Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 12453 ggr
Gittan
2011-11-27 19:46

Jättepanda

Jättepandan kallades tidigare för bambubjörn. Den är den enda björnarten som är växtätare och då helst bambu. Ja det stämmer jättepandan är faktiskt en björn.

Jag tror att jättepandan har blivit mest känd som symbol för Världsnaturfonden. Dessutom var den en av fem maskotar för de olympiska sommarspelen 2008 i Peking.

Jättepandan har funnits i stora delar av östra Asien, men finns nu bara i Kina.

Jätte? Ja den blir 1,5 till 1,7 meter lång och som fullvuxen väger den mellan 70 och 150 kilo. Mankhöjd 75 cm. Svansen har en längd av 10 till 15 cm. Hanen blir något större än honan.

Det som de flesta av oss känner till är att den väldigt tjocka pälsen är vit med svarta områden. Benen och armar är svarta. Det vi ofta tycker är så fint på dem är de svarta ringarna runt ögonen och så har de svarta öron. Tassarna är väldigt speciella. Tassen har fem tår, men handlovsbenen på tassens nedre sida är förstorade, så att de nästan blir en sjätte tå. Den fungerar som en tumme när pandan greppar sin mat. Jättepandan har 42 tänder. Hanens penis har ingen likhet med en jätte. Den är ungefär 3 cm lång.

Jättepandan lever ensam och träffar endast andra pandor under parningstiden. Djuret är känd för sin lekfullhet och de många rörelser den kan göra.. Pandan behöver äta över tio kilo bambu per dag (vanligtvis äts mellan 10 och 20 kilo). Att samla, äta och behandla så mycket bambu kan ta tolv timmar för pandan. Pandans liv kretsar därför nästan uteslutande kring mat.

Jättepandan är duktig på att klättra i träden, trots sin tyngd. När den inte äter ligger den gärna och slöar på en tjock trädgren uppe i ett träd. Fienden den har är människan, snöleoparden och förvildad hund.Jättepandan är brunstig en dag om året. Blir det en lyckad parning så föds en unge, ibland två (då brukar en dö). Ungen föds i håligheter såsom ihåliga träd. En nyfödd panda väger 100-150 gram och är endast tio centimeter lång.

Foto 1: Sheilalau
Foto 2: User:Colegota and post-processed with The GIMP This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Spain license.
Källa: Svenska Wikipedia 27 november 2011

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2011-11-30 11:45
medde
2011-12-01 10:09
#2

Pandan ser verkligen ut som ett sagodjur! Helt underbart söta tycker. Min dotter gudmors dotter har varit i Kina i en tävling, och under den turneén var dom även till ett pandacenter. Hon tycke det var så kul att få se dom i verkligen livet. Men att dom såg så  "lata" ut, dom låg ner och enbart knaprade på sina löv och grenbitar.. Sedan fick dom ha en fotostund med pandorna. Vilken för vanliga turister är nästan vansningt dyrt! Men men pengar måste in till centret.. Vem kan inte låta bli att fatta tycke för en här varelsen?

Hetl underbar artikel GittanL!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

medde
2012-01-30 18:49
#3

Var inne och kiade i den shär artiklen igen, Man kan verkligen njuta av att se bilderna  på dessa underbara varelser..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[Lilllufsen]
2012-02-05 10:36
#4

De är söta

medde
2012-02-05 13:43
#5

Dom är helt galet söta tycker jag, men man ska inte  låta sig luras av både söhten och charmen..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: