Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 22712 ggr
Gittan
11/3/11, 12:11 AM

Klippdass

Klippdassen är även känd som klippgrävling. Den är ungefär lika stor som en kanin och finns framför allt på savannen i Afrika samt i Mellanöstern.

Klippdass

På savannens höjder är den mest kända innevånaren klippdassen - ett litet runt djur med grå päls. De är otroligt lik murmeldjuren och man kan tro att de är gnagare, men de är inte ett dugg släkt med dem.

Nu ska du få gissa vilket djur klippdassen är släkt med. Tiden du har på dig att lista ut det är den tid du läser denna artikel på.

Klippdassarna har en otrolig anpassningsförmåga. Det är numera inga problem för fotografer och naturforskare att näma sig dessa djur. De är inte längre naturligt misstänksamma mot människor.

Ja då så. Då passar vi också på att titta lite närmare på klippdassarna. Vi bör vara på plats när det första dagsljuset kommer. Det är då klippdassarna börjar komma fram ur sina hålor där de varit tätt sammanpackade. De klättrar vigt på klipporna för att nå högsta punkten på klipporna.

De flesta samlas på på klippväggarna som vetter mot öster och solen för att njuta av den värmande solstrålarna. Deras kalla och stela kroppar värms efter nattkylan. Många av de yngre hoppar upp på de äldres ryggar och får på så sätt lite av de äldres kroppsvärme.

När deras leder mjukats upp i värmen börjar morgontoaletten. Det innebär att ta bort loppor och annan ohyra. När det är klart går de till en brant klippspets där kolonins avföringsplats ligger. Det är en otrolig smidighet det lilla klumpiga och något tunga djuret visar när de klättrar och färdas fram över den ojämna granitterrängen.

Går vi ännu närmare så kan vi kolla deras fötter och då ser vi att fotsulorna är överdragna med en slags klibbande och sugande vävnad, vilket har samma effekt som sulorna på bergsklättrarskor.

När så klippdassarna är klara med all toalettbestyr klättrar de nedåt. I de nedre klippregionernas snårområden börjar de äta av gräset. De tar sig inte längre än 60 meter från de skyddande klipporna. När maten tar slut i närområdet måste de ge sig längre bort. När de så hittar ett område med bra bete nafsar ledardjuret här och där i gräset. Det är signalen för de övriga djuren att börja äta fort. De måste snabbt kunna återvända från det farliga området. Medan de nu äter så bildar de en ring med ryggen mot centrum så att alla kan ha utsikt på området framför dem. Går allt bra så äter de under en halv till en timme innan de vänder hemåt. Nu är klockan omkring elva på dagen.

Väl hemma bland klipporna blir de sedan liggande på de platta klipphyllorna. Vid 18-tiden börjar de sedan med olika aktiviteter, lekar och har sitt sexliv. Vad de än håller på med har hela tiden deras ögon vaksam koll upp mot himlen och över gräslandskapet. Det sägs att de kan titta rätt in i solen.

Ormar, leoparder, klippörnar samt ugglor och en del andra köttätare älskar klippdassar. De har det svårt att få tag på dem då det är alltid en som håller vakt och de flesta av de andra är väldigt uppmärksamma.

Ja så börjar det skymma och klippdassarna ger sig åter ned i sina djupa klipphålor.

Nu har vi studerat klippdassarna under en hel dag och vi ger oss iväg hemåt. Nu på hemvägen kommer min fråga till dig: Har du listat vilket djur klippdassen är släkt med? Inte - jo det är elefanten! Det låter lite konsigt om man jämför den lilla kaninliknande klippdassen med den stora tjockhudade elefanten. Tänk den lilla klotrunda klippdassen med en matchvikt på ett kilo och den sex ton tunga elefanten, som några meter bort passerar på väg över savannen.

Det är så att går vi bakåt i historien kommer vi att se att klippdassarnas förfäder var större än de elefantförfäder som levde samtidigt med dem.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Fawo
11/3/11, 10:42 PM
#1

Så söta :-) Bra artikel!

// Fawo (;

medde
11/5/11, 6:59 PM
#2

Wow!! Vilken bra artikel.

Verkligen kul att få läsa, och framför allt jisses vad man fick lära sig en massa nytt, och även så kul att få på ett "delta" i artikel med både promenad och gissningar,..'

Tack GittanL för en underhållande stund.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: