Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 10849 ggr
Gittan
10/15/11, 9:13 PM

Gamörn

Vi befinner oss i Pyrenéernas bergmassiv. Håller vi oss i den stora skuggiga skogen kan vi se nötväckan som håller på med hasselnötter, men vi har inte tid. Vi fortsätter uppåt.

Vi fortsätter den tunga klättringen uppåt. Berget är täckt av vit nysnö. Det blir brantare och brantare. Vi passerar trädgränsen vid cirka 2000 meters höjd. I snön ser vi spår från olika djur. Nu korsar vi färska spår efter ett gäng gemser.

Plötsligt ser vi en mörk skugga över oss och vi tittar upp mot himlen och då ser vi mot den klara blå himlen silhuetterna av fågeln som är större än alla andra på våra breddgrader.

Denna fågel räknas till gamarna fast den till det yttre liknar en jättelik falk. Den bor på de mest otillgängliga klippväggarna. Man har funnit fågeln på upp till 5000 meters höjd på bergen, men de kan också förekomma på 700 meters höjd. Parningstiden är mitt i vintern. I otroliga störtdykningar jagar fåglarna ned mot marken för att sedan i sista stund snabbt räta upp sig och farten utnyttjas för att stiga igen. Hela tiden vrider de sig om sin egen axel. De kan till och med slå kullerbyttor. De påminner mer om örnars beteende än gamars.

Boet är oftast på en smal hylla eller i en klippskreva som ovan skyddas av ett utsprång. Honan lägger oftast ett ägg. Ibland kan det bli två. Ett nylagt ägg väger cirka 215 gram. Blir det två ungar lever oftast inte den yngre så många timmar då den normalt dödas av och äts upp av modern.

Vad kommer öknamnet "Benkrossaren" från? Jo får fågeln tag i en benkota som är för stor att sluka hel så tar den helt enkelt benet i klorna och flyger upp på hög höjd och släpper den sedan så den faller ner mot berget. Normalt går då benet sönder i så många små bitar att alla lätt kan sväljas av fågeln.

Det berättas att fågeln överfaller gemser med våldsamma vingslag så att de faller nerför bergsbranter och slår ihjäl sig. Sedan har fågeln en festmåltid.

Ja denna fågel är en av de största nu levande rovfågelarterna. Spännvidden kan vara hela 2,8 meter. Hanen som är lite större än honan kan väga upp till 7 kg.

Den har långa vingar och kilformad stjärt. Den har en svart ansiktsmask som omger de lysande gula, rödkantade ögonen.Sedan har den ett par styva svarta fjädrar, som sticker ut som mustascher från båda sidorna av den långa kraftiga näbben. Därav kommer fågelns andra smeknamn "Skäggam".

Den lever, precis som övriga gamar, mest av rester av döda djur. De sväljer ben stora som lårben från getter och får. I magen löses benvävnaden upp av de kraftiga matsmältningsvätskorna.

Det var lite om Benkrossaren eller Skäggamen som går under det riktiga namnet Gamörn eller Lammgam.

Foton: Richard Bartz, Munich aka Makro Freak MFB.jpg. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Kjelle
10/15/11, 10:34 PM
#1

Oj vilken fågel!


Fawo
10/15/11, 11:47 PM
#2

Vilken inlevelse :) Toppen!

Mäktig och vacker fågel Kyss

// Fawo (;

Gittan
10/16/11, 2:05 AM
#3

Det är en fascinerande fågel, men jag tror den är utrotningshotad.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


medde
10/16/11, 9:38 AM
#4

Oj vilken bra artikel, men blir nästan svettig här hemma av inlevelse då man läser  och samtigt klättrar uppåt i sin färd på att  finna den här fågel.

Vilken vacker fågel.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: