Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 11587 ggr
sissie
2/24/10, 11:59 AM

Ladusvala

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En av våra svenska fåglar. Ett vårtecken är när de anländer tillbaka från Afrika. Ladusvalan finns i nästan hela vårat avlånga land.

Ladusvalan är blåsvart på ryggen och vingarna och har en gräddvit till vit mage och gump. I pannan och på halsen har den en tydlig brun fläck. Stjärten är hos ungfåglarna delad och hos de äldre har den fått sina karakteristiska långa spröt.

Ladusvalans sång är ett ljudligt kvittrande som hörs långt. Maten består av insekter och sådana brukar det finnas gott om runt bondgårdar. Insekterna fångas i flykten. Det är genom deras jakt på insekter som man kan förutspå vädret för resten av dagen. Om svalorna flyger väldigt högt så kommer vädret att fortsätta i vara vackert. Flyger de lägre så att man tydligt kan se dem jaga insekterna så kommer det att mulna på och eventuellt börja regna. Detta p g a luftens fuktighet som i sin tur påverkar hur högt insekterna orkar flyga.

795px-Hirundo_rustica_14105.jpg

Ladusvalan lägger 4-5 ägg i ett skålformat lerbo. Honan ruvar äggen i femton dygn. Sen är det full fart på föräldrarna att förse sina små med mat. När ungarna är cirka tre veckor gamla så är de flygfärdiga och kastar sig ut i världen på egen hand. Då sätter föräldrarna igång med nästa kull. Om vädret är bra och tillgången på föda är stort så kan de hinna med en tredje kull under sommaren.

På hösten samlas de i stora flockar och flyttar söder ut till mellersta och södra Afrika. På våren i april brukar de återvända och då återvänder de till sina barndoms platser.

En gammal skröna från 1600-talet talar om att svalorna på hösten gick i ide på sjöarnas botten eller i myrar. Många har skrivit avhandlingar om detta under denna tid. Cirka 1850 så ändrades det till att man trodde att de flyttade söderut, till varmare trakter över vintern.

Källa: Sveriges Ornitologiska Förening

Bilder: Wikipedia.org

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
2/25/10, 10:18 AM
#1

Svalan är verkligen sommar för mig. Toppen bra artikel!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Chanku
2/25/10, 11:13 AM
#2

Trevlig artikel! Det fanns tidigare en koloni med backsvalor några kilometer här i från. Det finns ett ställe där det är "sandbacke" och höga väggar. Det ser ut som att nån har tagit en tugga ur en kulle om ni förstår hur jag menar. Där på sandväggarna kryllade det av gångar in där backsvalorna häckade. Luften var fylld av svalor. Tyvärr har jag ingen bild, men det var helt otroligt!

De senaste åren jag har varit dit har det dock varit något enstaka bo och senast tror jag inte det var nåt bo alls :/ Har tyvärr sett bildäck och ölburkar, så jag misstänker att våra kära snorungar i byn helt enkelt har stört dom så pass mycket att de bytt boplats :/

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Leffe
3/5/10, 10:59 PM
#3

Svalan är en härligoch vacker fågel - inte bara för att när den kommer kommer sommaren.

medde
3/7/10, 11:29 AM
#4

Tänk så fina och vackra fåglar vi har här i landet

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Gittan
3/9/10, 12:20 PM
#5

En helt underbar fågel. Tycker också som medde att vi har fina fåglar.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


medde
3/9/10, 12:40 PM
#6

#5 Tack!

I bland önskar jag att man hade mera tid och få och kunna studera fåglarna vi har här. Varje gång det komme ren liten fågel för at äta på matbordet vi har här hemma, så står både jag och tösa och glor som två tokar. Lika glada vaje gång vi ser dom kommer för att äta.

Såg nu på sajten överst att dom söker Sajtvärd till en fågelskådnings sajt. Vore verkligen kul om någon tog sig an en sådan fin sajt. Tänk vad man skulle kunna få se och lära sig på den.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Upp till toppen
Annons: