Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 8362 ggr
Gittan
2014-08-24 02:52

Kronörn

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Aporna som lever i träden har inte många fiender, förutom människorna förstås.Vissa ormar tillhör fienden. Så finns "luftens leopard".

Foto: Attis1979

En specialist på att jaga apor är just luftens Leopard - kronörnen. Denna rovfågel har anpassat sig så mycket för jakt på de små och medelstora aporna att dess anatomi verkar vara utveclad för jakten på aporna.

Den sitter på en kal gren i ett stort högt träd. Där har den en fantastisk överblick över det område där aporna söker sin föda på morgonen och eftermiddagen.

När kronörnen sitter där på grenen håller den fjädrarna i nacken resta så att huvudets konturer suddas ut mot bladbakgrunden. När den sitter där ser man hur kraftiga klorna är. Helt klart ett par dödsbringande tänger. Tårna är korta och tjocka samt slutar i krökta knivskarpa klor. Till dessa gripredskap har fågeln kraftiga muskler. Benen är nästan lika tjocka som en genomsnittsmänniskas underarm, men mycket starkare.

Foto: Tom Tarrant

När kronörnen sträcker på vingarna ser de korta ut, men breda och rundade. De kan jämföras med sparvhökens vingar. Stjärten är mycket längre än hos örnar som håller till i bergstrakterna. Vingarna och stjärten gör att kronörnen kan flyga snabbt och smidigt ut och in mellan träd och grenar. Den kan vika av snabbt i rät vinkel och göra en otrolig störtdykning eller vrida runt sin egen axel.

Nu tillbaka till apspaningen. När aporna kommer sitter kronörnen orörlig tills den utsett ett bestämt byte och tills det kommit inom räckhåll. Då agerar den snabbt, som en brun blixt. Aporna upptäcker oftast inte örnen förrän det är för sent. Kronörnen håller fast den fångade apan i ena klon medan den med den andra krossar bytets huvud som i ett skruvstäd. Döden inträffar omedelbart.

Sägas kan att de andra apjagande örnarna, Sydamerikas harpya och Filippinernas stora Apörn dödar bytena på samma effektiva och snabba sätt.

När det gäller ungarna så lägger kronörnen ett till två ägg. Blir det två ungar dör oftast den ena av svält.

Foto 1: Attis1979. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Foto 2: Tom Tarrant. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Källa: Engelska Wikipedia 24 augusti 2014

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2014-08-24 12:50
#1

Tänk att jag gillar alla olika örnar

TeeWeed
2014-08-25 16:48
#2

Jättebra artikel, älskar deras nackfjädrar! Stackars apor dock, de blir ju dömda till döden när kronörnen bestämmer sig.. Då är det inte så mycket de kan göra :( Otroligt vacker fågel!

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

UllaNo
2014-09-03 22:45
UllaE
2014-09-16 18:32
#4

Det är så ståtliga fåglar

Ing-Marie
2014-10-11 16:39
#5

Jag beundrar alla rovfåglar egentligen, men örnar har något specierllt.

Upp till toppen
Annons: