Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 10547 ggr
Gittan
2013-12-21, 18:33

Babianen är en markatta

Babianerna hittar man nästan över hela Afrika. Där de inte behagar vara är norr om Sahara och i Madagaskar.

Det finns fem olika babianarter nämligen anubisbabianen och den förekommer så gott som överallt där man hittar babianer, savannbabianen hittar man i östra och södra Afrika, ,antelbabianen håller till i nordöstra Afrika och på Arabiska halvön, den röda babianen finns bara i västra Afrika och slutligen chacmababianen lever i södra Afrika.

Babianen har en lång näsa, som liknar en hundnos. Nosen saknar hår och är svart på alla arterna utom på mantelbabianen där den är rosa. Även stjärten på en babian saknar hår. Kroppen är satt och kraftig. Man ska akta sig för att bli biten av en babian för den har väldigt starka tänder och käkar precis som de större rovdjuren. Ögonen ligger i dunkel då de ligger djupt under de framskjutande ögonbrynen. Pälsen är tät och grov. Färgen varierar mellan silverfärgad, gulaktig, olivgrön och brun beroende på kön och art. olika mellan kön och art. När en hona är parningsberedd blir stjärtpartiet rödaktigt. Storleksmässigt kan en hane bli dubbelt så stor som en hona. Kroppslängden är mellan fyra och elva decimeter samt en svans som kan bli upp till åtta decimeter lång. En hane hos den största arten chacmababian kan väga upp till30 kilo.

Babianerna har en del fiender ute i naturen och det är kattdjuren lepord, Lejon och geparder samt stora rovfåglar. Även schimpansen är en fiende. Blir en babian angriper blir den aggresiv och med de kraftiga hörntänderna kan fienden få svåra. Det har även människan fått känna på. Favoritmat är rotfrukter, lök, gräs och nedfallna frukter. Även insekter och spindlar samt skorpioner, myror och snäckor duger som mat. Bytet är ofta något litet, men babianen har fällt harar, markattor. Till och med unga gaseller.

Dräktigheten är cirka sex månader och honan föder i genomsnitt en unge vartannat år. Ungen väger i början ett kilo och den är svart. Det är mamman och andra honor i flocken som uppfostrar den lille. I bland kan hanarna leka med ungen. Efter ett år slutar modern att dia sin unge och efter fyra till sex år är ungen könsmogen.

Numera finns babianer i många djurparker. Sägas kan att i naturen är de inte rädda för människor och de håller gärna till nära människornas bostäder. I fångenskap har  den äldsta babianen blivit 45 år. I naturen kan de bli omkring 30 år gamla.

Vad menas då med att babianen är en markatta? Babianerna är ett släkte i familjen markattartade apor.

Foto: Bjørn Christian Tørrissen. Own work by uploader, http://bjornfree.com/galleries.html. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Källa: Svenska Wikipedia 21 december 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2014-01-09, 20:08
#1

Inlägget är borttaget

Catwoman
2014-01-09, 20:22
#2

Mycket bra info.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Ing-Marie
2014-01-11, 20:06
#3

Intressant artikel om ett intressant djur.

UllaNo
2014-01-12, 00:45
#4

De ser ut som något mystikens väsen med sina djupa dolda ögon.

Upp till toppen
Annons: