Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 3829 ggr
Gittan
2015-07-16 14:41

Bonobo

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är en bonobo? Jo, det är en dvärgschimpans.

Då kommer nästa fråga: Dvärgschimpans? En bra fråga då de inte är så mycket mindre än de stora chimpanserna, men en gång i tiden var de mindre och spädare. En gång i tiden låter länge sedan, men man upptäckte dem första gången 1929. Hur som helst så har i dagsläget hanarna en kroppslängd (huvud och bål) på 73 till 83 cm och en vikt på 40 till 45 kg. Honorna blir 70 till 76 cm långa och ungefär 30 kg tunga.

Bonobons päls är svartbrun och den har ljusröda läppar. När den blir vuxen får den ett tunt vitt helskägg.

Bonobon uppträdande skiljer sig mycket från de vanliga schimpanserna. Ett exempel är att det är honan som inbjuder hanen till parning. Honan lägger sig helt enkelt på rygg och man kan säga att hon tar emot honom med öppna armar.

När vi nu är inne på detta med parning. Honan föder en unge ungefär vart femte år. Ungens utveckling går sakta. Först vid 1,5 års ålder börjar den leka med andra ungar. Om ungen är en hona blir hon könsmogen vid sju års ålder och då börjar hennes vandring för att hitta en ny grupp att leva med. Detta gör att inavel undviks.

Bonobon äter huvudsakligen frukter. Även andra växtdelar som blad, frön, blommor och trädmärg ingår i födan. Födan kompletteras med olika ryggradslösa djur som termiter eller insektslarver och med mindre ryggradsdjur, upp till dykarantilopernas storlek.

Bonobon lever i Cuvette Centrale-regionen i Kongo-Kinshasa, en region som avgränsas av floderna Kasai och Sankuru i söder, Lomami i öster samt Kongofloden i norr och väst. I området finns de enda bonoboerna i världen. Bonobon lever i fuktiga och mera torra skogar. Några av dessa skogar översvämmas tidvis och liknar träskmarker. Största delen av utbredningsområdet ligger 300 till 700 meter över havet. 

Foto: Pierre Fidenci. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license. Källa: Wikipedia 16 juli 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Gittan
2015-07-16 22:43
#1

En video

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


kamera0710
2015-07-17 08:56
#2

En annan skillnad är att hos bonobon syns det inte när honorna är brunstiga, och eftersom de har mycket sexuell aktivitet kan hannarna inte veta om de är far till ungar eller inte. Så kallat infanticid (barnamord) har noterats många gånger hos schimpansen men inte en enda gång hos bonobon.

Catwoman
2015-07-20 21:22
#3

De verkar häftiga.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Upp till toppen
Annons: