Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 7447 ggr
Gittan
2012-09-10 11:03

Leopardmård

Det finns forskare som anser att leopardmården utgör systergruppen till alla övriga arter i överfamiljen kattliknande rovdjur.

Leopardmård

Om du någon gång åker ned till Afrika och besöker Guinea, södra Sudan, Angola eller Zimbabwe. Ja om du besöker områden i Afrika nära ekvatorn helt enkelt då ska du gå ge dig iväg till den tropiska regnskogen. Tyvärr så bör du göra det på natten.

Om du gör det så kan du ha turen att få se ett underligt litet djur. Pälsen är mörkbrun med svarta fläckar och strimmor fördelade över kroppen. Pälsen stämmer väl överens med trädens bark. Kroppslängden är omkring en halv meter och svansen är ungefär lika lång. Djurets vikt är strax under två kilo och kan i bland vara något hekto över två kilo.

Det där med tur då. Det finns tydligen en hel del leoparmårdar i området och de är inte rädda för människornas boplatser och de tar ibland tamhöns. Då ska det väl vara lätt att se en leopardmård?. Nej de är aktiva på natten och håller oftast till i träden och mörkret och pälsen gör att de inte syns. Har du tur så kan du få se en som fngar sin föda på marken. Oftast hittar den sin mat i träden. Detta gör också att den är svår att jaga.

Vad äter en sådan här söt krabat då? Svaret blir - i princip vad som helst. Den är allätare. I första hand äter den frukter av olika slag. Den jagar gnagare, insekter samt äter även as. Tamhöns har jag redan nämnt.

Honan är dräktig i ungefär 64 dagar och det kan bli upp till fyra småttingar. Det kan ske två gånger per år. Hon är villig för parning i maj och i oktober.

Foto: subhumanfreak (talk) Original uploader was Subhumanfreak at en.wikipedia. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Källa: Svenska Wikipedia 10 september 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
medde
2012-09-10 13:30
#1

Åter en mycket givande artikel från GittanL. Det är som man är i Afrika och ser djuret live då man läser om den.

Tack för att vi här får ta del av en massa intressant info om denna krabat-

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: