Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 11528 ggr
SwedenZoo
7/23/09, 2:20 PM

Spanskt lodjur

Det spanska lodjuret fanns tidigare utspritt över stora delar av Iberiska halvön. Nu finns dessa mytomspunna djur kvar i några få nationalparker i Spanien.

Det spanska lodjuret räknas som det mest hotade kattdjuret i världen. Endast runt 100 till 150 individer återfinns i Spaniens vildmark. Enligt en talesman på WWF Spanien finns bara tre stabila populationer spanska Lodjur kvar, och enligt den senaste rapporten kan det röra sig om så få som 100 djur.

FAKTA:

Det spanska lodjuret är ungefär hälften så stor som deras svenska släkting. Spanska Lodjur livnär sig främst på vildkaniner, som tidigare var vanliga i södra Spanien. Den kan också döda konkurrenter som mungo, räv och förvildade katter och hundar.

En vuxen hona väger bara 10 kg och en hane cirka 13. Honan uppnår en längd på 88 cm medan hanen blir kring en meter. Med sin fläckiga päls kamouflerar den sig bra i torra buskomården.

 HOT:

Trots att det spanska lodjuret är skyddat utsätts arten, som många andra djur, för människan. De fastnar i kaninfällor, men också den ökande biltrafiken är ett problem. I södra Spanien finns en nationalpark kallad Donana. Här finns Spaniens största population spanska Lodjur. Parken grundades på1960-talet av bland andra WWF.

Källa:

WWF Sverige

FILM: SPANSKT LODJUR

Bild sökes!

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

Annons:
medde
8/24/09, 12:45 PM
#1

Tack Swedenzoo för artikeln. Toppen bra!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
8/24/09, 11:01 PM
#2

Alltid lika roligt att få läsa om olika djur = )

medde
8/24/09, 11:22 PM
#3

Visst är det så.Underbara djur

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: