Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 17581 ggr
Leffe
7/4/10, 3:48 PM

Jaguar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jaguaren är det största kattdjuret på den amerikanska kontinenten och förekommer i de tropiska delarna av Nord-, Central- och Sydamerika.

Jaguar

Jaguaren har en kroppslängd som kan vara från 112 till 185 centimeter. Mankhöjden är mellan 68 till 76 centimeter. Svansen har längden mellan 45 till 75 centimeter.En hona väger mellan 46 och 91 kilo och en hane har vikten från 57 till 113 kilo.

Jaguaren är gulbrun eller lite rödaktig med svarta oregelbundna fläckar, och liknar därmed arten Leopard, som förekommer i Gamla världen. Fläckarna är tydligt större än leopardens.

Jaguar 

Precis som hos leoparden förekommer melanism, som visar sig i helsvart pälsfärg - den svarta pantern.

Jaguarer som lever i regnskogen är oftast mindre och har mörkare färg än deras släktingar som lever på savanner eller i sumpområden. Jaguaren är större än både geparden och leoparden.

Jaguaren lever ensammen på marken och har ett fast territorium, beroende på tillgång till föda, på 25 till 150 kvadratkilometers yta. Endast under parningstiden kommer de olika könen nära varandra. Den robusta kroppsbyggnaden gör att den har svårt att klättra, men den simmar bra och ofta. Jaguaren är oftast aktiv på natten. Under dagen vilar den 40 till 50 procent av tiden. Jaguaren är ändå väldigt aktiv, när den väl är igång. De kan vandra flera kilometer utan att stanna för att äta eller dricka.

Jaguaren äter bara animalisk föda, som den får tag i genom att smyga på sitt byte bakifrån. Efter en kort spurt överrumplas bytet av ett slag med tassen. Jaguaren är det enda storkatter som dödar sitt byte genom att sätta sina hörntänder i bytets skalle.

Jaguarerna har oftast ingen bestämd parningstid. Efter dräktigheten, som tar omkring hundra dagar, föder honan en eller två ungar, som vid denna tidpunkt är blinda och har ullig men tydligt fläckad päls. För ungarnas uppfödande är honan huvudsakligen ansvarig, men hanen hjälper också till. Efter sex veckor har ungarna samma storlek som en vuxen huskatt och börjar att följa föräldrarna på deras vandringar.

Bild 1: Pascal Blachier från Savoie, Frankrike Källa: Svenska Wikipedia 2010-07-04

Annons:
Gittan
7/5/10, 1:46 PM
#1

Ett repektingivande djur.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


[Lilllufsen]
7/5/10, 2:40 PM
#2

en sån katt skulle ja ha hemma

Gittan
7/5/10, 3:56 PM
#3

Tror jag inte att vill när den är fullvuxen

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


[Lilllufsen]
7/5/10, 5:22 PM
#4

Den få va på gården inga probblemm

Upp till toppen
Annons: