Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 14810 ggr
nera
2009-11-17 21:17

Västmanlands Landskapsdjur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu är det Västmanlands tur att få visa upp sitt landskapsdjur som är Rådjuret. Det är nu dags för del 14 i våran artikelserie.

Rådjuret (Capreolus capreolus) är ett litet hjortdjur (20 till 30 kilogram) med ett hundskallsliknande läte. Hona och hane är lika stora - låg grad av könsdimorfism. Benämningen på en vuxen hane och hona är bock respektive get. Avkomman under ett års ålder kallas kid eller killing. Getter som ännu inte fött kid kallas för smaldjur.

Raadyr.jpg

Rådjur, från fornsvenska radiur, betyder "fläckigt djur". "Rå" kommer av det fornsvenska substantivet "ra" som betyder märke av något slag. Benämningen kan syfta på att unga kid har en skyddsteckning av fläckar. Efter några veckor ersätts dock denna fläckighet av en jämnare färgning. Bland de svenska hjortdjuren är det bara den inplanterade dovhjorten som har tydliga fläckar på kroppssidorna även som vuxet djur.

Det europeiska rådjurets utbredningsområde sträcker sig från Atlantkusten i väst till Uralbergen i öst. Det saknas på Irland. Högsta tätheter finns i norra kontinentala Europa och södra Skandinavien.

Rådjuret finns i nästan alla naturliga miljöer i Europa, vilket visar dess enorma anpassningsförmåga. Arten finns i såväl löv- som barrskog, torra medelhavsskogar, ljunghedar och våtmarker. Endast i alpina områden ovan trädgränsen och de helt öppna jordbruksområdena är rådjuret fåtaligt. I norra Sverige kan rådjursstammen växa markant under vissa år, medan den hastigt minskar under kalla vintrar.

Sibiriskt rådjur, en närbesläktad art, har ett utbredningsområde som är endast något överlappande söder om Ural men i övrigt östligare.

I Skandinavien har arten förekommit sedan den senaste istiden (cirka 10 000 år sedan) men bestånden har varierat kraftigt i storlek och rådjuret har åtminstone i Sverige och Norge passerat minst en flaskhals (då arten varit i det närmaste utrotad). I historisk tid utbredde sig arten över hela Götaland och Svealand. Under sent 1700-tal, när allmogens rätt att jaga släpptes fri (av Gustav III) efter att tidigare varit begränsad till adeln, utrotades i det närmaste rådjuret.

Rådjurets sociala system kan enklast beskrivas som att den är ett ensamlevande djur. Geten lever tillsammans med sitt/sina årskid i ett begränsat hemområde av cirka 25 till 150 hektars storlek och ses sällan i sällskap med andra vuxna djur, förutom under brunsten.

Till skillnad från geten lever den vuxna bocken, från cirka 2 års ålder, under cirka 7 månader av året (mars till september) i ett revir som försvaras och vaktas aktivt mot andra bockar. Storleken på ett sådant revir varierar kraftigt men är i allmänhet 1,5 gånger större än getens.

Under övrig tid på året, oktober till februari, lever bocken ett stillsamt liv som i mycket påminner om getens. I jordbrukslandskap kan man dock vintertid se större grupper av rådjur (10-20 djur) som åtminstone periodvis går tillsammans i födosök.

Text och bilder från wikipedia 091117

HÄR kan du läsa mer om Rådjuret

Bilder på Rådjur

Västmanlands landskapsblomma heter Mistel (wikipedia 091117)

Deras landskapsäpple heter Fagerö (wikipedia 091117)

Landskapinsekten heter Boknätfjäril (wikipedia 091117)

och deras landskapsvamp heter Trattkantarell (wikipedia 091117)

Annons:
nera
2009-11-17 21:22
#1

Västmanland har även en egen landskapsfisk, som du kan läsa om härinne hos TomB, på Flugfiske sajten.

Glad

AndreasS
2009-11-18 13:09
#2

Äntligen mitt sköna Västmanland.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

medde
2009-11-18 13:11
#3

En super artikel igen. Rådjuret är så vackert. Kul att få läsa

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

sissie
2010-02-26 08:47
#4

Rådjuren har det inte lätt denna vinter. Många stödmatar dem. Om du vill stödmata dem så tänk på att hö är ingenting för dem just nu. Det är bättre att köpa foderpellets hos Lantmännen.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Upp till toppen
Annons: