Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 16982 ggr
sissie
2010-05-05 09:31

Fingerdjur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ett litet djur som har något spöklikt över sig. Fingerdjur lever på Madagaskar och det är för sitt långa smala tredje finger som de fått sitt namn. Fingerdjuret ser ut som en gnagare till viss del men tillhör primaterna.

Ett litet djur som har något spöklikt över sig. Fingerdjur lever på Madagaskar och det är för sitt långa smala tredje finger som de fått sitt namn. Fingerdjuret ser ut som en gnagare till viss del men är mer en apa.

Aye-Aye är ett annat namn de går under. De är inte så speciellt stora med sin vikt på 2-3 kilo. Kroppens längd är runt 40 centimeter plus en svans på 50-60 centimeter.

Fingerdjuret lever ensamma förutom under parning. Ibland kan man se två hanar som är tillsammans men aldrig honor, då de skulle slåss. De är natt aktiva och lever på att fiska efter larver i trädstammar. Deras vassa framtänder hjälper dem att gnaga bort trä så att de med sina långa smala fingrar kan sticka in dem i larvernas gångar och dra fram dem.

Fingerdjuren är mytomspunna och de anses bl a bringa lycka. Om man som vandrare vaknar med huvudet på en kudde av gräs så ska man få större rikedom. Vaknar man med en gräskudde under fötterna så ska man bli offer för en trollkarl.

Vissa invånare av Madagaskar tror också att om man dödar ett fingerdjur så kommer man själv att dö inom ett år. Detta gör att de hjälper fingerdjur som har fastnat i fällor som varit tänkta för andra djur.

Fingerdjuret är trots detta ett hotat djur. De dödas då de tar frukt från fruktodlingar. I vissa delar dödas de också för köttet skull. Flera avelsprogram finns både på Madagaskar och i djurparker utanför Madagaskar för att säkra artens överlevnad. 

Källa: Wikipedia 2010-05-05

Foto: Wikipedia Commond 2010-05-05

Läsa mer: Wikipedia, Answers och National Geographic

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Chestnut
2010-05-05 13:10
#1

Åh, de är så coola!

Med vänliga hälsningar
Chess

medde
2010-05-07 13:19
#2

Men så söta, tack detta var verkligen kul att få läsa.

Klippet är ju helt enormt gullligt

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: