Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 5155 ggr
Gittan
2013-09-16 22:19

Ibis

Egypternas heliga ibis ska vara ett förkroppsligande av "Gudarnas skrivare".

Helig ibis

Nu finns den inte längre i Egypten, men i delar av de afrikanska sjö- och flodområderna finns det flockar av den. Fåglarna flyger fram i gåsplog. Alla bakom ledarfågeln kopierar noggrannt dennes vingslag.

Man kan inte säga att den heliga ibisen är en vacker fågel när den vandrar fram bland vattenväxterna. Vit kropp med svarta fjäderspetsar på vingarnas topp, mörkröda ben som är ganska långa. Hals och huvud är svart. Den har en näbb som är nästan tvä decimeter lång och är något nedåtböjd.

Den heliga ibisen är väldigt social ocjh är oftast ihop med andra vadarfåglar och kan vara nära mänsklig bebyggelse. Häckningstiden är olika beroende på olika breddgrader. Honan lägger 3-4 ägg, som är blävita med röda fläckar. Honan och hanen turas om att ruva. Efter 21 dygn kläcks ungarna med kroppar täckta av vit dun.

Ibisen räknades förut som en storkfågel, men tillhör numera pelikanfäglarna.

Foto: Steve Garvie from Dunfermline, Fife, Scotland. Sacred Ibis (Threskiornis aethiopicus). This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. Källa: Svenska Wikipedia 16 september 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: