Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 13691 ggr
Gittan
2012-08-16 23:39

Sjöhäst

Nu ska vi titta närmare på en av de minsta hästar som finns. Det är en söt liten krabat, men går inte att rida på. Vi ska ner till Svarta havsområdet. Häng med nu!

Spring inte iväg och tro att du ska hitta hästen i hagen - icke då.

Vi ska till vattnet närmare bestämt till Svarta havet. Där kan vi hitta den söta lilla hästen.

Sjöhäst

Sjöhästar återfinns främst i grunda tropiska och tempererade vatten i hela världen, och föredrar att bo i skyddade områden som sjögräsängar, flodmynningar och korallrev eller mangroveträsk. Man har faktiskt hittat sjöhästar vid Themsens mynning.

Visst finns de väl i svenska vatten? . Nej det gör det inte, men det finns fem andra arter av familjen kantnålsfiskar på den svenska västkusten.. Den familj som även släktet sjöhästen tillhör.

Sjöhästen har fått sitt namn efter sitt hästliknande huvud.Det är en söt liten fisk på cirka en decimeter som tar sig framåt upprättstående genom att göra en vågformig rörelse med ryggfenan och bröstfenorna. Kroppen är långsmal och täckt med ringar av bensköldar och de kan ha olika slags horn och taggar.

Det finns sjöhästar i lysande starka färger och andra som har mer kamouflerande färger.

Den snabelliknande munnen suger i sig smådjur som plankton och små kräftdjur.När det kommer strömmar håller den sig fast i en tångruska eller sjögräs med gripsvansen. På det sättet dras den inte med av strömmarna.

Det är hanen som tar hand om ynglen. I en ficka på hanens mage lägger honan sina ägg. Hanen befruktar dem sedan. Så småningom kläcks äggen och ungarna kommer ut som pyttesmå kopior av sina föräldrar.

Det finns cirka 30 arter av sjöhäst varav två i Europa. Den långnosade sjöhästen (Svarta havet, Medelhavet, Atlanten upp till England och södra Irland) och den kortnosade. sjöhästen (Svarta havet, Medelhavet, Atlanten upp till engelska kanalen).

Sjöhästar har blivit överfiskade på många ställen och flera arter är hotade av utrotning, av precis samma anledning som många andra djur, att man på många håll, främst i Asien, används torkad sjöhäst som naturläkemedel och som turistsouvenirer.

Foto: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Källa: Svenska Wikipedia 16 augusti 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
medde
2012-08-17 10:30
#1

Vilken härlig lärorik artikel. Tänk att läsa en artikel och det känns som man är med i vattnet och ser den live då man läser.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: