Annons:
Etikettnationalparker
Läst 6008 ggr
Gittan
2012-10-17 02:21

Hon kommer alltid att finnas där

Kenyas nationalparker underhålls och vaktas sedan 1990 av Kenya Wildlife Services, KWS. Bland nationalparkerna finns så skilda naturformer som öken och regnskog. Många djurarter som finns där minskade katastrofalt i antal på grund av människan. Det blev bättre när området blev nationalpark och övervakas av vakter. Vad man än gör för att bevara djuren så skulle det nog inte gå om det inte finns ledare bland djuren.

Elefant med kalv

Jag ska nu berätta om en av de största, både till storlek, styrka och visdom. Elefanthonan, Echo, föddes 1945 och kom att ha otroliga ledaregenskaper. Redan vid 23 års ålder blev hon ledare för flocken eller familjen.

Med utomordentlig visdom, nåd och lojalitet ledde hon familjen genom torka, svält och tragedier i Amboseli. Hon blev känd för miljontals människor genom David Attenboroughs filmer. Studien av Echo och hennes familj leddes av amerikanska Cynthia Moss, en världsberömd elefantexpert. Hon började följa Echo 1973. Echo födde åtta kalvar.

Här kommer lite om Echos storhet

1990 föddes sonen Ely, en stor kalv, som hade det trångt i livmodern och benen hade inte tillräckligt med utrymme för att utvecklas riktigt. Normalt står en kalv inom 30 minuter, men Ely kunde bara stappla på knä. Övriga familjemedlemmar vandrade en bit för att hitta mat och vatten. Echo vägrade lämna sin kalv. Elys äldre syster stannade också kvar för att hjälpa sin mamma. Efter tre dagar lyckade Ely äntligen stå och gå.

1994 kidnappade en hona från en annan grupp Echos dotter Ebone. Hon tog kalven för att visa sin makt. Echo samlade de största honorna i sin flock och räddade sin kalv.

År 2000 blev dottern Erin skadad och en infektion spred sig i såret ned till benen. Det blev smärtsamt att gå och jobbigare och jobbigare att låta den 19 månader gamla sonen dia henne. Echo gick under den tiden aldrig längre bort än en mil. Tyvärr blev Erin svagare och svagare. Till slut var Echo tvungen leda bort sitt barnbarn från sin döende moder för att han skulle få mat och vatten. Det var sista gången Echo såg sin dotter levande.

Mycket av det människan idag vet om elefanterna är tack vare Echo. Överlevnad, ledarskap och lojalitet. En sådan kärlek, förutseende och visdom som forskarna inte trodde  kunde tillskrivas djur. Detta har ändrats mycket tack vare Echo.

2009 började Echo känna av ålderdomen. Hon var fortfarande en respekterad ledare. I maj 2009 la hon sig ned för att vila i lugn och ro. Hon visste nu att flocken skulle fortsätta leva och använda det hon lärt dem. I vetskap om att hon givit dem en gåva där hennes syster Ella skulle förvalta hennes kunskaper och färdigheter somnade hon in i skuggan av berget Kilimanjaro.

Sägas kan att Ella blev flockens nya ledare och ledde dem genom en svår och lång torka där alla 34 vuxna familjemedlemmarna överlevde.

Jag slutar med Cynthia Moss ord: “She was a special elephant, there’s no doubt about it. She was just a lovely being. She gave us a lot of joy and filled us with wonder.”

Fotot är taget av Sandra Fenley på safari i Kenyas nationalpark. Vem vet det är kanske Echo med en av sina kalvar.

Foto: GFDL-WITH-DISCLAIMERS; Released under the GNU Free Documentation License Källa: The Sun

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Gittan
2012-10-17 02:22
#1

Echos sista minut innan hon somnar in.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Bettan
2012-10-17 03:35
#2

Elefanter är det mest fantastiska djur som finns och Echo var helt otrolig.

Ha en bra dag

Sport iFokus

medde
2012-10-17 09:27
#3

Inte utan det blev sved till i ögonen då jag läste den här artikel av sorg och vemod. Samtidigt en så beundran för denna elefant som verkigen Echo var. För inte kan man se filmerna om henne och bli så imponernad av denna undebara elefant. Vacker som dröm och vilken underbar och duktig matriark hon var för sin flock.

Bugar djur innför GittanL för den här artikeln, En artikel som inte kan lämna någon helt oberörd.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

gromar1942
2013-05-05 15:27
#4

Sorgligt men fint.😕

Aktion, historik, fantasi. Ja allt finns på Vilda Västern iFokus

Leffe
2015-06-06 14:18
#5

Har precis sett "Världens fakta: Echo - den oförglömliga elefanten" i SVT2. Vilken otrolig elefant och ledare.

Bettan
2015-06-12 17:15
#6

Elefanter är helt fantastiska djur.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Annons:
Gittan
2015-06-13 16:16
#7

Jag kan bara instämma.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Upp till toppen
Annons: