Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 8700 ggr
Ing-Marie
2015-05-08 00:27

Tvättbjörn

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Man kan se en grupp av dessa små, knubbiga och energiska varelser, med sina svartvita ansikten, sitta på huk ätande vid en flodstrand.

Man ser att tvättbjörnen hela tiden sitter och sysslar med något med framtassarna. Fingrarna är väl utvecklade samt känsliga och de undersöker nyfiket allt. Ta maten som exempel. Den undersöks och sönderdelas länge innan den hamnar i munnen.

Tvättbjörnens intelligens överstiger både kattens och hundens. Den har en intelligens som står aporna ganska nära. Tvättbjörnen har inga problem att öppna en dörr genom att trycka ned handtaget. Den lyfter på en bräda för att se vad som finns i lådan. Den knyter enkelt upp en knut. Den kan till och med skruva av locken på burkar för att komma åt innehållet. Tvättbjörnen är otroligt nyfiken och sticker näsan i allt samt löser en mängd problem för att stilla sin nyfikenhet.

Det finns en sak som gjort tvättbjörnen känd och det är det som gett den dess namn. Den stoppar ned födan i vatten och rör om födan i vattnet. Det verkar som den tvättar maten. Först trodde man att denna vana att tvätta maten berodde på att deras spottkörtlar var dåligt utvecklade, men det visade sig senare att så inte var fallet. Då kom teorin att tvättbjörnens känsel fungerade bättre när deras fingrar var våta. Med andra ord att det egentligen bara fingrarna som skulle stoppas i vattnet och att maten bara földe med ned i vattnet. 

Foto: Hollingsworth John and Karen, U.S. Fish and Wildlife Service

Då kom frågan varför tvättbjörnen så noga gnuggar bort dy och lera från bytet. Nu kom det fram rön att detta med att tvätta maten bara gjordes av tvättbjörnar i fångenskap. Det stämde inte. Det senaste man kommit fram till är att tvättbjörnarna till största delen lever av byten som de tar upp ur dyiga och gyttjiga bottnar såsom fisk, grodor och kräftor. Dessa är så smutsiga att tvättbjörnen helt enkelt måste göra dem rena innan de kan ätas upp.

Tvättbjörnarna är mycket anpassningsbara och de äter nästan allt. De har därför kunnat finna sig tillrätta i massor av olika miljöer. De har till och med anpassat sig till sådana miljöförändringar människorna genomfört. Från början höll tvättbjörnarna till i skogstrakter där det fanns gott om vatten. Många av dessa områden har med tiden ombildats till jordbruksområden. Trots det finns tvättbjörnarna kvar.

På våren äter tvättbjörnarna mest kaniner, ekorrar, fåglar och bäverungar. De klättrar bra i träden vilket gör att de kanplundra fågelbon på både ägg och ungar. På sommaren förändras dieten och utgörs då av växter till 80 procent och resterande procenten av kräftor och grodor. Håller tvättbjörnen till i närheten av hav eller sjöar äter den mycket ostron och musslor. Den är otroligt skicklig på att öppna skalet. Den jagar sköldpaddor och gräver fram de nylagda äggen ur sanden och äter upp dem. På hösten, innan det är dags för vintersömn, blir det massor av insekter och ekollon.

Parningstiden infaller i januari-februari. Hanarna parar sig med flera honor. Efter parningen faller honan ner i en nästan medvetslös sömn. Hon vaknar först då våren närmar sig. Hanen har kortare vintersömn.

Dräktighetstiden är 60-70 dygn. Honan föder sina ungar i en i förväg inrättad håla i till exempel ett träd. Ungarna föds med den karakteristiska masken och är blinda. En unges vikt är vid födseln i genomsnitt 70 gram. Hanarna deltar inte i uppfostran av ungarna. Honan jagar ilsket bort hanen från närområdet. Det beror på att hanen kan äta upp ungarna.

Foto: Buchanan Bill, U.S. Fish and Wildlife Service

Tvättbjörnar med ungar adopterar gärna andras ungar som förlorat sina mödrar. Ungarna diar i 14 veckor. Vid sju veckors ålder har deras vikt ökat till cirka 900 gram. Vid den tider börjar de träna lite på klättring. De stannar hos sin moder tlls de är cirka ett år.

Benen på tvättbjörnen är tunna och de kan inte göra större hopp eller snabba rörelser. Den har en svart mask kring ögonen som skiljer sig från det ljusa ansiktet och öronen. Masken minskar risken för tvättbjörnen att bli bländad av solljus och reflektioner i vattnet. Masken förbättrar också mörkerseendet. Svansen har mörka ringar. Pälsens täckhår är brun eller gråaktig. Mörkare tvättbjörnar förekommer i Europa. Den täta underullen utgör nästan 90 procent av hela pälsen och isolerar mot kallt väder.

Den 5 mars 2014 hittades för första gången en vild tvättbjörn i Sverige. Den hittades död i Falserbo.

Artikeln är skriven av GittanL

Stora fotot: Menke Dave, U.S. Fish and Wildlife Service Källa: Wikipedia 4 januari 2015

Annons:
Leffe
2015-05-08 09:09
#1
Ing-Marie
2015-05-08 09:31
#2

Jo det är det verkligen.

Upp till toppen
Annons: