Annons:
Etikettdjurparker
Läst 3571 ggr
Leffe
8/8/15, 11:55 AM

Kolmårdens nya tungviktare

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Via ett avelsprogram europeiska djurparker emellan, har Kolmården fått ett välkommet tillskott till elefantflocken. Nu har den ståtlige elefanttjuren Tonsak, som väger hela 4,2 ton, anlänt till Kolmården.

Kolmården är medlem i EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) som bedriver ett flertal avelsprogram. Målet med dessa program är att samordna avelsverksamheten för hotade arter som hålls i europeiska djurparker. Som ett led i ett sådant EEP-program (European Endangered Species Programme) har nu Kolmården tilldelats elefanttjuren Tonsak. Förhoppningen är att Kolmårdens elefantkor Bua och Sao Noi så småningom ska bli dräktiga och föda kalvar.

Tonsak anlände till Kolmården den 8 juli. Då påbörjades det noggranna och omsorgsfulla arbetet med att låta Tonsak acklimatisera sig till den nya miljön och att integrera honom med parkens övriga elefanter.

- Vårt introduktionsprogram har startat mycket bra. Tonsak är social och har snabbt acklimatiserat sig till miljön på Kolosseum, säger Tommy Karlsson, operativ chef på elefantanläggningen. Varje dag är en lärdom för oss då vi inte hanterat en elefanttjur av Tonsaks storlek tidigare. Utmaningen är att snabbt lära känna hans signaler för att kunna läsa av hur han reagerar på vår kommunikation och hantering.

Tonsak (f 1998) är 17 år och kommer från Köpenhamn Zoo i Danmark. Tonsak kom till Danmark i november 2001 från Thailand. Drottning Margrethe i Danmark hade fått elefanthanen som en gåva av Thailands kung. Bua (f 1997) och Sao Noi (f 1996) kom till Kolmården våren 2004. Också de från Thailand efter att kung Carl XV1 Gustaf hade fått de två elefanterna i gåva av kungen i Thailand.

Arbetet med bevarande av arter är en av Kolmården främsta och viktigaste arbetsuppgifter. För att ta hand om de djur som ingår i olika bevarandeprojekt är djurparkens uppgift att se till att djuren mår bra, att de har ett så naturligt liv som möjligt och att de får förutsättningarna att föda upp sina ungar på bästa sätt samt bidra till att populationen hålls sund och stabil.

**Fakta om asiatisk elefant
**Klass: Däggdjur
Ordning: Elefantdjur
Familj: Elefanter
Livsmiljö: Regnskog
Levnadssätt: Flock
Föda: Gräs, rötter, grenar
Kroppslängd: 550 - 640 cm
Mankhöjd: 250 - 300 cm
Vikt (hane): 4 ton
Vikt (hona): 2-3 ton
Dräktighetstid: 22 månader
Antal ungar: 1/kull
Livslängd: 65 år

För mer information
Tommy Karlsson, Operativ chef på Kolosseum på Kolmården, tommy.karlsson@kolmarden.com, 010-708 75 90.

Foto: Kolmårdens Djurpark
Pressmeddelande 2015-08-07

Annons:
kamera0710
8/8/15, 12:06 PM
#1

Kanske blir lite skillnad mot den förra tjuren Brahma, som fick avlivas pga TBC. Han var ju en av världens få elefanttjurar som man kunde ha närkontakt med. De allra flesta elefanttjurar kan man ju inte gå in till.

Lasse
8/8/15, 12:36 PM
#2

Hoppas det går som det är tänkt.


Catwoman
8/8/15, 10:41 PM
#3

Det är en tung elefant

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

[Blue_Lugia]
8/8/15, 11:39 PM
#4

#1 Det var något nytt, hur kan det komma sig? Är dom tjurigare av sig?

Bettan
8/10/15, 12:14 AM
#5

Vad bra att han kommit.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Upp till toppen
Annons: