Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 9123 ggr
Gittan
2011-06-02 14:50

Kejsarörn

Kejsarörnen är en av Europas största rovfåglar. Den ser ut som kungsörnen fast lite mindre i storlek. Den tillhör familjen hökartade rovfåglar - precis som andra örnar.

Kaninerna gör sina sysslor på marken. De leker och äter. De ser inte den stora faran som sitter på den högt belägna platsen och spanar in dem. De är helt omedvetna om att fara hotar. Det blir de medvetna om först när de märker en stor skugga ovanför dem, men då är det för sent för en av dem.

Kejsarörnen har störtdykt ned och fångat sitt byte och sedan flygit upp till sin höga plats med bytet. Den här gången en kanin som knappt hann reagera. Andra offer för den stora kejsarörnen kan vara vadare, sothöns, änder, gäss, flamingoer och större ödlor samt fisk som de fångar vid vattenytan. Den kan till och med ta räv.

Man har sett örnpar jaga vildgäss tillsammans. Den ena har svävat ovanför flocken oc h dragit till sig uppmärksamheten. Den andra har omärkt tagit sig under flocken. När så det oundvikliga sker att en gås grips av panik och flyger nedåt för att undgå örnen ovanför så dyker den undre örnen direkt rakt på den ensamma gåsen och den är fast.

Högt uppe i ett ensamt träd kan man se kejsarörnens bo som är gjort av grenar och tätats med gräs och fjädrar. Där uppe i boet har kejsarörnen överblick över ett stort område.

Ser du en fågel som sitter där och spanar och har en storlek på 72 till 83 centimeter och har en vingspann på 190 till 210 centimeter. Är fågeln sedan svartbrun, men mycket ljus gulbrun på hjässan och nacken och kan du se tydliga vita fläckar på skulderfjädrarna samt en grå stjärt med ett brett mörkt ändband. Då är det bergis en kejsarörn du ser. Är de två stycken och den ena är större så har du både sett den mindre hanen och den större honan.

Kejsarörnen häckar i södra Östeuropa, Västasien och Centralasien. Den övervintrar i Afrika, på Arabiska halvön, i Indien och Kina.

Kejsarörnen minskar i antal. Honan lägger två till tre ägg, men det är sällan mer än en unge som överlever. Örnen är utrotningshotad framför allt i Europa bland annat beroende på förändrad natur, jakt och boplundring. Det finns ett område där den ökar i antal och det är kring den Pannoniska slätten i nora Ungern och södra Slovakien.

Lite kuriosa: Kejsardömet Österrike-Ungern valde en gång i tiden kejsarörnen som sitt heraldiska djur.

Källa: Svenska Wikipedia 2 juni 2011

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2011-06-02 17:15
#1

Jag hade ingen aning om att det fanns en kejsarörn

medde
2011-06-03 19:50
#2

Vacker som en saga! Tack GittanL en verkligen bra och intressant artikel att få ta del av.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Fawo
2011-06-03 20:13
#3

Inte heller hört talas om Kejsarörnen :) Vacker

// Fawo (;

medde
2011-06-03 20:15
#4

Visst var den vacker, vilken tur GittanL skrev om denna underbara fågel

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Gittan
2011-06-04 09:57
#5

Jag tycker det är något speciellt med örnar, men kejsarörnen verkar vara otroligt vacker.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Leffe
2011-06-04 10:16
#6

Håller med om att de är vackra fåglar. Pampiga också

Annons:
Upp till toppen
Annons: