Annons:
Etikettövrigt
Läst 3717 ggr
Gittan
2015-06-26 23:45

Mormyrid

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Under regntiden översvämmas Afrikas låglandet och det bildas grunda och grumliga träsk och dammar. I dessa vatten kan man finna några fiskar med speciellt utseende.

Det är mormyriderna det hela handlar om.- Dessa fiskar har en snaberl som är otroligt lång i förhållande till kroppslängden. Precis som för elefanterna har snabeln viktiga uppgifter för fiskarna. Snabeln kan nosa fram maskar, insektslarver och andra ryggradslösa djur på sjöbotten. Snabeln är också ett orienteringsorgan, som gör dert möjligt för fisken att hitta i vattenvegetationens labyrinter som finns i träsket. Den registrerar vattendjupet och uppfattar om fiender, i form av större rovfiskar, närmar sig. Snabelns muskelvävnad har i spetsen utvecklats till en generator som kan avge elektriska stötar och skapa elektriskt fält. Detta hjälper fisken i orienteringen.

Var finns då mormyriderna?

Schittuis' nilgädda
Vanligaste platsen är i Nilen. Den blir 10 cm lång. Kroppen är silvervit. Från ryggen till stjärtfenan löper ett svart tvärstreck.

Tapirmormyrid
Den håller till i Nilen och blir 70 cm lång. Den mörka kroppen har vackra teckningar.

Rödnosad mormyrid
Den här mormyriden håller till i Kongos vattendrag. Det är en mörk fisk med ett par ljusa tvärband från ryggen till analfenan. Längden på fisken är 40-50 cm.

Elefantsnabelfisk
Håller också till i Kongoområdet. Den blir 40-50 cm lång och har en silvergrå kropp.

Foto: User:Billlion. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2015-06-27 11:43
Upp till toppen
Annons: