Nu är det Norrbottens tur att visa upp sitt eget djur, som är en fågel och heter Lavskrika.
Lavskrika (Perisoreus infaustus) är en kråkfågel som förekommer i lavklädd barrskog från Norge till östra Sibirien, och är en utpräglad stannfågel inom sitt utbredningsområde. Lavskrikan känns igen på sin gråbruna yviga fjäderdräkt, och den har en klar roströd färg på vingteckningarna, stjärten, och övergumpen. Lavskrikan är känd för att vara mycket orädd, och söker sig ofta till människor i skogen för födosök. Den har också spelat en viktig roll i folklore. Lavskrikan är Norrbottens landskapsdjur.
Lavskrikan är mindre än de flesta kråkfåglar, har en genomsnittlig längd på 26-29 centimeter, ett vingspann på 40-46 centimeter och en vikt på 80-95 gram. Den är betydligt mindre än sin släkting nötskrika (Garrulus glandiarius) och något större än björktrast.
Dess mycket yviga fjäderdräkt är gråbrun med en brunsvart hjässa och roströd övergump, liksom stjärtsidorna. Mellersta pennparet på stjärten är askgrått. Även vingknogarna är klart roströda på ovansidan vilket tydligast syns i flykten. Strupen är gråaktig, den svarta näbben är liten och rätt kort och dess befjädring på näsborrarna bildar en liten beige tuss vid pannan. Ögon och tars är svarta. Könen och åldrarna är lika men honan är något mindre och juvenila lavskrikor skiljer sig med ett något brunare ryggparti och mer enfärgad fjäderdräkt.
Flykten är smidig och tystlåten, med glidande inslag och de brukar röra sig från träd till träd. Den kan ofta påminna om en stor mes då den klänger upp och ned i grenarna.
Lavskrikan är en stannfågel som förekommer över större delen av den norra barrskogsregionen från Skandinavien, genom Ryssland österut till Stilla havet.
Lavskrikan var en av de arter som Linné ursprungligen beskrev i sin Systema Naturae från 1700-talet. Han placerade den i gruppen med kråkfåglar under namnet Cractes infaustus.
Text och bilder från wikipedia 100405
Norrbotten har även egen landskapsblomma som heter Åkerbär
Deras landskapsäpple heter Silva
Landskapsinsekten heter Praktsammetslöpare
Landskapssvampen heter Stenmurkla
Vacker fågel trots sin enkelhet. Tack för en itnressant artikel.
Påminner starkt om en nötskrika förutom färgerna då.
Nystartad sajt om jänkare! Wrooom!
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
Intressant att läsa och se den fågeln, inte så att man springer på den varje dag. Oerhört vacker dessutom!
Haha, våran förra schäfer lyckades TRAMPA på en lavskrika en gång. Fågeln skrek (såklart) och schäfern lättade säkert en meter från backen :)
Om jag inte minns helt fel så är det lavskrikan som man oftast kan mata med handen ifall man har tillräckligt mycket tålamod. Jag har aldrig lyckats, men min bror har det :)
Som ni kanske förstår så bor jag i Norrbotten :)
Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se
Norrbotten har även sin Landskapsfisk. En fin liten fisk som förser oss med den verkliga delikatessen.
På länken Delikatessen hittar du vad fisk det är, och vilken delikatess.
Tom
//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.