Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 8178 ggr
Gittan
11/8/15, 12:00 PM

Pungräv

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Pungräven är en klätterpungdjur som finns på hela den australiska kontinenten samt på ön Tasmanien och på mindre öar i samma region.

Allmänt

Pungrävarna är robusta djur med en kroppslängd 32 till 60 centimeter samt en lång och yvig svans som kan vara upp till 35 cm. Viktmässigt handlar det om 1,3 till 5 kilo. Den mjuka och ulliga pälsen har en färg som varierar mellan grå, vit, brun och svart. Öronen är trekantiga och svansen saknar hår vid undersidan av bakre delen och används som gripverktyg. Maten består av blad, frukter och växternas utskott samt insekter och mindre ryggradsdjur som fåglar. Det finns fem arter.

Beroende på art och utbredningsområde parar sig honor en eller flera gånger per år. Efter dräktigheten som varar i 16 till 18 dagar föds vanligen en unge, sällan tvillingar. Honans pung är bra utvecklad, har två spenar och öppningen framåt. Ungdjuret lämnar efter fyra till sju månader pungen och efter sex till tio månader slutar honan att ge di. Könsmognaden infaller under andra eller tredje levnadsåret men bara 25 procent av de nyfödda ungdjuren blir vuxen. Livslängden för pungrävar ligger mellan 10 och 15 år.

Rävkusu

Foto 2: Rävkusu

Rävkusuen favoritmiljö är en miljö med träd eller buskage. Trots det så kan den mycket väl finna sig till rätta i omgivningar där det är mycket mänsklig bebyggelse. Där håller de till i mursprickor. Inte nog med det den kan till och med vara på vindar och liknade ställen i bebodda hus.

Rävkusuens förmåga att klara sig under nästan alla villkor är nog det som gjort att den finns kvar i våra dagar. Rävkusuerna hade länge blivit jade av människor på grund av det eftertraktade och dyrbara skinnet. Det är skinnet som gjort att rävkusun gått under flera namn bland flera australisk bäver, australisk skunk, och adelaide chinchilla.

 Djuret finns över nästan hela Australien med undantag av de allra nordligaste delarna samt på Nya Zeeland dit den infördes till Nya Zeeland 1858. Man hoppades på att få ett värdefullt pälsdjur. Det fick man för den fann sig väl till rätta på Nya Zeeland. Nästan för bra! Den förökade sig så snabbt att de så småningom ställde till med stor skadegörelse på åkrar och odlingar.

Kortörad rävkusu

Foto 3: Hundkusu

Den kortörade rävkusun går också under namnet hundkusu. Den är långt ifrån lika allmän som den vanliga rävkusun. Djuret lever nära kusten i sydöstra Australien. Där håller den helst till i högre belägna områden. Hundkusuen är mörkare än rävkusuen och pälsen har aldrig varit lika eftertraktad.

Nordlig pungräv

Bild 4: Nordlig pungräv

Den nordliga pungräven finns i norra Australien. Närmare bestämt i delstarena Northern Territory och Western Australia samt på några öar i närheten.

Trichosurus johnstonii

Foto 5: Trichorurus johnstonii

Den här rackaren håller till i nordöstra Queensland.

Trichosurus cunninghamii

Den här pungräven hittar man i Victoria. Den håller till i låglandet och upp till 1300 meter höga bergstrakter. Den föredrar där olika slags skogar och människans skogsbruksområden.

Den vilar i håligheter i träden samt i bergsprickor. Honan är dräktig i 15 till 17 dagar. Oftast föder hon bara en unge, som stannar i moderns pung i fem till sex månader.

Foto 2: "Creating habitat for wildlife such as the Brushtail possum (8065737659)" by Brisbane City Council - Creating habitat for wildlife such as the Brushtail possumUploaded by russavia. Licensed under CC BY 2.0 via Commons -https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Creating_habitat_for_wildlife_such_as_the_Brushtail_possum_(8065737659).jpg#/media/File:Creating_habitat_for_wildlife_such_as_the_Brushtail_possum_(8065737659).jpg.jpg) Foto 4: "Northen brushtail possum eating an apple" av Scarlet23 at engelska Wikipedia. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons -https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Northen_brushtail_possum_eating_an_apple.jpg#/media/File:Northen_brushtail_possum_eating_an_apple.jpg Foto 5: "Coppery Brushtail Possum (3625102158)" av Greg Schechter from San Francisco, USA - Coppery Brushtail PossumUploaded by Magnus Manske. Licensierad under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons -https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coppery_Brushtail_Possum_(3625102158).jpg#/media/File:Coppery_Brushtail_Possum_(3625102158).jpg.jpg) Källa: Wikipedia 6 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Ing-Marie
11/10/15, 9:45 PM
#1

Måste säga den ser söt ut.

Upp till toppen
Annons: