Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 11818 ggr
sissie
2/3/10, 12:41 PM

Nordamerikansk kortsvansad näbbmus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nordamerikansk kortsvansad näbbmus – Northern short-tailed shrew, lever i trädgårdar i nordamerika. Därav namnet. En riktig lite argbigga som inte räds ormar.

Näbbmusen blir ungefär 7,5 - 10,5 cm lång plus en svans på cirka 2 - 3 cm. Vikten är ynkliga 15-30 gram. Pälsens färg är grå/blyertsgrå. Ser mest ut som en vanlig mus men saknar svans.

Den trivs i trädgårdar där det är lätt att hitta mat under grönsakerna och bland buskarna. Den lever mestadels på småkryp och smådjur t ex salamandrar. Deras ämnesomsättning är så hög att det kan vara rent livsfarligt för den att missa ett mål mat.

800px-Blarina_brevicauda_2.jpg

Deras saliv är giftig så de tvekar inte att ge sig på större djur som ormar. Speciellt ormar som tror att de kan ta näbbusen till lunch. Det slutar ofta att ormen själv blir lunch till näbbmusen. Näbbmusens saliv paralyserar offrets muskler och förlamar denne. Giftet är inte dödligt för människan men ger ordentlig smärta i flera dagar.

Näbbmusen är en enstöring precis som guldhamstrar. Möter de en annan näbbmus på sitt territorium så går de gärna till anfall. Så de är riktiga argbiggor.

De får ungefär 3 kullar per år och kullarna består av 3 - 10 ungar. Vanligast är dock 5 - 7 ungar. Och det behövs många som överlever då de själva endast lever något år.

Bilder:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Blarina_brevicauda_2.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Blarina_brevicauda.jpg

Källa:

http://www.answers.com/topic/northern-short-tailed-shrew

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
StefanW
2/3/10, 8:50 PM
#1

Vilka små ögon!

Stefan - Modellbyggare

Chanku
2/4/10, 1:22 PM
#2

Näbbmöss är mer släkt med igelkottar och mullvadar, jämfört med en vanlig mus. Näbbmöss (tror alla har det iallafall) har körtlar på sidorna vilket gör att de smakar äckligt. Det är orsaken till att man ofta hittar "hela" döda näbbmöss.

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

sissie
2/4/10, 2:05 PM
#3

Hört det också.

Har också hört att om man har en näbbmus i "huset" så flyr alla andra möss och råttor så man slipper dem.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Upp till toppen
Annons: