerar inte så i naturen. Då försvinner all balans.  Vill man efterlikna naturen i bästa möjliga mån kommer inte alla individer att leva i all evighet tills de dör friska men av ålder.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Jimmy.L
2018-03-05, 07:56
#8

Borås Djurpark har polisanmält ett 15-tal hot som kommit in efter SVT:s granskning om hur friska djur avlivas på djurparken.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/dodshot-mot-boras-djurpark-efter-svt-granskning

Magi-cat
2018-03-05, 07:58
#9

Vedervärdigt med hoten, så klart. 😕


💓

Jimmy.L
2018-03-05, 19:50
#10

Polisen har ingen misstänkt efter dödshoten mot Borås djurparks personalen. De värsta hoten kommer inte från Sverige utan från personer ute i Europa.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6899338

Upp till toppen