Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 7928 ggr
Gittan
12/23/13, 12:56 AM

Kanadensiskt lodjur

Det kanadensiska lodjuret är släkt med rödlo och med vårt europeiska lodjur.

Ett kanadensiskt Lodjur (Foto: Erwin and Peggy Bauer, U.S. Fish and Wildlife Service)

Vill du se ett kanadensiskt Lodjur i det fria får du ta dig till Kanada (självklart), södra Alaska, norra Oregon eller norra Idaho. Du kan även finna lodjuret i Klippiga bergen -  (Wyoming och norra Colorado).

Chansen att du ska hitta ett Lodjur är ganska liten. Den lever oftast ensam är aktiv på natten. Dessutom märker lodjuret av dig för den ser otroligt bra och har ett väldigt utvecklat luktsinne. Det lodjuret saknar i snabbhet tar det igen i uthållighet. Tålmodigt kan det följa sitt byte över flera kilometer. Bytet kommer inte undan - inte ens i vatten för lodjuret är en bra simmare och dessutom en bra klättrare. Newfondlandlodjuret är en underart och större än fastlandslodjuret tar till och med unga renar.

När det gäller födan så äter det kanadensiska lodjuret främst smådjur, gnagare, harar, fåglar och fiskar. Vitsvanshjort är också gott. Även grävlingar och rävar går att äta. I värsta fall så äter det också as. Människan jagar lodjuret för att det kan ge sig på boskapsdjur.

Tidigt i mars till mitten av april är det parningstid. Honan är dräktig i cirka 63 dygn, precis som våra vanliga katter. Det blir två till fyra små söta ungar. Det har tydligen hänt att det blivit en syskonskara på åtta stycken små sötnosar. Precis som med våra kattungar så ser de inget från början. De öppnar ögonen när de är en sisådär tio dagar gamla.. När de blivit två månader har de börjat bli lite tuffa och ger sig ut på sina första upptäcksfärder utanför boet. Sedan jagar de en längre tid ihop med sin mamma och lär sig hur jakt går till.

Höll på att glömma att för att du ska upptäcka ett Lodjur från Kanada bör du ju veta hur det ser ut. Här kommer en beskrivning. Kom ihåg den om du ska ge dig iväg och leta efter ett av lodjuren.Den kan bli upp till 105 centimeter lång och det är utan svansen. Svansen den är ganska kort och kan bli upp till 12 centimeter. Mankhöjden är mellan 48 och 55 centimeter. Med andra ord så är det här lodjuret en aning mindre än vårt Lodjur. Den gråaktiga pälsen är tät och lång och en del Lodjur kan ha fläckar med mörka kanter. Svarta tofsar vid öronens spets. Bakbenen är längre än frambenen.

Ser du ett djur som stämmer på den här beskrivningen och du är i de rätta trakterna så har du fått turen att se ett kanadensiskt Lodjur.

Källa: Svenska Wikipedia 23 december 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
1/30/14, 10:04 PM
#1

Den ska man nog ha lite respekt för

[Mustangcab]
1/30/14, 10:47 PM
#2

# 1 Exakt - precis som med våra Lodjur.

Lilldockan
2/17/14, 2:47 PM
#3

Fin

___________________________
Bäst på iFokus: Barnens, Djurparker, Jedward

Upp till toppen
Annons: