Annons:
Etikettorganisationer
Läst 6268 ggr
nera
2009-12-23 22:23

Naturskyddsföreningen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Naturskyddsföreningen är en organisation som försöker göra väl för både våran natur och våra djur därute i skogen. Jag är själv medlem däri och tänkte berätta lite om den.

Naturskyddsföreningen (SNF), tidigare Svenska Naturskyddsföreningen, är en förening i Sverige som arbetar med natur och miljöfrågor. Föreningen är uppdelad i 23 länsförbund och 275 kommunkretsar, totalt har föreningen 184 000 medlemmar.

Föreningen bildades 1909 av ett antal professorer och andra naturintresserade och firar 100-årsjubileum under 2009. Den grundades bland annat av Rutger Sernander som hade en ledande ställning i föreningen tills han dog 1944. Författaren Sten Selander var under många år föreningens ordförande.

Klicka för stor bild

Under den första perioden sysslade man främst med att skydda olika naturområden samt hotade arter. I takt med att nya miljöproblem fått uppmärksamhet har verksamheten förändrats. Naturskyddsföreningen var med och drev fram stora delar av den moderna miljölagstiftningen och att myndigheter som Naturvårdsverket bildades.

Idag arbetar Naturskyddsföreningen med att stärka naturkänslan och kärleken till naturen parallellt med politisk påverkan och en bred internationell verksamhet. Föreningen samarbetar med andra miljöorganisationer inom EU, men har också partnersamverkan med miljöorganisationer i Öst och Syd med stöd från SIDA.

Klicka för stor bild

Konsumentmakt för att påverka producenter och handel att ta ett större mijöansvar, är en viktig del i verksamheten. Organisationen ligger bl a bakom Miljövänliga Veckan som varje år anordnas vecka 40 och den självständiga miljömärkningen Bra Miljöval samt Naturens Bästa.

Naturskyddsföreningens symbol är en pilgrimsfalk, en av de arter som påverkats starkt av gifter och som föreningen räddat i Sverige genom bl a boövervakning och avelsverksamhet. Fältbiologerna som är en fristående ungdomsorganisation till Naturskyddsföreningen bildades 1947.

Text wikipedia 981223

Bilder, Fotoakuten

Annons:
sissie
2009-12-23 23:24
#1

Åh. Där var jag med några år. Det borde man bli igen. Inte någon större kostnad om jag minns rätt. Plus att man fick en mycket trevlig årsbok som var unik.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
2009-12-24 21:08
#2

Väldigt bra och fraför nyttig att det  kommer ut lite info om detta. Många vet dom finns med inte mycket mera.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

StefanW
2010-01-06 14:13
#3

Nyttig och intressant artikel! De behövs som motpol mot andra intressen som kanske inte alltid sätter djurens väl och ve i första rummet.

För de som vill fördjupa sig lite till om dem så lägger jag in en länk till deras hemsida: Svenska Naturskyddsföreningen

Stefan - Modellbyggare

medde
2010-01-09 00:11
#4

Tack för länken StefanW, En riktigt viktig länk tycker jag.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: