Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 8007 ggr
Gittan
2014-05-23 19:00

Vårtsvin

Vårtsvinet är ett svin man verkligen lägger märke till och som inger respekt. Till och med de afrikanska rovdjuren har stor respekt för vårtsvinet

Vårtsvin (Foto: Kore)

Vildsvin håller ju mest till i skog och täta snår, men se det gör inte vårtsvinen. Helt oväntat kan man på en grässlätt utan minsta snår eller bara en enstaka buske se ett gäng stora svin. Det är vårtsvinen, som trivs jättebra på savannen och grässlätten.

Vårtsvinen ser lite säregna ut. Ett kompakt, långsträckt huvud slutar med ett tryne som på översidan är lite platt med två kratiga, rätt så långa och starkt utåtböjda stöttänder. Under ögonen sitter två utåtstående hudvårtor. Det är just dessa vårtor som gett svinet dess namn. Vårtsvinet har rätt så långa ben och springer snabbare än man kan tro. Kroppslängden kan bli 1,5 meter och mankhöjden 70 cm. Vikten brukar hålla sig från 50 kilo till 150 kilo.

Pälsen är grå och inte lika tjock som vildsvinens. Det beror på det varma klimatet i vårtsvinets utbredningsområde, som är från Mauretanien och Etiopien söderut till Namibia och Sydafrika. De bor i djupa hålor som grävts av andra djur till exempel jordsvin. Vårtsvinen själva gör ofta hålorna större med hjälp av sina huggtänder.

Vårtsvinet har anpassat sig otroligt för livet på de öppna slätterna. Det är snabb och uthållig samt försvarar sig hårdnackad mot sina fiender. Sammanhållningen inom familjegrupperna är starkt. När till exempel en liten gris ger till ett högt tjut, reagerar modern direkt och försvarar den lilla med blint raseri.

Nu när vi är inne på delen - ungar så är föder honan sina ungar efter 22 till 24 veckors dräktighet. En kull brukar bestå av tre till sex ungar. Under de första dygnen är ungarna hjälplösa. De är i hålan där modern passar, ammar och försvarar dem. När ungarna gör sina första utflykter leker de och jagar varandra, inom moderns räckhåll, utstöter de pipande ljud.

Man kan få se flera vårtsvinsfamiljer samlade vid gyttjehål och vattenställen. Om fara hotar skingras de. Varje familj söker sig till sin håla. De har många fiender såsom gepard, Lejon och Leopard. Smågrisarna håller sig hela tiden intill föräldrarna. Deras säkerhet hänger på de vuxnas kampvilja, styrka och skräckinjande vapen.

Vårtsvinet har en lustig ställning när den äter. Det går ner på "handlederna" och ligger och stöder på dem. Det gör att det lättare får tag på födan. Vårtsvinet är allätare. Det äter as, men föredrar vegatabiliska rätter som gräs, bär, bark och rötter.

Foto: Kore. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Källa: Svenska Wikipedia 23 maj 2014

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
UllaNo
2014-05-23 19:26
#1

Den verkar maffig. Mycket intressant läsning.

ladusvalan
2014-05-23 22:59
#2

Jag skulle springa bort från den

Vinter är skoj

TeeWeed
2014-05-23 23:31
#3

Roliga djur! Och bra artikel!:) 
Jag skulle nog akta mig för svinet om jag nånsin skulle träffa på en, även om raseriet verkar komiskt nu när jag sitter bakom min datorskärm.

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Catwoman
2014-05-30 14:16
#4

Verkar vara ganska otäck.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Leffe
2014-06-01 04:33
Upp till toppen
Annons: