Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 9260 ggr
Gittan
2013-04-11 01:18

Lyrfågel

Rösten och sångskickligheten är otrolig. Den kan härma en massa olika fåglar. Ja den kan imitera andra läten, andra ljud och klanger. Man kan höra den imitera ugglor, skrattfåglar, kakaduer omväxlande med maskin- och motorljud, ångvisslor, och det på ett perfekt sätt.

Den skickliga imitatören heter lyrfågel. En fågel som har litet huvud med en förhållandesvis lång näbb. Stora och kraftiga fötter med hakformade klor. Lyrfågeln har en brunaktig fjäderdräkt och en lång stjärt. Man kan tro att den är släkt med storfothönsen, men den tillhör tättingarna.

Det är honan som bygger boet i en klippskreva eller i en grenklyka. Boet blir två till tre meter högt och man kommer in i det genom en ingång på sidan. Äggen är stora som hönsägg och gråbruna till färgen. Ruvningstiden är sex till sju veckor (lång tid för en tätting).

Ungarna stannar i boet. De utvecklas långsamt. Efter en månad kan de lämna boet och följa modern ut i skogen. Det tar två år innan hanarna får sina fina fjädrar.

En lyrfågel är mycket bra på att springa och är nästan alltid på marken.  Den flyger dåligt och träden är viloplatser.

Det finns två arter lyrfåglar, praktlyrfågel och Alberts lyrfågel.

Praktlyrfågel

Praktlyrfågel

Praktlyrfågeln finns i ett smalt bälte längs med Australiens östkust och en bit in i landet. Den är den ståtligaste av lyrfåglarna. Stjärten kan bli upp till en meter lång. Den har lättare att anpassa sig och har vant sig att leva i närheten av människor. Fågeln syns ganska ofta i parkerna i storstäder som Canberra, Melbourne och Sydney.

Praktlyrfågeln har ett av de mest betagande och vackraste parningsspelen i fågelvärlden. Hanen har en dansplats och när han dansar kommer flera honor dit. När en hona närmar sig sätter sig hanen på en gren eller på en stubbe och börjar sjunga. Så småningom hoppar han ner på marken och välkomnar honan med gälla och höga skrik. Stjärten som normalt är hopfälld slår han ut till en praktfull "lyra" De färgstarka fjädrarna blir som en tunn böljande, mångfärgad slöja och de resta mittfjädrarna bildar lyrans strängar.

Alberts lyrfågel

Alberts lyrfågel

Alberts lyrfågel håller till i den nordligaste delen  av samma område som praktlyrfågeln. Dess stjärt blir cirka 0,75 meter och fågeln är inte lika ståtlig som praktlyrfågel. (det hörs ju på namnet om inte annat). Den är inte heller lika känd som praktlyrfågeln då den håller till i otillgängliga skogstrakter och är mycket skygg.

Foto 1: Attis Foto 2: Peter Ellis. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Källa: Engelska Wikipedia 11 april 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2013-05-12 23:25
#1

Verkar vara en jättefin fågel - framför allt praktlyrfågeln

medde
2013-05-13 08:46
#2

Håller med dig LeffeD. Intressant och mycket givande läsning som vanligt då GittanL var bakom tangentbordet.

Fantastiska fåglar

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[Mustangcab]
2013-05-13 22:25
#3

Starar är bra på att lära sig läten. En här i vårt bostadområde har lärt sig hur vårt larm till villan låter😃Så det får man höra en en trudelutt av ibland.

medde
2013-05-14 08:59
#4

#3 Visst dom är toppen, Jag har en gång för okey många år sedan haft en Beostare, Oj vad den kunde tjata hela dagarna om väder och vind. det var från tidigt morgon till sena kvällen som det skälldes på hundarna och även om hundarna. Han hade ett ordförråd ink ljud som  var helt otroligt

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: