Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 21478 ggr
Gittan
7/8/12, 1:20 AM

Tukan

Den som varit i Sydamerikas urskogar kommer alltid ihåg pepparfågeln eller som den egentligen heter tukanen.

Tukan

Dessa fåglar är mellanstora till stora och har otroligt färgsprakande jättenäbbar. De kan nästan aldrig vara stilla. Ena stunden är de upptagna av högljudda inbördes stridigheter, andra stunden är det akrobatik uppe i trädens lövverk som gäller.

Namnet tukan kommer från de brasilianska indianerna, som kallade den tucana, tucá eller tucán. Det grundar sig nog på ett av fåglarnas karakteristiska läte. Vad namnet pepparfågel kommer ifrån är svårare att förklara. De äter visserligen pepparbär, men även andra bär och frukter.

När vi nu är inne på födan så äter de även insekter och de gillar även att äta fågelägg och fågelungar. Sättet att äta kan vara ganska lustigt framför allt gäller det de könsmogna hanarna med extrem stor näbb.. Den plockar ett bär eller fångar en insekt, men kan tydligen inte äta den direkt. Den kastar upp födan i luften med hjälp av näbbspetsen och fångar sedan upp den i det öppna gapet och sväljer den.

Tukaner är en familj inom ordningen hackspettartade fåglar med cirka 40 arter i Syd- och Centralamerika. De är utpräglade trädinnevånare.

Det man reagerar på när man ser en tukan är den jättelika näbben. Den är ju oproportionerligt stor både på längden och höjden. Man har faktiskt svårt att fatta att fågeln orka bära den, än mindre använda den till något vettigt. Oroa dig inte den är inte så tung som den ser ut. Den är gjord av ett poröst benmaterial som ytterst täcks av den starka näbbskidan, vilket gör den otroligt stark och motståndskraftig mot både slag och tryck. Den är med andra ord mycket lätt och tack vare sin konstruktion mycket stark.

Om man öppnar näbben blir man ännu mer överraskad när man ser tungan. Den är smal, tunn och platt. Den kan bli upp till 14 cm lång.. Den är tandad eller flikad i kanten och de blir djupare och djupare mot spetsen. Påminner mycket om en stor fjäder. Tukanens vingar är i regel rundade och den smala stjärten är förhållandes vis lång. Något måste ju balansera näbben.

Tukan

Tukanerna är otroligt livliga och sällskapliga. Många gånger sammansluter de i grupper för att hitta nya matplatser. De kan också ge sig ut på mindre strövtåg.

Ett par håller ihop i flera år. En gång om året lägger honan 2-4 ägg i boet uppe i ett trädhål. Båda föräldrarna ruvar äggen, som kläcks efter ungefär två veckor. Ungarna lämnar boet när de är ca åtta veckor gamla. Tukanen är mycket omtyckt av människorna i djungeln. Man har sett den flyga in i hus för att stjäla mat, så den är inte direkt skygg! Den går att tämja precis som en papegoja, och dess vackra fjädrar är mycket omtyckta som dekoration.

För er som är intresserad av astronomi och stjärnbilder ska nu få veta, om ni inte redan vet det. Stjärnbilden Tukanen är uppkallad efter dessa fåglar.

Foto 2: Raúl Hernández González This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
Källa: Svenska Wikipedia 8 juli 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
UllaNo
7/8/12, 1:40 AM
#1

Var tvungen och gå in och se vad en pepparfågel är för något. Vilken lustig och vacker fågel.

Leffe
7/8/12, 3:08 PM
medde
7/8/12, 7:49 PM
#3

En mycket trevlig artikel, som var verkligen kul att få ta del av.

Fåglarna är verkligen vackra. För många år sedan fanns det en zoobutik där jag brukade handla som hade just ev av denna fågel.. Vacker som attan att kika på .

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[Havsödlan22]
7/8/12, 7:52 PM
#4

Intressant, har aldrig hört namnet PEPPARFÅGEL utan bara TUKAN.

Gittan
7/8/12, 9:37 PM
#5

Jag var hem till mina föräldrar för att se hur mina barn har det hos dem. Passade då på att titta i uppslagsverket Fokus och fann då

Pepparätare - Tukan. Så det är troligen från pepparbärsätande smeknamnet kommer

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Maria
7/9/12, 7:50 AM
#6

Tack för en bra artikel.

Gillar vekligen denna pippiGlad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Bettan
7/9/12, 6:17 PM
#7

En underbar fågel.

Ha en bra dag

Sport iFokus

medde
7/9/12, 6:26 PM
#8

Helt underbart vacker..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: