Nu har det blivit dags för del 8 i artikelserien om Landskapsdjuren. Denna gång är det Dalslands tur att få visa upp Korpen.
Korp (Corvus corax) är en stor, svart kråkfågel. Den återfinns över norra halvklotet och är den mest spridda av alla kråkfåglar. Det finns åtta underarter med liten variation i utseende, men senare forskning har visat betydande genetiska skillnader mellan populationer från olika områden.
Korpen är en av de två största kråkfåglarna, jämte den afrikanska tjocknäbbade korpen (Corvus crassirostris), och troligen den tyngsta av alla tättingar. En vuxen fågel är mellan 56 och 69 centimeter lång och väger 0,69 till 1,63 kilo. Korpar blir i naturen omkring 10 till 15 år, men livslängder på upp till 40 år har noterats. Unga fåglar lever ofta i mindre flockar, men senare i livet bildar de livslånga par. Varje par försvarar ett revir.
Korpen har samexisterat med människor i tusentals år, och har i vissa områden varit så framgångsrik att den betraktas som ett skadedjur. En del av dess framgång beror på dess allsidiga kost. Korpar är extremt mångsidiga och opportunistiska när det gäller att hitta näringskällor. De livnär sig av as, insekter och matavfall, förutom spannmål, bär, frukt och små djur.
Man har iakttagit några anmärkningsvärda bedrifter i problemlösning hos denna art, vilket har lett till uppfattningen att den är mycket intelligent. Under lång tid har den förekommit i mytologi, folklore, konst och litteratur. I många kulturer, bland andra i Norden, forntida Irland och Wales, Bhutan och längs Nordamerikas nordvästkust har korpen vördats som andlig varelse eller gud. Korpen är även Bhutans nationalfågel.
( För den som inte vet så är Konungariket Bhutan ett kungadöme i södra Asien som gränsar till Kina i norr och Indien i syd. Det inhemska namnet på landet är Druk Yul (uttalat dro y) vilket betyder "Drakens land"; landet kallas också Druk Tsendhen, "Åskdrakens land".)
Korp är ett ljudhärmande ord, som tycks vara en nybildning i nordiska språk. På fornsvenska hette korp ramn, vilket bevarats i adjektivet ramsvart och ännu förekommer dialektalt. Det har även gett upphov till flera namn på geografiska platser, exempelvis Ramberget. På nynorska heter korp fortfarande ramn, medan det på danska och norskt bokmål heter ravn. På isländska (och fornvästnordiska) heter korp hrafn och på Järsbergsstenen finns personnamnet Harabanar, vilket anses vara en urnordisk form av ordet. Besläktade är tyskans Rabe (fornhögtyska hraban) och engelskans raven (fornengelska hræfn).
Här kan du läsa mer om Korpen i både Myt och verklighet
Flera Bilder på Korpen
Bilder och text Wikipedia 091007)
Dalsland har även sin egen landskapsblomma som heter Förgätmigej (wikipedia 091007)
Och deras landskapsäpple heter Oranie (wikipedia 091007)
Landskapsinsekten heter Aspfjäril (wikipedia 091007)
Landskapssvampen heter Smörsopp (wikipedia 091007)
Är det inte en kråka som är med i Vi på Saltkråkan?
Nystartad sajt om jänkare! Wrooom!
Tänk om man kunde ha en hornsimpa i akvarium. Den var ju riktigt läcker. Såg ut som en drake i fiskform.
Nystartad sajt om jänkare! Wrooom!
Men håll med om att den var vacker.
Nystartad sajt om jänkare! Wrooom!