Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 9788 ggr
Gittan
2015-10-15, 12:40

Sparvfalk

Den lilla sparvfalken kallas också för amerikansk tornfalk. Den skiljer sig från andra falkar då ryggen och stjärtens ovansida är lysande röd.

Finns i olika miljöer

Sparvfalkarna finns över stora delar av Nord- och Sydamerika. Här lever de i öppen terräng, ja i all typ av miljö utom i täta skogar. De kan leva i torra trakter och klara sig utan vatten ganska lång tid. Fågeln trivs om den har lugn och ro samt gott om stolpar och pinnar. På dessa kan de spana efter byte. Under dagens hetaste timmar sitter de och slöar på en skuggig plats.

Spaning och byte

Sparvfalken har en elegant och snabb flykt när den i skymningen spanar efter byten. Den kan stanna upp och ryttla i luften. Fast det vanligaste är att den sitter på en utsiktspost och spanar efter byte. Födan varierar med årstiderna. På sommaren blir det stora insekter samt skorpioner och spindlar. Ödlor och grodor äts också med största förtjusning. Under vintern är det möss och fåglar upp till en sparvs storlek som är födan. Sparvar är huvudfödan.

En stöddig liten fågel

Sparvfalken är en livlig och aggressiv fågel. Den är högljudd och man kan höra dess skrik över hela området. Den försvarar området runt boet. Den driver till och med bort andra rovfåglar som vågar komma nära boet. Det spelar ingen roll hur stor inkräktaren är.

Häckning

När det är häckningstid bildar sparvfakarna små flockar på fyra till fem fåglar. Hanarna utför en massa akrobatik i luften för att få honornas uppmärksamhet. När parningsceremonin är avslutad upplöses flockarna i par. Efter parningen tar det cirka sex veckor innan äggläggningen sker.

Makarna hjälps åt att utse en boplats. De är inte kräsna. Det går bra med ett övergivet hackspettbo, ett naturligt hål i en trädstam eller en spricka i en mur. Honan lägger fyra till fem vita eller gräddfärgade mörkfläckiga ägg. Det är honan som tar hand om ruvningen, men hon kan bli avlöst av hanen.

Ungarna

Efter 29 till 30 dagar kläcks ungarna. Honan vårdar dem omsorgsfullt och fördelar maten mellan dem. Det är hanen som försörjer honan och ungarna. Efter 20 dagar får ungarna själva klara av att stycka maten. Familjen håller ihop ännu ett par veckor efter det ungarna lämnat boet.
______________________________________________________
Ordning: Falkfåglar. Falconiformes Familj: Falkfåglar, Falconidae Underfamilj: Egentliga falkar, Falconinae Släkte: Falco Art: Sparvfalk, Falco sparverius
________________________________________________________

_Foton: "Female American Kestrel" resp "AmericanKestrel02" Photo by Greg Hume (Greg5030) - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Female_American_Kestrel.jpg#/media/File:Female_American_Kestrel.jpg resp https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AmericanKestrel02.jpg#/media/File:AmericanKestrel02.jpg_

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
2015-10-15, 20:31
#1

Snygg fågel!

Ha en bra dag

Sport iFokus

Upp till toppen
Annons: